– Teatre (60) – TAMAR, LA FILLA DE CHAGALL (🐌🐌🐌🐌) – Sala Atrium – 16.10.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

TAMAR, LA FILLA DE CHAGALL – 

El text d’aquesta obra, de la que és autor Ferran Joanmiquel ha guanyat el VIII premi de teatre Inicia’t de Badalona 2015. D’aquest autor ja vam poder veure “El rey del Gurugúa la Sala Porta 4 a la temporada passada.

“I vet aquí Tamar, la filla de Chagall, la tercera entrega d’una trilogia de monòlegs que, d’alguna manera, com a autor i director m’han servit per encarar la perplexitat i la fascinació que em provoca un món cada vegada més globalitzat i globalitzant, sense que això signifiqui, necessàriament, que estiguem més a prop els uns dels altres-és a dir, que ho estiguem de debò, més enllà d’un like a la xarxa. Globalització i solitud….”

TAMAR, es tracta d’un monòleg, magníficament interpretat per Mireia Vallés i acompanyada amb la música interpretada en directe per Francesc Tomàs.

tamar

La Tamar és una jove israeliana que viu a Tel Aviv i és professora d’història de l’art. Ella és d’origen sefardita. La seva família insisteix perquè viatgi a Girona a la recerca de la casa dels seus ancestres, d’on van ser expulsats fa 500 anys.

I la Tamar s’enfada amb la seva mare i de retruc acaba enfadada amb el seu país i amb el món. A ella no li encaixa en la seva estructura mental la necessitat que li transmeten amb un encàrrec que ella creu absurd, com és el de portar una clau vella i rovellada, que ha anat passant de generació en generació, al seu lloc d’origen, on vivien els seus avantpassats, al call jueu de la ciutat de Girona, un lloc que ni tan sols localitza en el mapa.

Ella considera que és un conte de fades familiar, vol passar pàgina i alliberar-se del pes de la història, d’una història que va tenir lloc quan els Reis Catòlics van expulsar els jueus d’Espanya, l’any 1492 !!

tamar-sala-atrium-voltar-i-voltar-1Però aquest pes familiar, el fet d’haver trencat una relació de parella i aquest enfadar-se amb el món acaba repercutint a la seva feina, i, és obligada a agafar un temps de baixa. Sense confessar-ho a ningú i inventant un viatge a Londres per comprar roba de segona mà, acaba anant a la ciutat de Girona amb la clau rovellada a la motxilla. Finalment, acabarà per adonar-se que no pot fugir de les pròpies arrels i que aquest viatge al passat és el que l’ajudarà a retornar al seu present i enfrontar el seu futur amb una tranquil·litat que no tenia.

La Mireia Vallès, ens ha arribat a emocionar amb una interpretació brutal, malgrat que potser l’hem trobat un pèl sobreactuada en els primers minuts, quan s’enfronta amb la mare;  desprès ha anat canviant de registre i de perspectiva al llarg de l’obra, amb una gran capacitat de comunicació.

Una Tamar forta i prepotent davant la mare i que menysprea al germà i la seva família.

Una Tamar amb un discurs polititzat davant dels alumnes als quals vol fer veure els colors d’un quadre de Chagall com alguna cosa mes que el mateix nom del color.

Una Tamar amb una actitud submisa davant de la direcció de l’escola.

Una Tamar enamorada i rebutjada, parlant pel contestador de la seva exparella.

i finalment una Tamar que és ella mateixa quan és capaç de buscar i trobar els seus orígens i la tranquil·litat d’esperit que li mancava.

Un complement perfecte ha estat la música de la mà de Francesc Tomàs, que ja està tocant el llaüt quan anem entrant a la sala i que també toca el violí i un timbal quadrat que com ens comenta a la sortida, era un instrument femení, que era tocat de forma exclusiva per dones a la península Ibèrica, dins de la cultura sefardita.

Una proposta que ha estat una delícia i que paga la pena veure.

Malauradament ja no es pot veure a la Sala Atrium, però podreu veure-la en properes representacions per tot Catalunya; de moment la gira de les actuacions confirmades és aquesta:

23 d’octubre, 18h. A la Coma Cross de Salt
13 de novembre. 18h. Cassà de la Selva
30 de desembre. Agullana
19 de Gener 2017. 21h. Teatre d’Olot
28 de Gener 2017. 21h. Teatre de Lloret de Mar.
23 de febrer 2017. 21h. Institut del Teatre de Vic.
24 i 25 de febrer 2017. 21h. La Planeta de Girona

tamar-sala-atrium-voltar-i-voltar-2

Autor: Ferran Joanmiquel
Actriu: Mireia Vallès
Veu en off: Ignasi Guasch
Músic: Francesc Tomàs
Il·luminació: Joan Grané \ Espai escènic i escenografia: Pablo Paz \ Disseny gràfic i animacions: Marc Bernatallada \ Fotografia: Gemma Capella \ Vídeo: Antonio Sánchez i Sergi Ferrés \Teaser: Pau Mas
Idioma: català – Durada: 50 minuts

cargol-jueu

Deixa un comentari