– 083 (23/24) – Teatre – LA VERITAT DE LA MENTIDA – Teatre Akadèmia (🐌🐌🐌+🐚) – 10/03/2024

Avui diumenge 10 de març ens hem dirigit al Teatre Akàdemia per veure l’espectacle LA VERITAT DE LA MENTIDA (L’Envers du décor) una comèdia irònica de Florian Zeller, traduïda per Joan Casas i dirigida per Guido Torlonia

Tal com ens van comentar a la roda de premsa del passat dia 4, Florian Zeller (París, 1979) un dels autors europeus més prestigiosos de l’actualitat, acostuma a prioritzar allò que no es diu abans de la paraula dita, però en aquesta comèdia és tot el contrari.

Nosaltres, el públic, som testimonis dels pensaments dels personatges tal com els tenen dins del seu cap.

La trama de l’obra és típica de la comèdia francesa i es va estrenar el gener de 2016 al Théâtre De París. Una crisi de parella que gira al voltant d’un sopar i amb un final molt tòpic.

En Daniel (Enrico lanniello) convenç a la seva dona, la Isabelle (Concha Milla) perquè convidi a sopar al seu amic Patrick (Frank Capdet) que ha deixat la seva dona per poder estar amb la seva nova parella, l’Emma (Aida Llop), molt més jove que ell. Però l’arribada al grup d’aquesta dona de trenta anys posa en crisis a la parella de vells amics. Es converteix en el catalitzador que provoca incerteses, dubtes i inseguretats i desperta en la parella d’amics frustracions, gelosia i rancúnia.   

En aquesta obra l’autor ens implica i ens converteix en còmplice dels personatges que comparteixen amb nosaltres els seus pensaments més íntims posant als actors en la tessitura del doble llenguatge i ens mostraran les contradiccions entre el que pensen i el que diuen. Una gran feina interpretativa i de direcció

El títol original de l’obra és, traduït literalment, “Darrere les càmeres”, ja que els personatges escenifiquen els seus pensaments mentre mantenen una conversa normal amb els seus interlocutors.

El protagonista de la peça és sense dubtes Enrico lanniello (Caserta- Italia, 1970). Ell fa un temps que viu i actua al nostre país i nosaltres el vam descobrir a “FILUMENA MARTURANO” que vam “repescar” al teatre Auditori de Granollers el novembre del 2021. És un actor que dota a les seves interpretacions d’una gran comicitat i en aquesta ocasió ho fa íntegrament en català. Ens ha agradat molt la seva gestualitat i la seva aparent inseguretat. 

Concha Milla, la seva parella en la ficció, és actriu, directora i dramaturga i en aquesta ocasió interpreta el paper de la dona madura, professora, que porta més de vint anys de convivència amb la seva parella i veu com tot trontolla quan el seu marit sospesa la possibilitat de trencar-ho tot i començar una nova vida seguint les passes del seu amic.

Frank Capdet (Barcelona 1971) és un bon amic nostre, al que seguim i que hem vist actuar en els musicals “GOLFUS DE ROMA” (Teatre Condal, 2022), “LA FAMILIA ADDAMS” (Teatre Coliseum, 2018) o com a dramaturg en “PAQUITO FOREVER” (Teatre Almeria, 2017). El paper que interpreta esplèndidament, és el de l’home madur que creu que el fet de tenir una nova parella molt més jove, el fa triomfador i que uns canvis en el seu vestuari i els seus hàbits el faran, per força, rejovenir.

Aida Llop és actriu i en aquesta ocasió interpreta el paper de la noia jove i seductora que ha aconseguit trencar el matrimoni del Patrick i es belluga fent ostentació de les seves corbes i la seva “insultant” joventut. 

Una posada en escena on queda molt ben resolt el joc dels pensaments versus les paraules pronunciades. 

L’espai escènic de Paula Bosch, la Il·luminació de Lluís Serra, el vestuari de Nídia Tusal i l’espai sonor de Sergi Andrades, fan amb les bones interpretacions i l’acurada direcció, un espectacle que paga la pena veure.

Una comèdia, sí, efectivament …. però que amaga sota els riures, l’amarga realitat de les parelles que després de molts anys de convivència, han arribat a la rutina i es comencen a plantejar si paga la pena continuar o no amb la seva relació.

LA VERITAT DE LA MENTIDA és la segona producció pròpia del Teatre Akadèmia d’aquesta temporada, després de “ELS BUONAPARTE” que vam veure el passat desembre i que va aconseguir excel·lents critiques, i un gran èxit de públic.

Programat al Teatre Akadèmia fins al 31 de març

Deixa un comentari