213 – Roda de premsa – NOVA TEMPORADA LICEU 2019 – 2020 – Gran Teatre del Liceu – 2019.03.12 – (temp. 18/19 – RdP 038)

NOVA TEMPORADA LICEU 2019 – 2020 (temp. 18/19 – RdP nº 038)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest matí he pogut assistir a la roda de premsa de presentació de la nova temporada del Gran Teatre del Liceu 2019 – 2020. Una temporada especial, que segons ens han dit, vol ser molt més que una temporada qualsevol, perquè d’aquesta manera es vol celebrar el 20è aniversari de la inauguració del Teatre, després de l’incendi que el va destruir gairebé per complet.

El president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu Salvador Alemany, el director general Valentí Oviedo, la directora artística Christina Scheppelmann i el director musical Josep Pons, han presentat avui al Foyer la nova temporada, amb el lema La força de l’òpera.

Totes les fotografies són de A. Bofill

El pressupost s’ha incrementat en 2 milions d’euros respecte a la temporada passada, arribant fins als 48 milions; així i tot, les aportacions de les administracions públiques són les mateixes. S’han incrementat els ingressos propis en un 7,5%, intentant per tots els mitjans atreure a més públic a les funcions.

Per altra banda s’ha anunciat la rehabilitació de la façana del Teatre, que començarà en les pròximes setmanes.

La proposta artística compta amb un total d’onze títols que recorden el passat i miren al futur del Liceu en una temporada d’espectaculars produccions i grans veus —(deu òperes escenificades i una en versió concert).

La dansa continua sent un puntal del Teatre amb tres ballets de referència, que se sumen als sis concerts i recitalsvuit espectacles d’El Petit Liceu i activitats al Foyer, que contempla un nou projecte d’òpera de cambra.

This slideshow requires JavaScript.

A grans trets, la programació artística serà la següent:

 • cinc noves produccions, tres d’elles liderades pel Liceu.
 • Les noves produccions de Turandot de Franc Aleu, que inaugura la temporada, Lohengrin de Katharina Wagner i Il barbiere de Siviglia de Josef Ernst Köpplinger es veuran per primera vegada al Liceu.
 • Doña Francisquita, amb la posada en escena de Lluís Pasqual, i Alcione, amb la direcció musical de Jordi Savall, són dues noves coproduccions amb el Teatro de la Zarzuela i l’Opéra Comique de París, respectivament.
 • Carmen de Calixto Bieito i l’Aida amb els decorats de Mestres Cabanes, dues de les produccions més emblemàtiques del Liceu amb repartiments de luxe.

Una festa de grans veus: Anna Netrebko i Yusif Eyvazov, Javier Camarena, Juan Diego Flórez, Joyce DiDonato, Anita Rachvelishvili, Roberto Alagna, Klaus Florian Vogt, Clémentine Margaine, Gregory Kunde, Jorge de León o Myrtò Papatanasiu, entre moltes d’altres.

 • Aterra al Liceu Cavalleria rusticana / Pagliacci amb una de les produccions més aclamades de la Royal Opera House dirigida per Michieletto, les veus d’Alagna i Pankratova, i la batuta del mestre Nánási.
 • McVicar presenta La clemenza di Tito, l’última òpera de Mozart, que protagonitzen Fanale i Nurgeldiyev com a Tito, i Remigio, Papatanasiu i Goikoetxea com a Vitellia.
 • María Pagés, en coproducció amb el Liceu, presenta De Scheherazade a Yo, Carmen, un nou acostament a la gitana cigarrera que la coreògrafa despulla de folklorismes.
 • Grans èxits en matèria de dansa: torna l’English National Ballet amb la Giselle d’Akram Khan, i Les Grands Ballets Canadiens proposa un viatge des de les tenebres de l’Stabat Mater de Pergolesi fins a l’apoteosi de la Setena simfonia de Beethoven.
 • La Segona simfonia de Mahler, “Resurrecció”, serà l’únic concert simfònic que l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu realitzaran al Teatre.
 • En aquesta línia, també s’organitzaran un seguit de concerts simfònics arreu del territori i la música de cambra agafarà un paper rellevant amb propostes il·lusionants que han sorgit de la mateixa Orquestra i que es podran gaudir tant al Teatre com a Barcelona i arreu del país.
 • Diàlegs de Tirant i Carmesina, una òpera de cambra de Joan Magrané sobre els protagonistes de la novel·la de Martorell, es podrà veure al Foyer del Teatre amb la col·laboració d’Òpera de Butxaca.
 • Dues noves produccions d’El Petit Liceu: El monstre al laberint, una òpera participativa de Dove amb la direcció escènica de Paco Azorín, i La Barcarola de Juan Pablo Mendiola, una experiència musicovisual per als més petits.

L’exposició “Òpera: passió, poder i política” aterra a CaixaForum Barcelona el proper 17 de setembre. Una idea original del Victoria and Albert Museum adaptada i produïda per ”la Caixa”, que, en col·laboració amb el Liceu, narra l’evolució del gènere en una experiència immersiva.

Us deixo aquì l’àudio de la presentació …

Leave a Reply