– 213 –  Voltar per la Literatura – UN HOMBRE AL MARGEN – d’Alexandre Postel (🐌🐌🐌🐌🐌)   – (temp. 19/20 – llibre nº 029) – 2020.06.28

UN HOMBRE AL MARGEN  – d’Alexandre Postel (temp. 19/20 – llibre nº 029)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba 

Un llibre que m’hi ha commogut quasi des de les primeres línies, una història que convida a la reflexió i ens mostra la vulnerabilitat de cadascú de nosaltres davant el judici dels altres.

El protagonista de la història és Damien North, un professor de filosofia d’una universitat, vidu, porta una vida tranquil·la i solitària. Nét d’una figura política rellevant a França, es veu de cop i volta acusat de pedofília i d’haver descarregat imatges pedòfiles al seu ordinador. La policia el deté i l’engranatge judicial inicia la seva marxa.

De poc serveix que ell es declari innocent d’aquesta acusació, la premsa i sobretot les xarxes socials, se n’ocupen de destrossar la seva imatge i declarar-ho culpable, fins i tot abans que sigui jutjat. La seva vida canvia dràsticament, és acomiadat cautelarment de la feina, abandonat per amics i companys, i fins i tot el seu germà dubta de la seva innocència. El seu advocat li aconsella que es declari culpable per aconseguir una condemna més minsa.

Una novel·la que no tracta sobre la pedofília, sinó de com una sospita i una decisió judicial pot expulsar una persona de la societat en la que viu. Tal com diu l’autor, es tracta d’acompanyar Damien North en aquest procés en el que canvia la seva percepció de si mateix al mateix temps que la percepció que els altres tenen d’ell. Una persona atrapada en una xarxa judicial que no atén a raons.

Pot una persona reconduir la seva vida partint de zero? Poden desaparèixer les falses acusacions? Fins on arriba el poder de les opinions abocades a les xarxes socials? Com funcionen els mecanismes d’una societat que exclou a una persona davant una sospita? Com pot una mentida convertir-se en veritat als ulls de tothom?

Què faríem nosaltres si ens acusessin d’un delicte que no hem comès i que, a més, tothom ens creu capaç d’haver-lo fet?

Moltes preguntes, reflexions que cal que tots ens fem i que aquest llibre ens fa plantejar. Amb un estil molt senzill, sense valoracions ni sentimentalismes, i amb una gran precisió, l’autor ens fa partícip de la soledat extrema i la desesperació que la situació provoca en el protagonista. Un llibre excel·lent que paga la pena llegir.

Aquesta va ser la primera novel·la de l’autor i amb ella va rebre el Premi Goncourt 2013 a la millor primera novel·la i el Premi Landerneau Découvertes 2013.

Alexandre Postel (Colombe, 1982) és professor de literatura francesa a la Universitat de París. Alumne de l’Ècole Normale Supèrieure de Lyon educat en dues cultures, la francesa per part de pare i l’anglesa per part de mare.

A més d’aquesta primera obra ha publicat “La ascendéncia” (L’ascendant– 2016), “Los dos tórtolos” (Les deux pigeons– 2018) i “Un automne de Flaubert” (Gallimard 2020) que encara no ha estat traduïda al castellà.

——————————————————-

Títol:  UN HOMME EFFACÉ 

Autor:  Alexandre Postel

Idioma: Francés – Traducció: María Teresa Gallego Urrutia

Editorial: Nordicalibros – Data de publicació en castellà: Gener 2014

Pàgines: 224

3 pensaments a “– 213 –  Voltar per la Literatura – UN HOMBRE AL MARGEN – d’Alexandre Postel (🐌🐌🐌🐌🐌)   – (temp. 19/20 – llibre nº 029) – 2020.06.28

 1. María del Carmen Barba Pérez

  Una vez más, siguiendo tu comentario, he accedido al libro y prácticamente ¡lo he leído de un tirón! Me ha encantado y, desde luego, da mucho que pensar.
  ¡Gracias!
  Un abrazo. Mª Carmen

  Respon
  1. Imma Barba Autor de l'entrada

   Me alegro que coincidamos en los gustos de lectura.
   Este libro me impactó mucho porque cualquiera de nosotros está expuesto a que una mentira bien orquestada nos cambie la vida ……
   Un beso.

   Respon
   1. María del Carmen Barba Pérez

    Si. A mi me creó tal desasosiego que tenía necesidad de ver cómo se solucionaba. Es horroroso como los juicios equivocados acaban en condena. Besos

    Respon

Deixa un comentari