– 212 –  Voltar per la Literatura – LA NIT ABANS (🐌🐌🐌🐌) de Bea Cabezas  – (temp. 19/20 – llibre nº 028) – 2020.06.25

LA NIT ABANS   de Bea Cabezas (temp. 19/20 – llibre nº 028)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba 

No havia llegit res d’aquesta autora i m’he estrenat amb aquesta novel·la, la quarta de l’autora, publicada l’any 2017. Una història de rebel·lia d’una dona que a les acaballes del franquisme vol ser periodista i trencar amb el seu destí prefixat de convertir-se en mestressa de casa.

Situada l’any 1965 a Barcelona, coneixem l’Anna Blasco, una noia de dinou anys que entra a treballar de taquígrafa al Diari de Barcelona. El Pere, el seu nuvi formal és estudiant de dret i està implicat en les mobilitzacions contra el Règim. El somni de l’Anna d’estudiar periodisme ha quedat aparcat per manca de mitjans econòmics de la família que a més considera que no és un ofici apropiat per una dona.

Un somni que es va consolidant quan l’Anna fa d’ajudant de l’Eduard, un jove periodista que entra a la redacció el mateix dia que ella. En Pere ja té plans de casament.

A “LA NIT ABANS”, l’Anna s’ha d’enfrontar a un cap de redacció sense escrúpols i al mateix temps, mantenir una relació difícil amb el jove redactor de casa bona a qui ha de donar un cop de mà. L’autora ens endinsa en una època on les dones només podien aspirar a un bon matrimoni i a criar els fills, i on eren enormes les dificultats per integrar-se en un món laboral majoritàriament format per homes.

El 1965 les poques dones que treballaven a les redaccions dels diaris ho feien a la “secció femenina”, i no va ser fins al 1968, quan va néixer el diari Mundo Femenino a Barcelona, que les dones de la redacció van reivindicar el seu paper fent informació general, i van aconseguir que canviessin el nom del diari per Mundo Diario, a principis dels anys setanta.

Una novel·la molt documentada on l’autora va fer molta recerca d’hemeroteca i   entrevistes a testimonis vius de l’època, entre ells, la seva mare.

El títol de la novel·la és el d’una cançó dels Beatles (The Night Before) que l’any 1965 van venir a Barcelona a fer un concert. És l’any d’aquell concert a la Monumental, de les manifestacions a Washington en contra de la guerra del Vietnam i l’any en què els estudiants de Barcelona també es comencen a mobilitzar.

Una novel·la coral fresca i nostàlgica alhora, amb un narrador omniscient que ens acompanya avançant a bon ritme. Apareixen personatges reals dins de la trama com Enrique del Castillo (director del Diari de Barcelona del 1946 al 1969), María Luz Morales (col·laboradora com a crítica de teatre del 1948 al 1980) i Joana Biarnés (1935-2018), primera dona fotoperiodista a Espanya.

Bea Cabezas (Barcelona 1976), és llicenciada en periodisme i va completar la seva formació literària vinculada al món del teatre a la Sala Beckett. Ha col·laborat amb mitjans com la revista El Temps i el Diari Avui on va publicar els seus primers relats de ficció des de Nova York.

Actualment viu a Los Ángeles on compagina l’escriptura amb les traduccions. En 2008 va publicar la seva primera novel·la “El monestir de les ombres” (Ara Llibres), en 2010 “La ciutat vertical” (Columna) ambientada a Nova York on vivia i que va guanyar el premi Carlemany. En 2013 publica “Em prenyades” (Columna) i “LA NIT ABANS” (Rosa dels Vents) ,publicada en 2017 és de moment la seva última novel·la.

—————————————————-

Títol: LA NIT ABANS

Autor: Bea Cabezas

Editorial: Rosa dels Vents – Data de publicació:Octubre 2017

Idioma: català – Pàgines: 272

Deixa un comentari