– Teatre – LOS BANCOS REGALAN SANDWICHERAS Y CHORIZOS (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – 2017.10.08  (temp. 17/18 – espectacle nº 58)

LOS BANCOS REGALAN SANDWICHERAS Y CHORIZOS (temp. 17/18 – espectacle nº 58)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Amb moltes ganes després del que havíem intuït a la roda de premsa i de llegir algunes opinions, ahir diumenge vam fer cap al Tantarantana per veure aquesta proposta, creació col·lectiva de “José y sus Hermanas“.

Set joves actors de l’Institut del Teatre han constituït aquest col·lectiu, ells són Francesc Cuéllar, Alejandro Curiel, Marta Díez, Carme González, Carolina Manero, Gemma Polo i Glòria Ribera. La dramaturga Silvia Ferrando ha dirigit tot el procés creatiu, on ella els hi va proposar parlar d’una època oblidada, de la que no s’ensenya a les escoles.

Què significa per ells la figura de Franco?

Com influeix a les seves vides la transició espanyola i els silencis?

Sis dels set actors (ahir no va actuar Gemma Polo) es deixen la pell a l’escenari amb una vitalitat i energia que s’encomana, en una proposta irònica i compromesa que porta a escena el sentiment dels joves davant dels rastres del franquisme.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A l’inici de l’espectacle ens fan reflexionar sobre els edificis, i ens parlen concretament de la “fredor” de l’edifici de l’Institut del Teatre, on han passat estudiant quatre anys de la seva vida; comenten, com pot influir en nosaltres l’arquitectura que han construït uns altres, una arquitectura que ens condiciona, formant-nos i deformant-nos. Hi ha edificis que es deixen habitar, que et conviden a formar part de la seva història. D’altres t’expulsen i mai deixaràs empremta a les seves parets. Per sort, també hi ha edificis que promouen la calor de la comunicació humana.

Ens parlen de Franco, de Lorca, i de milers de soldats enterrats en fosses comunes, sovint situades a sota dels edificis que habitem. Enfronten el repte d’analitzar la memòria històrica d’aquest país.

Una nova generació que parla de la nostra història, dels seus edificis i de les estructures que els són imposades i de com els fan sentir. Estructures polítiques, arquitectòniques, històriques, lingüístiques, mentals, emocionals i, fins i tot filosòfiques.

Una proposta delirant, sense treva que ens incomoda i ens emociona. Una posada en escena dinàmica i vital que enllaça les escenes sense interrupció, amb un canvi constant de vestuari i amb l’únic suport de projeccions i música.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Unes boníssimes i entregades interpretacions de tots els actors, sempre tenint en compte la seva joventut i que s’estan iniciant en la professió d’actors professionals, … però hem quedat especialment sorpresos de la versatilitat i la desmesurada activitat a l’escenari de Francesc Cuéllar.

Algunes imatges molt potents i un text compromès on els actors parlen des de la persona, no des d’un personatge.

Una mirada fresca, jove i crítica del què ens està passant, relacionat amb el lloc d’on venim i sota l’òptica d’aquest grup de joves talents que encara no han fet els 30 anys. La seva mirada sobre les seqüeles a la nostra societat del que ells defineixen com una malaltia, com un càncer de 40 anys de durada. Un intent de reclamar qui som i de reconèixer com som.

Una proposta imprescindible i més encara en l’actual moment polític que estem vivint.

No us la deixeu perdre per res del món !!!

Creació col.lectiva: José y sus Hermanas
Textos: Silvia Ferrando, El conde de Torrefiel, Federico Garcia Lorca, Jean Anouilh, Séneca, Angélica Lidell
Dramatúrgia i direcció: Silvia Ferrando
Intèrprets: Francesc Cuéllar, Alejandro Curiel, Marta Díez, Carme González, Carolina Manero, Gemma Polo i Glòria Ribera
Assessorament d’espai i il.luminació: Roger Orra i Patricia Albizu \ Assessorament de vestuari: Alejandra Lorenzo
Idioma: català i castellà
Durada: 75 minuts

2 pensaments a “– Teatre – LOS BANCOS REGALAN SANDWICHERAS Y CHORIZOS (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – 2017.10.08  (temp. 17/18 – espectacle nº 58)

 1. Imma C.

  Bon dia!
  Ahir vam anar al Tantarantana al c. de les Flors per veure aquesta obra per la vostra recomanació i valoració.El títol no ens era suggerent.
  Una cia sortida de fa ben poc de l´IT i la veritat quin nivellàs, a nivell conceptual de l´obra i com la defensen a l´escenari.
  Com es qüestionen un passat que no han viscut, però en certa manera encara és present.
  Que bé que persones tan joves qüestionin, actuïn i els espectadors ho compartim.
  Per tot el estem vivint és ben actual. Mooooolt recomenableeeee! Gràcies.

  Respon
  1. Imma Barba

   Molt contents que comparteixis la nostra opinió, perquè ja saps que de vegades les opinions són divergents i una mateixa proposta pot agradar molt o no. Sovint és difícil aconsellar però en aquest cas nosaltres ho teníem claríssim.

   Respon

Deixa un comentari