– 080 – Roda de premsa – Neix el 1er FESTIVAL CLÀSSICS a Barcelona – 2018.11.21 – Teatre Romea (temp. 18/19 – RdP 016)

RdP – 1er FESTIVAL CLÀSSICS a Barcelona (temp. 18/19 – RdP nº 016)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest matí al Teatre Romea s’ha fet la presentació del naixement del FESTIVAL CLÀSSICS, impulsat per “La Casa dels Clàssics” i coorganitzat pel “Grup Focus“.

Barcelona es convertirà la tardor del 2019 en la primera ciutat que acull un Festival multidisciplinari dedicat a la cultura clàssica. Serà una cita anual per reivindicar la importància dels clàssics, per vincular-los amb les energies creatives d’avui i reflexionar sobre temes que han preocupat des de sempre la humanitat.

A la taula que ha presidit aquesta presentació han parlat i per aquest ordre: Oriol Soler (director general del Grup Som), Raül Garrigasait (president de la Casa dels Clàssics), Sira Abenoza (directora de la Casa dels Clàssics) i Daniel Martínez (president del Grup Focus).

El Festival arrenca amb la conferència inaugural a càrrec d’Alessandro Baricco, aquest diumenge 25 de novembre a la seu de l’IAAC (carrer de Pujades, 102). L’escriptor italià he estat l’encarregat de crear el manifest que guiarà aquest 1r Festival, base sobre la qual treballaran durant 1 any els diferents artistes cridats a participar. Alessandro Baricco és un conegut dramaturg, novel·lista i periodista, un dels màxims exponents de la narrativa contemporània, amb obres com Seda o Homer, o la traducció de la Ilíada per la qual ha estat guardonat arreu del món.

Cada edició se centrarà en una idea concreta i en aquesta primera edició es basarà en el concepte “BELLESA”. La bellesa ha estat objecte de reflexió i preocupació literària al llarg de totes les èpoques; en aquesta edició s’experimentarà sobre les diferents classes de bellesa, de la més innocent a la malvada, passant per la dolorosa o la sagrada … de Ramon Llull a Goethe, de Bataille a Maria Mercè Marçal o de Dante a Verdaguer.

This slideshow requires JavaScript.

Els artistes que ja han confirmat a dia d’avui, que presentaran les seves creacions basades en el manifest en aquesta 1a edició són: Àlex Rigola, Josep Maria Pou, Paula Bonet, Josep Pedrals, Roger Mas, Clara i Ariadna Peya i Albert Moya, i  segurament s’afegiran algunes personalitats més a aquesta iniciativa.

A una pregunta d’un periodista sobre que significa “clàssics”, els ponents de la taula han contestat que “són les obres que continuen considerant-se “contemporànies” segles després de la seva creació“.

El Festival presentarà diverses vessants de la cultura, creades per diferents artistes, músics, poetes, dramaturgs, videoartistes, escriptors … i cada una d’elles es presentarà en diferents espais de la ciutat.

Tindrà una durada aproximada d’una setmana i es celebrarà a la tardor del 2019.

Us deixo l’àudio de la presentació …

Leave a Reply