– 104  – Roda de premsa – Cicle GRETA & FRIDAY – Escenari Joan Brossa – (temp. 19/20 – RdP 029) – 2020.01.13

RdP – Cicle GRETA & FRIDAY (temp. 19/20 – RdP nº 029)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dilluns vaig poder assistir a un parell de rodes de premsa seguides. La primera d’aquestes es va realitzar a l’Escenari Joan Brossa, per presentar un cicle o díptic de dues obres, sota el nom de GRETA & FRIDAY.

Un díptic que vol ser un dels plats forts de la temporada d’aquest espai teatral, segons ens explica el seu director artístic, Marc Chornet.

Està basat en dos personatges que es coneixen durant a la seva adolescència, en la primera obra, AMOR PUR (d’Albert Mestres) …i que posteriorment es retroben anys després quan ja són adults en la segona proposta, AMOR MOR.(de Queralt Riera).

El díptic és un encàrrec del director artístic del teatre Marc Chornet, que busca, per una banda, trobar en aquests dos autors “l’herència de Brossa” capaços de crear estètiques arriscades, i per l’altra, abordar des de la teatralitat el fenomen activista dels joves en un moviment global i compromès com és el Fridays for future liderat per la jove Greta Thunberg.

———————————–

La primera obra, AMOR PUR, està escrita i dirigida per Albert Mestres que ens dibuixa el retrat de dos joves (interpretats per Lola Carandell i José Luis Oliver) que es coneixen en el marc d’una manifestació del “Fridays for future. El seu amor pel món i les seves conviccions sobre com protegir-lo, esdevenen el punt d’inici d’una història d’amor amb un final incert. 

Albert Mestres ens comenta que en Brossa era molt amic del seu pare, i que ell sempre ha tingut ganes d’escriure quelcom que es pogués aixoplugar sota el seu paraigua. Fa un temps va conèixer a la Lola Carandell i ella sense saber-ho li va provocar les ganes d’escriure aquest text, entrellaçant-lo amb el món màgic del circ. “Si no hi ha futur, no té sentit la vida“.

L’obra juga a barrejar text amb cançó i algunes pinzellades de circ, que creen una atmosfera poètica i original. Mestres creu que pot arribar a interessar força al jovent.

Aquesta proposta es podrà veure del 22 de gener al 16 de febrer.

———————————–

D’altra banda, la dramaturga Queralt Riera ens proposa una continuació no lineal del futur d’aquests dos joves a AMOR MOR, la segona proposta d’aquest díptic.

Queralt Riera, ens comenta que Albert Mestres es el seu escritor catala preferit viu.

Quaranta anys després del primer relat, la parella interpretada per Annabel Castan i Òscar Muñoz inicia un viatge que els durà a ser salvatges, per dins i per fora. Com és el futur que han heretat? Què n’han fet, dels seus ideals? En aquesta proposta el temps va endavant i endarrere, on l’acció passa en 3 espais diferents: a Barcelona, al bosc i també “fora” del temps.

Queralt afirma que “el nexe de les dues obres és l’amor, un amor que encara senten els personatges d’Amor mor, però de manera decadent“.

Aquesta segona proposta es podrà veure del 20 de febrer al 15 de març

———————————–

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les dues peces poden ser visionades independentment, però que potencien el seu missatge i agafa força quan es veu el cicle complet. De fet, Queralt Riera va explicar que va escriure la seva obra “sense ni llegir la de l’Albert“, però tot i així, l’actriu Annabel Castan destaca que “tot quadra, les històries es completen entre sí“, tot afirmant que és una fan absoluta de l’escriptora Queralt Riera.

Marc Chornet ens informa que l’últim cap de setmana s’intentarà que es puguin veure les dues peces del diptic seguides.

Dues peçes que fugen del realisme i ho fan desde un món poetic

Us deixo l’àudio d’aquesta presentació …

Deixa un comentari