– Teatre (30) – BRICKMAN BRANDO BUBBLE BOOM – Teatre Lliure Montjuïc (🐌🐌🐌🐌🐌) – 23.09.2016

VOLTAR i VOLTAR … per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón  

BRICKMAN BRANDO BUBBLE BOOM – 

Ja us he parlat en diverses ocasions d’aquesta companyia, Agrupación Señor Serrano, perquè la segueixo segurament des dels seus inicis, ara fa uns 10 anys, quan era molt difícil poder veure espectacles d’aquest estil i únicament els podíem gaudir en aquells memorables cicles de “Radicals” al Teatre Lliure, en l’època d’Àlex Rigola; més endavant també als Festivals NEO, i evidentment als Festivals TNT – Terrassa Noves Tendències, on precisament es va estrenar aquesta producció de la que ara us parlarem.

A partir del 2010 i potser provocat per la crisi econòmica, es van veure obligats a pensar com podien exportar les seves produccions teatrals fora de l’estat espanyol, perquè de fet no van ser mai profetes a la seva terra. Van pensar llavors en la creació d’espectacles amb altres formes de llenguatge, utilitzant miniatures i retransmissió de vídeo en directe, que els va permetre utilitzar molt poc equipatge en els seus desplaçaments per tot el món, on sí que han triomfat i obtingut reconeixement amb importants premis.

Malgrat que l’any 2011 ja us vaig parlar des d’aquest Blog, de l’espectacle MAD (Mutual Assured Destruction), en el que intervenia Àlex Serrano, l’etapa on van començar a treballar amb miniatures, es va iniciar amb KATASTROPHE, seguida per aquesta BRICKMAN BRANDO BUBBLE BOOM, que nosaltres encara no havíem vist fins avui, A HOUSE IN ASIA i BIRDIE, espectacle que es va poder veure a la Sala Hiroshima aquest passat Grec i es podrà veure de nou al Festival TNT, dissabte 1 d’octubre a les 22 hores al Teatre Alegria.

bbbb-teatre-lliure-1

BRICKMAN BRANDO BUBBLE BOOM, per fi l’hem pogut veure i estem contents de fer-ho precisament al Teatre Lliure, un dels nostres Teatres públics; estem contents perquè el Lliure i la seva direcció torni a apostar per un teatre molt minoritari, però de grandíssima qualitat, i tot i saber que no atraurà potser a grans masses d’espectadors i per tant d’escassa recaptació d’entrades venudes, torni a obrir les seves sales a espectacles com aquest, que fins ara ha estat dificilíssim de poder veure a Catalunya i a l’estat espanyol.

I estem feliços perquè a més a més BBBB, és potser l’espectacle que més ens ha sorprès i el que més ens ha agradat, dels que hem vist d’aquesta companyia; és per això, que el valorem amb la nostra peculiar màxima qualificació de 5 cargols “voltaires”.

BBBB és un biopic escènic sobre la vida de Sir John Brickman, el constructor més important de l’Anglaterra del segle XIX, home visionari i emprenedor que va inspirar el primer sistema hipotecari de la història. Però aquesta història està explicada pel personatge de l’actor Marlon Brando que veiem a través de seqüències de les seves pel·licules: The Wild One, Bedtime Story, Julius Caesar, Guys and Dolls, The Chase, The Young Lions, Apocalypse Now, The Godfather i A Streetcar Named Desire.

bbbb-teatre-lliure-3

Un barri de barraques cremant-se. Funky a tot volum. La crisi del sistema hipotecari. L’Anglaterra victoriana. Nius, caus, coves i mansions. 150.000 famílies desnonades des del 2010. Brickland. L’horror. Un banquer somrient. Un constructor somrient. La nostàlgia de la llar. Molt vídeo. Molt més vídeo en directe. Paradisos tahitians. El dret a l’habitatge. El dret a l’aire condicionat. El dret a la tele de plasma. España va bien. Ni més ni menys.

…. Quina és la diferència entre una llar i una casa ???

Una fusió molt ben treballada i lligada de dos personatges molt coneguts, que van néixer gairebé en la misèria i que van aconseguir arribar al cim més alt de la popularitat mundial i van ser immensament rics; dos personatges John Brickman i Marlon Brando, que volien trobar la seva llar perfecte, ser feliços i que malauradament van morir tots dos en la més absoluta solitud.

Ens ha sorprès molt favorablement, perquè a més a més de treballar amb les miniatures, el vídeo en directe, les noves tecnologies i fer un estudi previ i exhaustiu del que volen explicar en la seva proposta, s’han utilitzat grans planxes de porexpan que arriben a ser una part importantíssima de l’ànima d’aquest espectacle; són unes planxes de mida estàndard, utilitzades en la construcció i que poden ser fàcilment trobades a qualsevol país on viatgin per presentar aquesta producció, la qual cosa els hi permet continuar exportar-la sense arrossegar gairebé equipatge.

bbbb-teatre-lliure-4

Ens ha agradat molt també la incorporació d’un performer, que dóna veu al Marlon Brando que veiem a les imatges projectades, que l’imita en els seus moviments, que interpreta en directe una bona part de la música que podem escoltar, mentre veiem el desenvolupament de les accions amb les miniatures clàssiques i “marca de la casa”.

El desenvolupament de l’acció entra en un in crescendo imparable, on el teatre físic, la música, el ball, el teatre d’objectes en miniatura, les dues històries encreuades les podem “viure” a través del vídeo realitzat en directe, les projeccions d’imatges de pel·licules, la construcció en viu d’un habitatge efímer i que  acaba en un esclat espectacular que acaba d’arrodonir l’espectacle total, l’espectacle perfecte.

Chapeau !!!

creadors i performers Diego Anido / Pau Palacios / Àlex Serrano / Jordi Soler
desenvolupament tecnològic Martí Sánchez-Fibla / moviment Diego Anido / videocreació Jordi Soler / assessor dramatúrgic Ferran Dordal / vestuari Alexandra Laudo / maquetes Nuria Manzano / il·luminació cube.bz / so i banda sonora Roger Costa Vendrell iDiego Anido / arquitecte assessor Pau Vidal / assessor del projecte Víctor Molina / producció executiva Barbara Bloin /  distribució Iva Horvat
coproducció Agrupación Señor Serrano i Festival TNT – Terrassa Noves Tendències
amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural – Departament de Cultura, la Beca a la creació del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), l’Ajut a la Creació Dramatúrgica en residència d’Iberescena, la Bourse Odyssée del Ministère de la Culture et de la Communication de França, el Centre National des Écritures du Spectacle La Chartreuse i el Mercat de les Flors – El Graner

cargols-alternatius

Deixa un comentari