– Teatre Musical -EL CRIM DE LA GERMANA BEL (🐌🐌🐌 + 🐚) – Teatre Romea – 18/06/2015

Continuem publicant les nostres cròniques teatraires, força enrederides en el temps, ja que aquesta producció EL CRIM DE LA GERMANA BEL, la vàrem poder veure ja fa 10 dies al Teatre Romea.

El Crim de la Germana Bel

La platea molt buida, els primers minuts que no ens van arribar a convèncer i algunes cròniques llegides no massa favorables ens feien témer el pitjor, però per sort no va ser aquesta la nostra sensació, ja que de cop ens vam començar a enganxar, la música i les interpretacions de les 4 magnífiques actrius.

La Júlia és una actriu madura que porta deu anys interpretant la bondadosa Germana Isabel en una sèrie televisiva de gran èxit. El personatge s’ha convertit en una icona nacional, en una societat cada vegada més conservadora. A diferència del personatge que interpreta a la sèrie, la Júlia és una dona rude, iracunda i aficionada a l’alcohol que manté una turbulenta relació amb una dona bastant més jove que ella. Quan la productora de la sèrie decideix “matar” el personatge, la Glòria viu aquesta mort com si de la seva pròpia es tractés, fet que desencadena una sèrie d’inesperats esdeveniments.

El dramaturg britànic Frank Marcus va triomfar el 1964 amb L’assassinat de la Germana George, una comèdia negra sobre una actriu madura que s’indigna quan s’assabenta que els productors volen assassinar la monja bondadosa que interpreta des de fa deu anys en una sèrie d’èxit. L’obra també aborda la relació cruel i plena de manipulació que manté amb una dona molt més jove que ella. Robert Aldrich va estrenar l’adaptació cinematogràfica de l’obra el 1968, amb el mateix títol, i la pel·lícula va ser qualificada de pornogràfica als Estats Units i en molts altres països perquè reflectia la relació amorosa lèsbica.

El Crim de la germana Bel 2

Aquesta versió teatral, que hem pogut veure aquests dies a Barcelona, va ser estrenada al setembre de 2014 al Teatre Rialto de València, curiosament en castellà i  va rebre diverses candidatures als Premis Max.

No es tracta en realitat de verdader teatre Musical, però entremig del text sovintegen temes Musicals molt ben interpretats; aquesta barreja de teatre de text i cançons ens va agradar força, així com també una escenografia senzilla però força original, encara que val a dir que l’efecte de la porta giratòria que s’utilitza per canviar d’escenes ens va arribar a cansar.

Rafael Calatayud, és el Director Artístic de la companyia teatral valenciana La Pavana, i porta més de trenta anys al capdavant de la mateixa; ell és el que ha convertit “El crim de la Germana Bel” en un espectacle de cabaret fosc, en un “drama amb cançons”. Alguns dels elements de l’escassa escenografia de l’espectacle, que evoca un pis derruït, els va trobar en contenidors i, de manera intuïtiva, ha acompanyat el text de temes de Circus Contraption, Tiger Lillies i Amanda Palmer.

El Crim de la germana Bel 4

Un text que ja ha estat tractat sovint tant al Teatre com al cinema, ens explica la gran diferencia entre la persona/actriu i el paper que interpreta, que pot arribar a ser diametralment diferent i sobretot la lluita per continuar sent algú en el món de les Arts escèniques, quan es detecta que els espectadors comencen a estar cansats d’un personatge i de la manera de ser interpretat.

Una bona direcció de Rafael Calatayud i sobretot unes magnífiques interpretacions de les quatre actrius protagonistes, ens van acabar de convèncer molt més del que esperàvem. Creiem que aquesta producció no ha estat ben promocionada i ha passat força desapercebuda a Barcelona; una llàstima, perquè creiem que ha estat una proposta de qualitat des de tots els punts de vista.

Autor: Frank Marcus
Versió i Direcció: Rafael Calatayud
Repartiment: Anna Casas (Alicia) // María José Peris (Cintia) // Teresa Vallicrosa (Julia / Bel) // Mamen García (Xenia)
Il.luminació: Carles Alfaro // Vestuari: Miguel Carbonell // Arranjaments Musicals: Victor Lucas // Audiovisuals: Francesc Jiménez //Ajudant de Direcció: Carlos Amador
Coproducció: La Pavana i CulturArts Teatre i Dansa

Cagol de clausura ?

Deixa un comentari