– 118 (23/24) – Teatre Musical – ELS MISERABLES (🐌🐌🐌🐌) – Teatre del Cercle de Gràcia – 28/04/2024

Ahir diumenge 28 d’abril, vam fer cap al Teatre del Cercle de Gràcia, per veure l’última representació del Musical ELS MISERABLES, que han realitzat en 6 representacions durant dos caps de setmana consecutius.

A la temporada 1997-1998 van estrenar per primer cop aquest musical a l‘escenari del Teatre del Cercle i van fer representacions també a Arenys de Munt. La temporada 2007-2008 van tornar a representar aquesta proposta amb el mateix repartiment, per celebrar el desè aniversari.

I ara, setze anys més tard la tornen a portar a escena incorporant aquesta vegada nous intèrprets, alguns fills dels actors que la van estrenar el 1997. Un elenc molt jove que s’ha estrenat en la producció d’enguany.

La directora de la proposta, és Montse Gràcia i al final de la representació, molt emocionada, va agrair la implicació de tots els participants i va remarcar el fet que tres generacions es trobaven dalt l’escenari o formant part de l’equip de tècnics, entre ells el seu fill Jaume G. Gràcia. Des de Comunicació del Cercle han fet recompte de les persones que han intervingut en les tres edicions de l’espectacle i han comptat 119 actors i actrius i 31 tècnics. En total 150 persones implicades.

ELS MISERABLES (“Les Misèrables”) va ser escrita i publicada pel poeta i escriptor francès Victor Hugo (1802-1885), l’any 1862 i és considerada una de les obres més importants del segle XIX. Explica una història que s’estén al llarg d’unes dècades entrellaçant diferents històries personals amb el rerefons de posar en relleu la misèria que patien les classes més baixes de la societat.

Ens parla d’en Jean Valjean (extraordinària l’actuació d’en Jordi Medrano), que ha estat empresonat durant 19 anys i és posat en llibertat condicional. El seu passat li impedeix trobar una feina digna i es veu obligat a robar per subsistir. Només el bisbe Myriel (Rafel Gràcia) l’ajudarà. Després de molts entrebancs s’acaba convertint, en un lloc allunyat de França, en Monsieur Madeleine, benefactor i alcalde de la seva ciutat.

Un policia implacable i rígid el persegueix, ell és Javert (esplèndida veu la d’Eduard Doncos), que va seguint els passos d’en Valjean per tornar a empresonar-lo.

D’altra banda, veiem la situació d’esclavatge que es donava a les fàbriques on les dones eren tractades com objectes al servei de l’amo, una d’elles, Fantine (s’alternen Cris Esteve i Gemma Clemente) és mare soltera i treballa per mantenir la seva filla Cosette (nena Giulia Valentini o Emma Dell Kefaver/ adulta Laura Doncos o Júlia Fábregues) que ha deixat a la cura dels Thénardier (Jaume Gómez o Ramon Llull/ Carme Adell Silvia Gómez). No es vol sotmetre als desitjos sexuals de l’amo i finalment és acomiadada. Fatalment malalta és acollida per Jean Valjean que promet anar a buscar i rescatar a la seva filla.

El context social en què es desenvolupen les històries van conduir a l’aixecament popular del juny de 1832 on participen tots els estaments del poble inclosos els joves de classes benestants com en Màrius (s’alternen Sergi Hom i Ignasi Torrentó) que s’ha enamorat perdudament de la Cosette i malferit és rescatat per Valjean. 

Com a símbols de la revolució apareixen la jove Éponine (Sara Sainz), Enjolras (Avo Buchaca) el líder del moviment i Gavroche (s’alternen Lluc Torrecillas i Roger Rull), un nen que lluita incansable a les barricades on acaba morint. Els altres integrants del moviment són els joves Grantaire (Pere Fàbregues), Faully (Jordi Doncos), Courfeyrac (Guillem Cadafalch), Combeferre (Jaume Roig), Lesgles (Adrià Serra), Joly (Victor Vives) i Pierre (Lluc Fábregues).

El musical ha estat adaptat al català per Adrià Frias i Jaume Gómez i ha comptat amb la direcció general de Montse Gràcia, la direcció artística de Jaume Gómez amb Silvia Gómez com ajudant de direcció, la direcció musical de Tomàs Rosado i Lia Bou

Una producció de teatre no professional i, per tant, amb escassos recursos econòmics, que evidentment no pot comptar amb grans escenografies ni amb orquestra en directe, però que miraculosament se’n surt amb nota molt i molt alta, especialment amb algunes magnífiques veus dels solistes i del cor, en directe. Aconsegueixen també escenes força espectaculars, com la de l’escena tràgica de les barricades als carrers de París.

Valorem moltíssim aquesta producció que compta amb molts actors i cantants no professionals, que aporten amb il·lusió la seva energia per aixecar un espectacle musical i en català, de gairebé 3 hores de durada, amb un munt de persones a l’escenari. No ens podem ni arribar a imaginar la feina feta prèviament per aixecar aquest espectacle i a sobre per representar-lo només en sis representacions.

Un espectacle magnífic d’una gran qualitat artística i humana que compta amb un cor de veus de més de 40 persones i més de 14 persones a l’equip tècnic.

Com sempre que ens apropem al Teatre del Cercle ens quedem meravellats amb  la qualitat de les produccions i l’enorme esforç i il·lusió de les persones que ho duen a terme. 

Moltes felicitats per la feina feta i des d’aquest petit racó els hi donem el nostre suport.

Deixa un comentari