– Teatre – THE AUDIENCE (L’Audi猫ncia) (馃悓馃悓+ 馃悮) – National Theatre – Cinemes Icaria Yelmo – 12/05/2016

Per Imma Barba聽& Miquel Gasc贸n

Dijous dia 12 ha estat l’ultima de les retransmissions en diferit des del National Theatre de Londres, que hem pogut veure aquesta temporada als cinemes Yelmo.

Aquesta producci贸 va ser enregistrada en 2013 i retorna als cinemes per contribuir a la celebraci贸 del 90猫 aniversari de la Reina. La protagonista, Helen Mirren va guanyar, amb aquesta interpretaci贸 de la reina Elizabeth II, el premi Tony.La producci贸 ha obtingut tres premis Tony (premi nord-americ脿 concedit a obres representades a Broadway) i dos Olivier (premis del teatre brit脿nic).

THE AUDIENCE 2

Escrita per Peter Morgan ha estat dirigida per Stephen Daldry (Billy Elliot, Les Hores) i ens explica les audi猫ncies privades que la Reina Elizabeth II mant茅 setmanalment amb els seus primers ministres. Ning煤 no sap que parlen, no en queda const脿ncia escrita del que han pogut tractar.

Al llarg de 60 anys de regnat, han estat dotze els Primers ministres anglesos que han tingut aquestes audi猫ncies els dimarts de cada setmana. Des de Winston Churchill, a Margaret Thatcher, a Tony Blair (que sempre les feia a peu dret per no allargar massa els temps), o a l’actual Cameron. En elles la reina aconsella els seus primers ministres tant en temes p煤blics com personals, i hem vist a la reina dona, a la reina persona.

脡s ben curi贸s pensar que en el m贸n en qu猫 vivim on tots estem controlats, on poden saber on est脿s, que fas o que dius, en qualsevol moment, pugui mantenir-se el secret sobre els temes que es tracten en aquestes audi猫ncies reials, i que segons diuen, mai al llarg de 60 anys han transcendit. Peter Morgan fabula sobre les possibles converses mantingudes en aquestes audi猫ncies i han hagut de tenir el vistiplau de la mateixa聽reina. Fins i tot va comentar en unes declaracions que durant uns dies, i com que el pr铆ncep聽hereu聽estava ingressat per una afecci贸 abdominal, va haver de canviar les bromes que sobre ell es feien i sobre la seva possibilitat de no sobreviure a la mateixa reina.

This slideshow requires JavaScript.

No est脿 clar quan van comen莽ar aquestes audi猫ncies si b茅 茅s bastant probable que sigui a partir de la Segona Guerra Mundial, quan el pare de l’actual reina, el rei George VI convidava a Winston Churchill a dinars regulars al Palau de Buckingham per parlar de l’evoluci贸 de la guerra.

La producci贸 no ens ha interessat gaire, potser perqu猫 nosaltres no som coneixedors de les personalitats de tots els primers ministres que hi apareixen i per tant no hem pogut gaudir de les imitacions que feien riure la platea del teatre i fins i tot aplaudir alguns gags. El que si hem de recon猫ixer, 茅s que la posada en escena 茅s espectacular, amb uns fosos en negre que en tornar la llum havien transformat el decorat mentre escolt脿vem el que ens explicava el “conductor” de l’obra.

Molt interessant i sorprenent 茅s el canvi constant de vestuari i perruca de la Hellen Mirrer que es fa en el mateix escenari i que no vam aconseguir veure en cap moment. Tamb茅 interessant la interacci贸 de la reina adulta amb la reina nena que no acaba d’entendre perqu猫 les seves amigues li han de dir senyora i perqu猫 ha d’anar sempre acompanyada d’un policia.

Sens dubte una producci贸 magnifica amb unes grans interpretacions per貌 que malauradament no ens ha interessat gaire. Penso que seria com si els anglesos veiessin el nostre “Pol貌nia”.

Autor: Peter Morgan
Director: Stephen Daldry
Int猫rprets : Geoffrey Beevers (Equerry) \Bebe Cave (Elisabeth nena) \ Jonathan Coote (Cecil Beaton) \ Michael Elwyn (Anthony Eden)\ Maya Gerber (Elisabeth adolescent) \ Haydn Gwynne (Margaret Thatcher) \ Ian Hougthon (detectiu, policia) \ Spencer Kitchen (asistent de la reina)\ Richard Mc Cabe (Harlod Wilson) \ Helen Mirrer (la reina) \ Charlotte Moore (Bobo Mc Donald, secretaria personal)\ Nathaniel Parker (Gordon Brown) \ David Peart (James Callaghan) \ Matt Plumb (Equerry jove) \ Paul Ritter (John Major) \ Elaine Solomon (asistenta de la reina) \ Rufus Wright (David Cameron)
Dissenyador: Bob Crowley \ Dissenyador llums: Rick Fisher\ Dissenyador so: Paul Arditti \ Video: Ian William Gallaway\ Compositor: Paul Englishby \ Disseny perruqueria i vestuari: Ivana Primerac \ Casting: Nina Gold\ Casting nens: Jessica Ronane

reina cargol

Leave a Reply