– Roda de premsa – QUI BONES OBRES FARÀ – TNC – 13/05/2016

Ahir divendres al matí, vaig poder assistir de nou a una roda de premsa al Teatre Nacional de Catalunya; es presentava la producció teatral QUI BONES OBRES FARÀ amb dramatúrgia i Direcció de Pep Tosar.

Després d’una curta presentació d’en Xavier Albertí, director del TNC, en Pep Tosar pren la paraula i el primer que fa és presentar-nos a la Companyia que gairebé tota està present a la roda de premsa; comenta que ha estat molt difícil arribar a programar al TNC, malgrat que fa temps havia presentat alguns projectes a aquest teatre que no havien arribat a bon port.

QUI BONES OBRES FARÀ - TNC - Roda de premsa - Voltar i Voltar - 1

Es tracta d’un text escrit per ell, però basat en “L’Hort dels cirerers” del dramaturg rus Anton Txékhov, perquè té la seva mateixa estructura, malgrat que aquells personatges han estat canviats substancialment i en lloc de tractar-se d’una família burgesa en greu crisis econòmica que està en la disjuntiva de vendre’s l’Hort per poder construir uns apartaments…. ara es tracta d’una “família” Teatral que després de mantenir viva una sala de Teatre durant més de 35 anys, ara s’adona que el tipus de teatre que realitza ja no interessa al públic i estan a punt de ser desnonats per falta de pagament del lloguer de la Sala. Malgrat això, ells no estan disposats a canviar el seu enfoc teatral perquè volen mantenir per sobre de tot l’aspecte artístic, oblidant-se del més comercial.

Comenta que ha volgut també basar-se en teatres que ja han desaparegut per voler continuar amb la seva línia artística o alguns en situacions precàries similars com el Teatro “A Barraca” de Lisboa.

Comenta que Txékhov va viure el canvi de segle del XIX al XX, quan precisament es va començar a fer una nova manera de fer Teatre amb un llenguatge totalment nou; ara en aquest nou canvi de segle, el Teatre ha de lluitar amb la comercialitat del cinema i la televisió i sobretot amb la immediatesa que exigeix un públic nascut en una nova cultura més consumista on tot caduca quan tot just a acabat de néixer. En aquestes circumstàncies ell mateix s’arriba a preguntar … Quin sentit té ara el Teatre?

QUI BONES OBRES FARÀ - TNC - Roda de premsa - Voltar i Voltar - 2

Aquesta producció teatral, vol seu una mena de cerimònia d’acomiadament del Teatre de la paraula, aquell que te com el seu únic objectiu fer-lo ben fet, explicant una història de la millor manera possible per tal de provocar les emocions dels espectadors, sense pensar en el rendiment econòmic i si en l’artístic.

Pep Tosar ha volgut fer un homenatge a Anton Txékhov amb aquesta proposta, i l’ha volgut plantejar com un joc de miralls, perquè la companyia abans de tancar el teatre està assajant “La Gavina” d’Anton Txékhov, que qüestiona la crisi del Teatre com a llenguatge; els personatges principals han format un triangle, malgrat que un d’ells ja ha mort….. i els joves que els acompanyen estan a punt de formar un nou triangle… un altre joc de miralls.

La duració de l’espectacle serà de 2 hores i 45 minuts al que s’ha de sumar la duració de l’entreacte; en ell intervindran un nombre elevat d’actors: Evelyn Arévalo, Imma Colomer, Tilda Espluga, Pere Eugeni Font, Miquel Gelabert, Xavi Sáez, Blai Llopis, Xavier Ripoll, Mireia Ros i el mateix Pep Tosar. La pianista Elisabet Raspall, interpretarà en directe la música especialment creada per l’espectacle. En Pep Tosar interpreta un personatge “fantasma” que està entremig dels actors i els espectadors, com un personatge frontissa.

En resposta a una pregunta d’un periodista, Pep Tosar afirma que el “afer” del Circol Maldá, no té res a veure amb l’argument d’aquesta proposta; recorda que ell va inaugurar aquell Teatre l’any 2009 amb un contracte de lloguer per 5 anys i que sempre fidelment va abonar el lloguer… i per tant no va ser desnonat; quan va acabar la vigència del contracte, el propietari no va voler renovar-li i si en canvi ho va fer amb un altre grup artístic.

QUI BONES OBRES FARÀ - TNC - Roda de premsa - Voltar i Voltar - 3

Una cosa em va quedar molt clara en aquesta roda de premsa: La visió de Pep Tosar sobre la realitat del Teatre actual és realment molt PESSIMISTA.

QUI BONES OBRES FARÀ, es podrà veure a la Sala Petita del TNC, des del 19 de maig fins al 12 de juny.

Cargol Teatral

Deixa un comentari