– Teatre – PLANETA PÀRIA (🐌🐌) – Teatre Eòlia – 2018.02.21 (temp. 17/18 – espectacle nº 200)

PLANETA PÀRIA (temp. 17/18 – espectacle  nº 200)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Som conscients que algunes de les propostes que ofereix el Teatre Eòlia, estan total o parcialment aixecades amb l’esforç del treball i sobretot la il·lusió d’estudiants de l’Escola d’art dramàtic de l’escola del mateix nom. No podem valorar per tant, amb la mateixa escala amb la que ho fem quan parlem de propostes de teatre professional.

Però un cop dit això, creiem que aquesta proposta de PLANETA PÀRIA, no estava encara prou madura per oferir-la davant del públic, tot i saber que no és la primera vegada que es presenta en aquest teatre, ja que va ser representada el juny de 2017 dins la Mostra d’Intèrprets Emergents organitzada per Eòlia, i a la que accedeixen els alumnes de quart de formació lliure de l’escola.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La idea inicial del text de Carla Torres, és si mes no, força atractiva, però un cop aquest text s’ha volgut traspassar a l’espai escènic, la direcció que realitza la mateixa autora, és segons el nostre punt de vista, segurament massa ambiciosa; intentar fusionar dues històries paral·leles al mateix espai i amb 9 actors, és complicat inclús per professionals amb una llarga carrera teatral.

La Terra. Futur no molt llunyà. Els recursos estan arribant al seu límit. Des de fa anys es treballa en la possible evacuació a un nou planeta habitable. Però no tothom tindrà lloc en aquest nou món… Només uns quants privilegiats saben del cert que viatjaran: Tots aquells considerats imprescindibles per a la implantació de la nova colònia.

La resta hauran de competir per demostrar la importància del seu sector i de la seva funció a la societat.  Els que perdin quedaran abandonats en aquesta Terra agonitzant, que alguns han començat a anomenar Planeta Pària. Per distreure a la gent de la cruesa de la situació, s’ha decidit fer un programa de televisió a on els concursants competeixen per un lloc a l’èxode interplanetari

La dramaturga ficciona i reflexiona sobre la necessitat de l’art i dels artistes en la nostra societat. Els nou actors han acabat recentment els seus estudis d’art dramàtic, i aquesta proposta és el resultat d’un any de procés de creació, on tots ells han participat de forma activa en la gestació de l’obra. A partir del text, van començar abordant el tema de la precarietat que aquest sector porta implícit i d’aquí van saltar a la ciència-ficció, col·locant els personatges en un món apocalíptic on calia triar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Malgrat que els 9 actors estan gairebé sempre presents a escena, aquests acostumen a explicar la seva història en dos grups ben diferenciats a esquerra i dreta de l’espai escènic, per una banda la família que gira al voltant del responsable del reality show televisiu, la seva esposa, filla, germà i cunyada… per l’altra costat les aspirants a poder viatjar en aquesta nova “arca de Noè” que partirà a un altre planeta per intentar sobreviure.

Estudiada coreografia de conjunt i alguns moments plàsticament ben aconseguits, però la fusió de les dues històries al mateix temps, no ajuden massa a l’espectador a entrar de ple en cada una d’elles i les presenta força confuses.

Però potser el que grinyola més de tot plegat, són les interpretacions que són força desiguals; nosaltres ens hem cregut algunes de les interpretacions i la resta ens han semblat poc convincents. Ens ha agradat molt especialment el treball d’Adina Abad, Kiko Fusté i Dídac Rodriguez.

La veritat és que esperàvem força mes d’aquesta proposta i hem sortit de la sala una mica decebuts.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Autora i directora: Carla Torres
Intèrprets: Adina Abad, Núria Benedito, Núria Bonet, Júlia Calzada, Kiko Fusté, Laura Mateu, Isabelle Pasa, Dídac Rodríguez, Elena Santiago.
Ajudants de direcció: Minerva Prats i Júlia Garcia Valdivielso / Disseny de Llums: Conchita Pons i Carla Torres / Assessoria d’espai: Anna Tantull i Zaida Crespo / Disseny Vestuari: Zaida Crespo / Moviment Escènic: Carla Torres i Núria Legarda / Espai Sonor: Carla Torres

Deixa un comentari