– 276 – Roda de premsa DOLORS – Teatre Lliure de Gràcia – 2019.05.17 (temp. 18/19 – RdP 046)

DOLORS (temp. 18/19 – RdP nº 046)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest passat divendres al matí, al Teatre Lliure de Gràcia, es va presentar una proposta teatral molt original, que pretén emular la manera de fer de les sèries de televisió, però aquesta vegada des del Teatre i no a l’inrevés com ha acostumat a passar fins ara.

Es tracta de DOLORS, un muntatge teatral de 6 capítols (de 45 minuts de duració cada un d’ells), en un embolcall televisiu protagonitzat per Enric Cambray, Gemma Martínez i Meritxell Yanes, que és també la ideòloga del projecte.

L’argument és una tota una declaració d’intencions: la Lola acaba d’inventar un dispositiu per combatre el dolor de la menstruació però les empreses a les quals presenta el seu enginy ni tan sols li donen cita. A partir d’aquí es desenvolupa una trama còmica que és també una crítica àcida a la manca d’igualtat de gènere en l’àmbit laboral.

La sèrie de 6 capítols estan escrits per Sergi Belbel, Eulàlia Carrillo i Cristina Clemente. Cada setmana es podran veure dos capítols seguits i, l’últim diumenge, el dia 9 de juny, es farà una marató dels 6 capítols d’una tirada. Com en qualsevol sèrie, abans de cada capítol hi haurà un resum de l’anterior, per poder seguir la trama en cas de no haver-lo vist.

Si bé el boom de les sèries televisives ha arribat al segle XXI, la incursió de dramaturgs teatrals a la televisió ha estat molt present a Catalunya des de fa dècades, explica Belbel fent referència a la sèrie “Poblenou “de Josep Maria Benet i Jornet. Ara els papers s’intercanvien i serà el teatre qui beurà de la televisió, i per tant veurem teatre a l’escenari, però aplicant tècniques televisives.

Les “escenes” Teatrals, es convertiran doncs en “seqüències”, malgrat que aquestes no podran ser tallades ni editades perquè els espectadors les veuran en viu i en directe. La dificultat afegida d’aquesta experiència és que els tres actors que intervenen, han hagut d’aprendre el text i assajar els 6 capítols, abans d’estrenar-se el primer. Un tour de force per ells, ja que la durada total sense descansos s’aproxima a les 5 hores.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Serà imprescindible que l’espectador es posi el xip de veure una sèrie i fer un vot de confiança en què passarà. Amb un llenguatge molt proper, emprant volgudament “barbarismes” de llenguatge, per intentar arribar als espectadors d’una manera directa i col·loquial, ja que aquest experiment serièfil i teatral té la intenció d’arribar especialment a un públic jove, aficionat a les sèries, però que no té per costum d’anar al teatre.

DOLORS és una coproducció de MeriYanes Produccions i el Teatre Lliure i es podrà veure del 22 de maig al 9 de juny al Teatre Lliure de Gràcia.  Nosaltres ja hem comprat les entrades per veure tota la marató de l’últim dia.

Us deixo aquí l’àudio de la Roda de premsa …

5 pensaments a “– 276 – Roda de premsa DOLORS – Teatre Lliure de Gràcia – 2019.05.17 (temp. 18/19 – RdP 046)

 1. Anna

  Hola , jo tinc entrada pel diumenge no hi ha descansos ? Per mi es molt incòmode aquest teatre pel les cadires de plàstic m’hi queixat i com no soc la única m’han dit que està pendent canviar els seients . Gràcies pels vostre comentaris a mi m’ajudan força , també el de llibres

  Respon
 2. Anna

  Hola com no entenc gens de les prestacions del mòbil no se si si heu rebut el primer e mail. Tinc entrada pel diumenge , no hi ha descansos?per mi aquest teatre es molt incòmode pels seients de plàstics, em vàrem dir que està pendent canviar los. A mi després de una hora ja em fa mal les natges i esquena . Gràcies pels vostres comentaris em serveixen de molt perquè feia que no anava al teatre i tampoc llegia per culpa de u de una malària i precisament son les coses que m’agraden mes.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Si vas el diumenge 26 de maig veuràs els capitols 1 i 2 sense pausa ( 1 hora i 35 minuts). En canvi, si vas com nosaltres diumenge 9 de juny, hi ha descans entre els capitols (1 -2) 17 hores. (3-4) 19 hores i un descans mes llarg abans del (5-6) 21:30 hores.

   Respon

Deixa un comentari