– Roda de premsa – PROJECTES COMUNITARIS al Festival Grec – L’Àntic Teatre – 2018.06.21 (temp. 17/18 – RdP 097)

RdP – PROJECTES COMUNITARIS al Festival Grec – (temp. 17/18 – RdP nº 97)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dijous al matí, novament dues rodes de premsa. La primera a l’Antic Teatre, on es presentava un munt d’iniciatives comunitàries que el Festival Grec de Barcelona, ha volgut incloure en la seva programació.

Es tracten de projectes escènics on participen gent no professional, gent “normal” que viuen a alguns barris de Barcelona; ho fan des del primer moment, participant en la seva creació i també com “actors” o “tècnics” en els muntatges.

Malgrat que els programes que es van presentar incloïa moltes activitats, únicament em centraré en les propostes escèniques …

CARAVASAR

Una proposta del projecte Creació XIC al barri del Poble Sec, que aposta per un espectacle de carrer de dansa moviment, en aliança amb els coreògrafs Jordi Cortés i Gloria José. Coreografia i escenografia seran creades col·lectivament per un grup de veïnes i veïns del barri, amb l’acompanyament de professionals de les arts escèniques, als quals se sumen el Col·lectiu de dansa integrada Liant la Troca i el Taller de dansa i moviment de Jordi Cortés a La Caldera. S’han volgut involucrar en el projecte més de 70 persones.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La temàtica que es tractarà és la trobada entre cultures amb la metàfora del caravanserrall, vinculat a l’imaginari de la ruta de la seda, proposat pel Festival Grec per aquest 2018. La producció és de Joel Alvarez (Art&Coop). Les veïnes i veïns poden participar en tot el procés de creació (en el grup de Dansa o el d’Escenografia), o bé afegir-se com a extres el dia de l’assaig general.

El resultat es podrà veure el 15 de juliol a la Pça Margarida Xirgu, a les 18 hores. Entrada Gratuïta.

BOOMBETA – Programa Art i Part

A partir de conceptes com identitat, memòria històrica i memòria col·lectiva BooMBeta vol donar visibilitat als valors immaterials del barri de La Marina.

  • VIDA LABORAL” de Claudia Faci 17 i 18 de juliol a les 19h a la Sala G del Graner

Amb més o menys fortuna, moguts per la necessitat o per la vocació, per gust o per força, d’una o una altra manera la majoria de les persones majors que habitem aquest costat del món, fa més de mig segle ens hem passat una gran part de les nostres vides treballant. Més enllà del que resin els títols que atresorem o del que unes línies en el currículum vitae sostinguin, hi ha persones que tenen un ofici, és a dir, que saben fer alguna cosa concret amb cert nivell d’excel·lència i que ho han fet al llarg d’això que donem a cridar “vida laboral”. En molts casos, l’ofici no és solament allò que ens dóna de menjar sinó que determina la identitat de qui ho exerceix. Fins a quin punt som allò al que hem dedicat la major part del temps de les nostres vides?

Lliçó d’economia, site-specific de Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol, Los Torreznos i Societat Doctor Alonso – 17 de juliol 19-24h als Jardins dels Drets Humans (a sota del Graner)

Una experiència intensa, prolongada al llarg de quatre hores, o potser siguin més si tenim en compte el que passa abans i el que passi després, o potser duri més o no es doni en tots, si no es vol entrar en el joc . En els jocs. Ens reuneix el valor. Ens reunim per descobrir valor en un lloc concret, en aquesta plaça del barri de la Marina. Descobrir o desembolicar o discutir, o dialogar que vénen a ser accions molt semblants.

JÈROME BELGALA

Aquesta no és exactament una proposta comunitària, perquè és un espectacle que ja ha estat creat fa temps i que està girant internacionalment. Malgrat això, s’involucraran unes 20 persones no professionals a partir d’un càsting rigorós.

Professionals de la dansa i aficionats de diversos orígens ballen junts en un espectacle que esborra els fronteres entre l’èxit i el fracàs, tot suggerint que el teatre és una comunitat, sobre i a fora l’escenari.

GALA, estrenada el 2015, s’inspira en un workshop organitzat amb els fans de Seine-Saint-Denis, als afores de París. Mitjançant aquesta peça, Jérôme Bel qüestiona la suposada impotència de l’aficionat, així com la seva definició de figura imperfecta i mancada, per valoritzar el seu potencial coreogràfic. Amb aquesta operació posa de relleu el caràcter intuïtiu i natural de la dansa, com a mecanisme d’expressió dels cossos, més enllà de l’art, del virtuosisme i de les tècniques amb què sovint l’identifiquen.

Jérôme Bel està considerat un dels representants més destacats del moviment de la no-dansa. El seu treball s’ha vist arreu del món i a Barcelona ha presentat entre d’altres The show must go on (2001) a la temporada 2014/15 del Mercat de les Flors.

Es podrà veure al Mercat de les Flors, els dies 22 i 23 de juliol a les 20 hores.

REBOMBORIS

Una proposta escènica resultant del projecte artístic comunitari “Xarxa de cures, ahir i avui” vinculat al programa ART i PART “; una creació participativa entre els veïns i veïnes amb l’Antic Teatre, TRANSlab, La BonneCentre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison -, Sindillar/Sindihogar, Mescladís i TUDANZAS.

El projecte pren com a punt de partida i material de referència una extensa xarxa de cures compartides i suport mutu entre dones que ja va existir al barri i que recupera en les seves investigacions la historiadora Isabel Segura. L’espectacle explora com s’han anat reconfigurant aquestes xarxes per prendre-li el pols al lloc que ocupen les cures en les societats actuals. Inspira el muntatge el concepte de “rebomboris”, de moviments espontanis de revolta a través dels quals les dones han lluitat per mantenir la vida i per exigir les condicions materials d’existència per a elles i les seves comunitats.

Es podrà veure a l’espai Francesca Bonnmaison, a tocar de l’Antic Teatre, els dies 26 i 27 de juliol, a les 20 hores.

AKANA

Per tal de combatre el desconeixement de la cultura gitana, s’ha volgut crear una proposta escènica multidisciplinària que parli sobre la història del poble gitano des d’una perspectiva lliure de prejudicis.

Un grup de nois i noies d’entre 9 i 25 anys i majoritàriament del barri de la Mina, han estat convidats a crear un muntatge que, revivint la història i els valors del poble gitano i recordant les persecucions de què ha estat objecte, contribueixi a apoderar-los.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La directora artística d’aquest projecte és la dramaturga i directora Marta Galán, que lidera un projecte de caràcter social que té com a objectiu democratitzar l’accés dels integrants del poble gitano a la formació artística i als mitjans de producció artística i cultural.

Es tracta d’un procés de creació basat en una metodologia participativa que facilita que els joves siguin els responsables de crear els texts, les imatges i les accions i, d’aquesta manera, adquireixin eines d’expressió artística per narrar les seves inquietuds individuals i també per defensar la seva dignitat col·lectiva.

En aquest espectacle evidentment no pot faltar la música, que ha estat creada i serà interpretada en directe per FALETE.

Es podrà veure el 22 de juliol al Mercat de les Flors, a les 21.30 hores

Us deixo com de costum, l’àudio del que es va dir en aquestes presentacions …

Comunitat de cargols

Deixa un comentari