– Presentació programa FIRA TÀRREGA 2018 – Fàbrica Moritz – 2018.06.21 (temp. 17/18 – RdP 098)

RdP – Presentació programa FIRA TÀRREGA 2018 – (temp. 17/18 – RdP nº 98)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Segona RdP d’ahir dijous; …i  “a trote cochinero” és el que vaig pensar quan anava gairebé corrents de l’Antic Teatre a la Fàbrica Moritz. Les rodes de premsa malauradament no acostumen a ser mai puntuals i a més a més, els espais de temps entre dues RdP és excessivament curt, però… per sort vaig arribar abans que comencés la presentació de la programació de FIRA TÀRREGA, edició que tindrà lloc del 6 al 9 de setembre.

Unes paraules de benvinguda per part de l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló van obrir la Roda de premsa; després també va parlar Antònia Andúgar, directora de l’Àrea de Mercats (ICEC), per donar pas al gran protagonista de la jornada, en Jordi Duràn, director artístic de Fira Tàrrega. Va ser ell qui va anant explicant gairebé espectacle per espectacle. Va ser la seva última presentació, perquè l’any vinent hi haurà renovació de càrrec i malauradament deixarà la direcció després de 8 anys de treball intens, amb uns resultats excel·lents.

FiraTàrrega enguany comptarà amb 50 espectacles que provenen de 8 països, 30 dels quals són estrenes a l’estat espanyol.

El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils: una oferta per a tot tipus de públics i edats, on hi ha un 52% de companyies catalanes, un 18% de la resta de l’Estat espanyol i un 30% d’internacionals. Cal destacar que en aquesta edició, FiraTàrrega acompanya 12 produccions a través del seu Programa de Suport a la Creació.

La Compagnie Lucamoros serà l’encarregada de la inauguració amb el seu espectacle La Tortue de Gauguin, un espectacle poètic i visual que es podrà veure al parc de Sant Eloi. Una producció artística multidisciplinària de carrer que mostra el procés d’elaboració d’una obra gràcies a una dramatúrgia visual que té lloc en una estructura vertical de 9 metres, amb sis pintors, una actriu i música en directe.

La mirada del passat – Enguany FiraTàrrega vol retre homenatge als clàssics contemporanis i al codi teatral a l’espai públic:

 • la companyia Adhok, estrenarà a l’Estat espanyol la seva trilogia d’espectacles que reflexionen sobre la joventut i la vellesa (Échappées Belles – Issue de Secours, Immortels- L’envol i Immortels-Le Nid).
 • Joan Català presentarà en aquesta edició 5.102 m/s un treball en procés que es convertirà una peça de carrer i una altra de sala a partir de 2019.
 • Els polonesos Teatr KTO estrenaran Peregrinus
 •  La companyia anglesa Chameleon portarà a Tàrrega dos dels seus principals espectacles Of Man and Beast i Witness This.
 • Teatro do Mar, debutarà a FiraTàrrega amb el seu Insomnio,
 • NoFit State Circus & Motionhouse amb l’espectacle BLOCK.

La celebració del present – 

 • Les Impuxibles amb seu primer espectacle de carrer Painball
 • Toti Toronell i Pere Hosta (Slow Olou) amb Escargots 
 • Hui Basa amb Tha Tzpar (L’espera)
 • Humanhood i la breu peça de dansa Orbis.
 • La Sala, la companyia basca de dansa contemporània que des de 2013 investiga el llenguatge físic i els seus vincles amb una estètica actual; ho veurem amb dos dels seus espectacles, FEMALE i IU.
 •  Espera de la Companyia de Circ ‘eia’ on el públic és convidat a viure de prop les acrobàcies que tenen lloc a l’escena i el límit entre escenari i públic desapareix
 • Labranza del Colectivo Lamajara que parla de la relació entre l’home i el territori.

Encarem el futur – 

 • Silere, formada per exalumnes del Màster de Creació de FiraTàrrega.
 • Colectivo Ameno presentarà Saunterer una performance itinerant que es pregunta sobre la possibilitat de fugir d’un món homogeni en què la realitat es confon amb el capitalisme, on es planteja el fet de caminar com un possible acte de resistència davant la realitat en què vivim
 • Calidos feat. Nølah amb Blockchain una instal·lació artística que vol posar el focus sobre la necessitat que la societat cooperi per construir un món millor.
 • El solo de dansa Home d’Akira Yoshida
 • La italiana Caterina Moroni UN.HABITANTS_To make room for us
 •  Becki Parker & Vero Cendoya que amb Hunting for the unicorn fan un treball d’investigació conjunt per oferir dues visions al voltant de l’autisme, una col·laboració entre FiraTàrrega i el festival britànic Stockton International Riverside Festival (SIRF).

Arts escèniques per a tots els públics – continua la col·laboració amb la Mostra d’Igualada – Fira de Teatre Infantil i Juvenil i l’Associació de Teatre per a tots els públics per a oferir un programa de visualització i internacionalització d’espectacles familiars catalans.

 • Mumusic Circus amb Flou PapagayoZum zum Teatre i Quim Bigas que presentaran a Tàrrega Hippos
 •  Asteroid (Campiquipugui) la producció dirigida per Toti Toronell que combina els titelles i els actors reals.
 • CreaMoviment amb Un món de cartró
 • Les set diferències d’El Pont Flotant .

FiraTàrrega mira cap a Mèxic i Xile – Enguany FiraTàrrega ha convidat 16 espectacles internacionals, d’entre els quals en destaquen les propostes mexicanes i xilenes.

 • Mèxic- 5 creacions:
  • Ohtliopera prima de Claudia González (cia D’Jade i exalumna del Màster)
  • Mexicatas (Cor de Maguey) on a partir d’una dramatúrgia original de Sergi Belbel, vuit actrius mexicanes (tres d’elles exalumnes del Màster) expliquen les seves experiències en el seu exili a casa nostra.
  • L’encàrrec que FiraTàrrega va fer a Antonio Zúñiga i Melina Pereyra (Chroma Teatre), per oferir una mirada externa i objectiva a la recerca i recuperació de la memòria històrica coincidint amb el desplegament del Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya a Tàrrega i que es podrà veure sota el títol Prácticas de vuelos para acabar en el olvido.
  • Sin Ítaca de Pendiente Teatro y Eduardo Bernal
  •  La Brisa de Teatro Línea de Sombra.
 • Xile, 2 propostes:
  • Carolina Díaz amb Correo (Proyecto Correo), un espectacle sobre el gènere epistolar, que ens proposa reflexionar sobre la privacitat, la comunicació, la immediatesa i l’estètica de l’espera.
  • Pilar Ronderos, de la companyia La Laura Palmer, que amb Hija de Tigre ens presenta una producció de teatre documental i autobiogràfic sobre la figura del pare absent.

Podeu veure el detall de la programació en aquest ENLLAÇ

Us deixo com de costum, l’àudio del que es va dir a la presentació …

Deixa un comentari