– 277 –  Teatre – EL MAL MORIR (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Àtic22 del Tantarantana – 2019.05.17 (temp. 18/19 – espectacle nº 200)

EL MAL MORIR (temp. 18/19 – espectacle nº 200)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Divendres dia 17 vam fer cap a l’Àtic 22 del Tantarantana, per veure el primer espectacle de la companyia Fil Vermell, EL MAL MORIR.

Aquesta proposta de petit format, està escrita i dirigida per Adrià Olay i compta amb les interpretacions d’Òscar Galindo, Marta Genís i Ramon Garrido. Una obra que parla de la mort, de com voldríem viure el temps que ens queda davant d’una malaltia mortal. En paraules del seu autor, es tracta d’un crit a la vida i ens anima a gaudir de cada moment.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

EL MAL MORIR és una “comèdia negra”, per parlar sobre la mort, no per riure’ns d’ella sinó per poder faltar-li al respecte, tutejar-la i conviure amb ella.

La companyia Fil Vermell basa el seu treball en la veritat i el risc actoral, compromès amb la història que explica i oferint teatre de creació pròpia de petit format, molt proper als espectadors.

Al David li han diagnosticat una malaltia. Una de les xungues. Fart dels tractaments i sense la seguretat que la seva situació millori, ha decidit engegar-ho tot i passar els seus últims dies fent el que més li agrada en aquest món: llegir còmics i afartar-se de dònuts i coca-cola. La seva germana Ruth, lluitadora incansable, no estarà disposada a llençar la tovallola.

Tal com hem pogut comentar al col·loqui que ha tingut lloc en acabar la representació, la mort és l’única cosa certa de la nostra vida i malgrat això, la mort continua sent un gran tabú sobre el qual no es pot/vol parlar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Potser, per això es fa encara més insuportable la mort anunciada, la que arribarà després d’un procés de malaltia. Com hem d’actuar quan ens diagnostiquen una malaltia terminal?? Com hem d’actuar quan li diagnostiquen a una persona molt propera a nosaltres?? Aquest és el tema que es planteja d’una forma molt encertada en aquesta proposta.

Una posada en escena molt senzilla i una escenografia que representa una habitació de la casa dels pares, amb un sofà, una tauleta, una taula i quatre cadires. En aquesta casa s’ha refugiat en David (Òscar Galindo) que ha decidit abandonar el tractament i viure el que li resta de vida com ell vol. La seva germana Ruth (Marta Genís) no pot acceptar que es deixi morir i lluitarà per fer-li canviar d’opinió fins que decideix escoltar-lo i acceptar la seva decisió. Ramon Garrido interpreta magníficament la resta de personatges de la peça, la mort, el metge, l’amic, el pare i el marit.

Unes interpretacions molt convincents que ens han emocionat i que alhora ens han fet riure.

Una proposta que ens ajuda a reflexionar sobre la vida i la necessitat de gaudir de cada moment, de compartir, de recordar, de reviure, d’estimar,  de riure, de plorar …….

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Una proposta que ens parla de la mort amb optimisme.

Una vegada més ens trobem el “millor teatre” a les sales petites, amb propostes magnífiques com aquesta, que han estat cuinades a poc a poc, fent “chup chup”, amb un treball d’investigació brutal, amb l’assessorament d’especialistes en el tema, tractant seriosament un tema tan poc comercial com és la MORT i la millor manera de fer l’acompanyament dels malalts terminals.

Un cop vista l’obra, se’ns ha generat un dubte que potser ens hauria de contestar el seu autor, perquè el títol de “EL MAL MORIR” ??. Potser és aquest títol l’únic aspecte que ens grinyola d’aquesta proposta.

Només han estat 8 representacions a l’Àtic 22; pensem que és una proposta que mereix una vida molt més llarga. Tant de bo pugui ser.

També us deixo aquí l’àudio del col·loqui posterior a la representació …

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dramaturgia i direcció: Adrià Olay
Ajudant de dramaturgia: Aràntzazu Ruiz
Ajudant de direcció: Ramon Garrido
Intèrprets: Òscar Galindo, Marta Genís i Ramon Garrido
Amb peces musicals de Carlos Mirón \ Tecnic de llums: Adrià Castilla \ Fotografía: Carla Lliveria \ Disseny grafic: Eneida Alaiz \ Producció executiva: Mamen Gallego
Idioma: català
Durada: 65 minuts

Deixa un comentari