– Teatre – THE AUDIENCE (L’Audiència) (🐌🐌+ 🐚) – National Theatre – Cinemes Icaria Yelmo – 12/05/2016

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dijous dia 12 ha estat l’ultima de les retransmissions en diferit des del National Theatre de Londres, que hem pogut veure aquesta temporada als cinemes Yelmo.

Aquesta producció va ser enregistrada en 2013 i retorna als cinemes per contribuir a la celebració del 90è aniversari de la Reina. La protagonista, Helen Mirren va guanyar, amb aquesta interpretació de la reina Elizabeth II, el premi Tony.  La producció ha obtingut tres premis Tony (premi nord-americà concedit a obres representades a Broadway) i dos Olivier (premis del teatre britànic).

THE AUDIENCE 2

Escrita per Peter Morgan ha estat dirigida per Stephen Daldry (Billy Elliot, Les Hores) i ens explica les audiències privades que la Reina Elizabeth II manté setmanalment amb els seus primers ministres. Ningú no sap que parlen, no en queda constància escrita del que han pogut tractar.

Al llarg de 60 anys de regnat, han estat dotze els Primers ministres anglesos que han tingut aquestes audiències els dimarts de cada setmana. Des de Winston Churchill, a Margaret Thatcher, a Tony Blair (que sempre les feia a peu dret per no allargar massa els temps), o a l’actual Cameron. En elles la reina aconsella els seus primers ministres tant en temes públics com personals, i hem vist a la reina dona, a la reina persona.

És ben curiós pensar que en el món en què vivim on tots estem controlats, on poden saber on estàs, que fas o que dius, en qualsevol moment, pugui mantenir-se el secret sobre els temes que es tracten en aquestes audiències reials, i que segons diuen, mai al llarg de 60 anys han transcendit. Peter Morgan fabula sobre les possibles converses mantingudes en aquestes audiències i han hagut de tenir el vistiplau de la mateixa reina. Fins i tot va comentar en unes declaracions que durant uns dies, i com que el príncep hereu estava ingressat per una afecció abdominal, va haver de canviar les bromes que sobre ell es feien i sobre la seva possibilitat de no sobreviure a la mateixa reina.

This slideshow requires JavaScript.

No està clar quan van començar aquestes audiències si bé és bastant probable que sigui a partir de la Segona Guerra Mundial, quan el pare de l’actual reina, el rei George VI convidava a Winston Churchill a dinars regulars al Palau de Buckingham per parlar de l’evolució de la guerra.

La producció no ens ha interessat gaire, potser perquè nosaltres no som coneixedors de les personalitats de tots els primers ministres que hi apareixen i per tant no hem pogut gaudir de les imitacions que feien riure la platea del teatre i fins i tot aplaudir alguns gags. El que si hem de reconèixer, és que la posada en escena és espectacular, amb uns fosos en negre que en tornar la llum havien transformat el decorat mentre escoltàvem el que ens explicava el “conductor” de l’obra.

Molt interessant i sorprenent és el canvi constant de vestuari i perruca de la Hellen Mirrer que es fa en el mateix escenari i que no vam aconseguir veure en cap moment. També interessant la interacció de la reina adulta amb la reina nena que no acaba d’entendre perquè les seves amigues li han de dir senyora i perquè ha d’anar sempre acompanyada d’un policia.

Sens dubte una producció magnifica amb unes grans interpretacions però que malauradament no ens ha interessat gaire. Penso que seria com si els anglesos veiessin el nostre “Polònia”.

Autor: Peter Morgan
Director: Stephen Daldry
Intèrprets : Geoffrey Beevers (Equerry) \  Bebe Cave (Elisabeth nena) \ Jonathan Coote (Cecil Beaton) \ Michael Elwyn (Anthony Eden)\ Maya Gerber (Elisabeth adolescent) \ Haydn Gwynne (Margaret Thatcher) \ Ian Hougthon (detectiu, policia) \ Spencer Kitchen (asistent de la reina)\ Richard Mc Cabe (Harlod Wilson) \ Helen Mirrer (la reina) \ Charlotte Moore (Bobo Mc Donald, secretaria personal)\ Nathaniel Parker (Gordon Brown) \ David Peart (James Callaghan) \ Matt Plumb (Equerry jove) \ Paul Ritter (John Major) \ Elaine Solomon (asistenta de la reina) \ Rufus Wright (David Cameron)
Dissenyador: Bob Crowley \ Dissenyador llums: Rick Fisher\ Dissenyador so: Paul Arditti \ Video: Ian William Gallaway\ Compositor: Paul Englishby \ Disseny perruqueria i vestuari: Ivana Primerac \ Casting: Nina Gold\ Casting nens: Jessica Ronane

reina cargol

Leave a Reply