– 168 – Roda de premsa – EPICENTRE PIONERES — Teatre Nacional de Catalunya – (temp. 19/20 – RdP 047) – 2020.02.27

RdP – EPICENTRE PIONERES (temp. 19/20 – RdP n潞 047)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

PerMiquel Gasc贸n

Dijous passat, abans de marxar uns dies cap a Perpiny脿, vaig poder assistir al Teatre Nacional de Catalunya, a la聽llaaaaaarga聽Roda de premsa聽de l’EPICENTRE聽PIONERES. Una presentaci贸 que va durar gaireb茅 dues hores entre sessi贸 fotogr脿fiques i parlaments, on van participar bona part de les persones implicades.

Cada temporada el TNC dedica un cicle a un epicentre patrimonial, a un determinat autor/a o g猫nere teatral que, per les raons que siguin, ha quedat fora del c脿non teatral catal脿, malgrat la seva rellev脿ncia art铆stica. Al seu voltant es programen diversos espectacles i activitats per normalitzar la seva pres猫ncia en el panorama teatral.

En aquesta ocasi贸, l’EPICENTRE聽PIONERES聽vol ajudar a rescatar d’un oblit particularment injust algunes de les veus femenines fonamentals per comprendre millor la nostra her猫ncia. Unes escriptores que, en la majoria de casos, van treballar des de la pluridisciplinarietat art铆stica, ja que van escriure tant novel路la com teatre, assaig com poesia, i sovint van conrear tamb茅 les arts pl脿stiques i musicals.

Les dotze聽autores protagonistes de l鈥橢picentre聽Pioneres s贸n:聽Rosa Maria Arquimbau, Maria Carratal脿, Maria Llu茂sa Algarra, Llucieta Cany脿, Cec铆lia A. M脿ntua, Carme Montoriol, Llu茂sa Den铆s, Maria Dom猫nech, Carme Karr, Felip Palma (Palmira Vent贸s),聽V铆ctor Catal脿 (Caterina Albert) i聽Dolors Monserd脿.

Per l’ocasi贸 s’han editat, amb la complicitat dArola聽Editors i el TNC, els seg眉ents volums:

 • Pioneres modernes. Dotze autores de l鈥檈scena catalana 1876-1938, una antologia a cura de Merc猫 Ibarz que inclou obres de Rosa Maria Arquimbau, Maria Carratal脿, Maria Llu茂sa Algarra, Llucieta Cany脿, Cec铆lia A. M脿ntua, Carme Montoriol, Llu茂sa Den铆s, Maria Dom猫nech, Carme Karr, Felip Palma [Palmira Vent贸s], V铆ctor Catal脿 [Caterina Albert] i Dolors Monserd脿.
 • Volum de Teatre reunit de Rosa Maria Arquimbau.
 • L鈥檋urac脿, de Carme Montoriol.
 • Volum de Teatre reunit de Carme Montoriol
 • Volum de Teatre reunit de V铆ctor Catal脿 (encara en premsa)

This slideshow requires JavaScript.

Els espectacles i activitats de l’Epicentre seran les seg眉ents:

 • Teatre – Solitud, de V铆ctor Catal脿 – 05/03/20 鈥 05/04/20Sala Petita
 • Teatre – L鈥橦urac脿, de Carme Montoriol – 12/03/20 鈥 15/03/20聽 – Sala Tallers
 • Lectures dramatitzades – Una venjan莽a com n鈥檋i ha poques, de Llu茂sa Den铆s / Es rifa un home!, de Rosa M. Arquimbau / Les cartes, de V铆ctor Catal脿 – 18/03/20 鈥 19/03/20聽 – Museu Nacional d鈥橝rt de Catalunya
 • Confer猫ncia teatral – Solitud a Stromboli. Somnis, signes i s铆mbols, de Rosa Delor i N煤ria Casado Gual – 02/04/20 鈥 05/04/20Sala Tallers
 • Concert – Compositores del Modernisme02/04/20 Sala Gran
 • Exposici贸 – Mostra fotogr脿fica de dramaturgues de principis del segle XX05/03/20 鈥 05/04/20Vest铆buls TNC
 • Cinema: Cicle Per amor a les Arts: Solitud (1991, Rom脿 Guardiet) – 10/03/20Filmoteca de Catalunya
 • Col路loqui amb la companyia de Solitud 13/03/20 – despr茅s de la funci贸 Sala Petita

脡s聽gaireb茅 impossible intentar resumir en aquesta petita ressenya totes les aportacions de les persones que van parlar durant la presentaci贸. Us deixo per貌, l’脿udio聽de la roda de premsa

Leave a Reply