– 168 – Roda de premsa – EPICENTRE PIONERES — Teatre Nacional de Catalunya – (temp. 19/20 – RdP 047) – 2020.02.27

RdP – EPICENTRE PIONERES (temp. 19/20 – RdP nº 047)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Dijous passat, abans de marxar uns dies cap a Perpinyà, vaig poder assistir al Teatre Nacional de Catalunya, a la llaaaaaarga Roda de premsa de l’EPICENTRE PIONERES. Una presentació que va durar gairebé dues hores entre sessió fotogràfiques i parlaments, on van participar bona part de les persones implicades.

Cada temporada el TNC dedica un cicle a un epicentre patrimonial, a un determinat autor/a o gènere teatral que, per les raons que siguin, ha quedat fora del cànon teatral català, malgrat la seva rellevància artística. Al seu voltant es programen diversos espectacles i activitats per normalitzar la seva presència en el panorama teatral.

En aquesta ocasió, l’EPICENTRE PIONERES vol ajudar a rescatar d’un oblit particularment injust algunes de les veus femenines fonamentals per comprendre millor la nostra herència. Unes escriptores que, en la majoria de casos, van treballar des de la pluridisciplinarietat artística, ja que van escriure tant novel·la com teatre, assaig com poesia, i sovint van conrear també les arts plàstiques i musicals.

Les dotze autores protagonistes de l’Epicentre Pioneres són: Rosa Maria Arquimbau, Maria Carratalà, Maria Lluïsa Algarra, Llucieta Canyà, Cecília A. Màntua, Carme Montoriol, Lluïsa Denís, Maria Domènech, Carme Karr, Felip Palma (Palmira Ventós), Víctor Català (Caterina Albert) i Dolors Monserdà.

Per l’ocasió s’han editat, amb la complicitat dArola Editors i el TNC, els següents volums:

 • Pioneres modernes. Dotze autores de l’escena catalana 1876-1938, una antologia a cura de Mercè Ibarz que inclou obres de Rosa Maria Arquimbau, Maria Carratalà, Maria Lluïsa Algarra, Llucieta Canyà, Cecília A. Màntua, Carme Montoriol, Lluïsa Denís, Maria Domènech, Carme Karr, Felip Palma [Palmira Ventós], Víctor Català [Caterina Albert] i Dolors Monserdà.
 • Volum de Teatre reunit de Rosa Maria Arquimbau.
 • L’huracà, de Carme Montoriol.
 • Volum de Teatre reunit de Carme Montoriol
 • Volum de Teatre reunit de Víctor Català (encara en premsa)

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els espectacles i activitats de l’Epicentre seran les següents:

 • Teatre – Solitud, de Víctor Català – 05/03/20 – 05/04/20Sala Petita
 • Teatre – L’Huracà, de Carme Montoriol – 12/03/20 – 15/03/20  – Sala Tallers
 • Lectures dramatitzades – Una venjança com n’hi ha poques, de Lluïsa Denís / Es rifa un home!, de Rosa M. Arquimbau / Les cartes, de Víctor Català – 18/03/20 – 19/03/20  – Museu Nacional d’Art de Catalunya
 • Conferència teatral – Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols, de Rosa Delor i Núria Casado Gual – 02/04/20 – 05/04/20Sala Tallers
 • Concert – Compositores del Modernisme02/04/20 Sala Gran
 • Exposició – Mostra fotogràfica de dramaturgues de principis del segle XX05/03/20 – 05/04/20Vestíbuls TNC
 • Cinema: Cicle Per amor a les Arts: Solitud (1991, Romà Guardiet) – 10/03/20Filmoteca de Catalunya
 • Col·loqui amb la companyia de Solitud 13/03/20 – després de la funció Sala Petita

És gairebé impossible intentar resumir en aquesta petita ressenya totes les aportacions de les persones que van parlar durant la presentació. Us deixo però, l’àudio de la roda de premsa

Deixa un comentari