– 090 – Teatre –聽L’HABITACI脫 DEL COSTAT (馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Villarroel – 2018.11.27 (temp. 18/19 – espectacle. n潞聽070)

L’HABITACI脫 DEL COSTAT (temp. 18/19 – espec. n潞 070)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dimarts vam fer cap a La Villarroel per veure el nou espectacle de La Brutal, dirigit per聽Julio聽Manrique. Es tracta de l’adaptaci贸 del text “The聽Vibrator聽play” de la dramaturga nord-americana Sara聽Ruhl聽(Wilmette,聽Illionois, 1974). Traducci贸 i adaptaci贸 de Joan Sellent que aqu铆 s’ha batejat amb el nom de “L’HABITACI脫 DEL COSTAT“.

Ens sorpr猫n, d’entrada, l’escenografia d’Alejandro聽And煤jar que emmarca l’escenari com si 茅s tractes d’una antiga fotografia, unit, tamb茅 de la seva聽m脿, a un acurad铆ssim disseny de vestuari que ens porta sense esfor莽 a l’猫poca victoriana on se situa l’acci贸.

Estem a la segona meitat del segle XIX, als afores de Nova York.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Un metge fascinat pel progr茅s cient铆fic i tecnol貌gic, el doctor Givings, experimenta amb l鈥櫭簊 d鈥檜n ins貌lit aparell el猫ctric que hauria de servir per curar tot tipus de disfuncions i neurosis de naturalesa sexual: un vibrador (en la seva versi贸 m茅s primitiva).
Mentrestant, la seva jove i vital esposa, la senyora Givings, est脿 patint serioses dificultats per alletar i alimentar convenientment el nad贸 d鈥檃mbd贸s, cosa que la t茅 molt preocupada. I, alhora, experimenta una creixent curiositat respecte聽a聽les extravagants ter脿pies que el seu marit, amb el m脿xim secret, practica a l鈥檋abitaci贸 del costat…

Dues habitacions separades per una porta tancada, l’habitaci贸 del costat 茅s all脿 on el Dr. Givings (Ivan Benet) passa consulta i aplica ter脿pies encaminades a combatre la “hist猫ria” . L’ajuda una eficient llevadora (Alba Florejachs). A l’altra habitaci贸, a la sala, la senyora Givings (Carlota Olcina), fascinada per l鈥檃rribada de l鈥檈lectricitat, es troba sola i avorrida i intenta esbrinar que 茅s el que passa a l’habitaci贸 del costat.

Un text que, tal com comenta Julio Manrique, busca la idea de transformaci贸, on l’argument 茅s una an猫cdota que provoca divertides situacions. El m茅s important rau en l’estat dels personatges i la seva clara transformaci贸. Una obra esbojarrada que s鈥檃caba convertint en una falsa com猫dia de portes per on entren i surten tots els personatges provocant malentesos o situacions compromeses. Un text que al mateix temps amaga el drama de les persones sotmeses als encotillaments socials o religiosos.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Carlota Olcina transmet una energia i vitalitat encomanadissa que contrasta amb la tranquil路litat del seu marit, un magn铆fic Ivan Benet. Mireia聽Aixal脿聽茅s la Sra.聽Daldry, que arriba a la consulta acompanyada pel seu marit, Xavi聽Ricart. Ella 茅s la primera que experimenta amb la ter脿pia del doctor i descobreix el que 茅s un orgasme. La seva interpretaci贸 茅s brillant.

Intervenen tamb茅 l’Alba聽Florejachs聽en un paper molt seri贸s i en qu猫, sense gaire text, transmet sentiments i emocions amb la seva gestualitat i les seves mirades, Pol L贸pez en el paper del pintor Leo聽Irving, un artista bohemi i enamorad铆s que tamb茅 茅s somet a la ter脿pia del doctor, i聽Adeline聽Flaun, en un espl猫ndid paper de dida聽(per貌 amb un petit problema de dicci贸 que ens va dificultar entendre algunes frases), 茅s la persona que sense tenir estudis ni pert脿nyer a una classe social acomodada, demostra con猫ixer millor la naturalesa humana.

Una proposta que amb un fil conductor diferent, ens parla de la cara i la creu de la maternitat, de la sexualitat reprimida i de les difer猫ncies de classe.

A nosaltres ens ha agradat molt, especialment la posada en escena, una magn铆fica聽 il路luminaci贸 de Jaume Ventura, disseny de so de聽Damien聽Bazin聽amb composici贸 musical de Carles聽Pedragosa.

Magnifiques direcci贸 i interpretacions que ens han fet passar dues hores sense mirar el rellotge, i que聽se’ns聽ha fet fins i tot curta.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Text; 聽Sarah Ruhl
Traducci贸:聽Joan Sellent聽
Direcci贸:聽Julio Manrique
Int猫rprets:聽Ivan Benet, CarlotaOlcina, Pol L贸pez, Mireia Aixal脿, Xavi Ricart, Adeline Flaun聽i聽Alba Florejachs
Escenografia i vestuari:聽Alejandro And煤jar \ Il路luminaci贸:聽Jaume Ventura \ Disseny de so:聽Damien Bazin \ Composici贸 musical:聽Carles Pedragosa \ Confecci贸 de vestuari:聽Maribel Rodr铆guez聽i聽Irene Fern谩ndez 鈥淣en茅鈥聽\ Construcci贸 d鈥檈scenograf铆a:聽Pascual铆n Estructures, Pro-esc猫nic (Pilar Albadalejo)聽i聽Beno卯t Duchesne \ Ajudant d鈥檈scenografia:聽Merc猫 Lucchetti \ Regidoria:聽Ra煤l Gallegos \ Sastreria:聽Irene Fern谩ndez 鈥淣en茅鈥澛\ Cap t猫cnic del teatre:聽Jaume Feixas \ Cap t猫cnic La Brutal:聽Arnau Planchart \ Disseny Gr脿fic:聽Joan Aguad茅 \ Fotografia:聽Felipe Mena \ Premsa:聽Anna Casasayas聽i聽Clara M. Clavell\ M脿rqueting i comunicaci贸:聽Publispec
Idioma: catal脿
Durada: 120 minuts

Deixa un comentari