– 091 – Roda de premsa – MAS i MAS celebra els 25 ANYS al capdavant  de JAMBOREE – 2018.11.28  (temp. 18/19 – RdP 018)

RdP – MAS i MAS celebra els 25 ANYS al capdavant  de JAMBOREE (temp. 18/19 – RdP nº 018)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dimecres vaig poder assistir a la presentació d’una programació especial amb motiu de la celebració dels 25 anys que MAS i MAS (amb el suport de San Miguel), porta al capdavant de la cava de Jazz JAMBOREE.

Davant nostre la cap de comunicació de la Sala, Elisenda, juntament amb l’actual director i propietari Joan Mas; ells dos ens expliquen el motiu de la convocatòria i una mica la història de la Sala, i evidentment ens presenten aquesta programació especial.

Abans però ens obsequien amb una esplèndida actuació, en petit comitè, de l’extraordinari cantant i músic Clarence Bekker, que ens deixa a tots gairebé estabornits …

Aquest cantant juntament amb la seva banda protagonitzaran el principal concert d’aquesta celebració, en el Teatre Tívoli, el pròxim dia 17 de desembre a les 20.30 hores, amb un programa sota el títol de ‘A Christmas Story‘.

Breu història de la mítica cava de Jazz:

… a començaments del 1960, l’empresari Joan Rosselló convertia el bar Brindis, situat al número 17 de la plaça Reial, en una cava de jazz que va anomenar Jamboree, un mot en zulú adoptat pel moviment boyscout que significa “reunió de tribus”.

D’aleshores fins al 1968, any en què va tancar les seves portes, la sala barcelonina va aconseguir posar la capital catalana en el circuit de gires de les grans estrelles del jazz internacional.

Figures com Bill Coleman, Kenny Drew, Chet Baker, Ponny Poindexter, Art Farmer, Lou Bennet, Stéphan Grappelli, Kenny Clarke, Ornette Coleman o Dexter Gordon van pujar a l’escenari del club o en auditoris més grans, per iniciativa dels responsables del Jamboree. Un d’aquests concerts més sonats va ser el que van protagonitzar Ella Fitzgerald i Duke Ellington al Palau de la Música, el 25 de gener del 1966, amb motiu del sisè aniversari de la sala.

Històrics del jazz català com Francesc Miralles, Enric Ponsa, Josep Farreres, Pere Ferré, Francesc Burrull, Salvador Font “Mantequilla” o el propi Tete Montoliu van iniciar la seva carrera a les taules del Jamboree, on compartien espai amb músics estrangers residents –la cantant Gloria Stewart, per exemple- o de pas per la Ciutat Comtal.

L’embranzida, però, de locals com Bocaccio i el progressiu decreixement de l’interès del jazz, en benefici de les sessions de flamenc que s’oferien al veí Tarantos, van provocar el tancament de la sala el 1968. Enrere quedava l’experiència d’haver bastit per primer cop un club de jazz a l’alçada dels millors locals del gènere d’Europa.

El 1992, en plena febre olímpica, l’advocat Javier Cámara va adquirir el local que ocupava el Jamboree amb la intenció de reobrir-lo com a cava de jazz.  Començava la segona època del Jamboree, amb l’empresari Joan Tordera –propietari de la llegendària Cova del Drac- com a programador. Els entrebancs econòmics, però, van forçar els seus propietaris a vendre’s el local nou mesos més tard.

El 1993, un any després de la seva reobertura, Mas i Mas es va fer càrrec del Jamboree. Els nous gestors es van marcar com a objectiu recuperar el prestigi amb el qual la cava de la plaça Reial va esdevenir un dels clubs de jazz més importants d’Europa durant la dècada dels 60, amb una programació que combinés el bo i millor de l’escena local, nacional i internacional de la música negra.

Enguany, quan es compleix un quart de segle d’aquella fita, Mas i Mas ha preparat una programació especial amb un seguit d’artistes que van ser molt populars durant els primers temps de la nova era del Jamboree. En alguns casos, són propostes que tornen expressament a la cava de la plaça Reial amb motiu d’aquest aniversari.

La programació que es podrà veure aquest mes de desembre serà la següent:

1 i 2 de desembre –Txell Sust & August Tharrats Trio
20h i 22h. Jamboree

Torna Txell Sust & August Tharrats Trio, una de les formacions de jazz-blues-swing amb més solera i reconeixement de l’escena nacional; un grup que va néixer el 1993 i que va actuar al Jamboree amb força assiduïtat durant els anys 90.  Ara, després d’un llarg silenci, retornen a la que fou casa seva durant una pila d’anys, per retrobar-se amb el seu públic.

8 desembre – Aaron Abernathy
20h i 22h. Jamboree

Aaron Abernaty representa l’esperit inicial amb el qual es va fer càrrec del Jamboree Mas i Mas el 1993. Nascut a Cleveland, Abernaty exhibeix un talent excepcional no només als teclats sinó també com a cantant. Es va guanyar al públic, gràcies a la seva magnífica combinació de veus inspirades en el gòspel, amb canvis sobtats i girs de funk que revelen influències de Prince i James Brown.

17 desembre – Clarence Bekker Band ‘A Christmas Story’
20:30h. Teatre Tívoli

Clarence Bekker veu, Paula Domínguez & Alba Pérez veus, Leo Torres trompeta, Roberto Albrecia saxo alt, Pol Padrós saxo tenor, Arecio Smith teclats, Francisco Guisado “Rubio” guitarra, Charlie Moreno baix, Carlos López bateria. – Artistes convidats: Desiree Diouf veu, Little Gospel Choir, Barbara Palacín & Barbara Rosa dansa,  Sheri Masala & Masala Bollywood Dancers, Dansa Philip cas cas.

En aquesta ocasió el Nadal serà el fil conductor d’aquest gran espectacle, en el marc de la celebració dels 25 anys del Jamboree, on el cantant holandès repassarà la seva pròpia discografia a més de sorprendre’ns amb la seva personal mirada dels grans clàssics de la música negra.

18 desembre – Horacio Fumero i Pedro Javier González
20h i 22h. Jamboree

El contrabaixista argentí va inaugurar la nova etapa del Jamboree com a part del Tete Montoliu Trio, que completava el bateria Peer Wyboris; una formació històrica. En aquesta programació especial ho farà amb un dels seus grups més celebrats: a duet amb el tocaor Pedro Javier González. Flamenc, tango, milongas, zambas, chacareras, bulerías i tanguillos conflueixen en un repertori d’anada i tornada, de banda i banda de l’oceà. Plegats constitueixen un dels duets més sublims, originals i inclassificables de l’escena barcelonina.

19 desembre – Julian Vaughan, Paul Stocker i Paul Stouthamer
20h i 22h. Jamboree

El nord-americà Julian Vaughan va ser el bateria de Princess of Time, una banda emblemàtica d’acid jazz que va ser cada dilluns al Jamboree en aquell període. En aquesta proposta inèdita s’hi uneix el saxofonista Paul Stocker i el violoncel·lista Paul Stouthamer, l’únic intèrpret d’aquest instrument que va tocar un munt de vegades al Jamboree durant els primers anys de la nova etapa. Tres músics de procedències diverses per commemorar aquest aniversari amb una proposta a cavall de diferents gèneres: del jazz més tradicional a l’avantguarda.

25 i 26 de desembre – Randy Greer & Ignasi Terraza
20h i 22h. Jamboree

Ignasi Terraza és un dels pianistes que ha tocat més cops al Jamboree des de la seva reobertura. També duu una pila d’anys oferint cada nadal una actuació única amb el seu trio i la col·laboració especial del cantant Randy Greer. Les nadales a ritme de swing a les mans d’Ignasi Terraza Trio i Randy Greer són un clàssic d’aquestes dates, com ho poden ser els torrons o les neules.

Us deixo aquí l’àudio de la Roda de premsa …

Deixa un comentari