– Roda de premsa – QUI BONES OBRES FAR脌 – TNC – 13/05/2016

Ahir divendres al mat铆, vaig poder assistir de nou a una roda de premsa al Teatre Nacional de Catalunya; es presentava la producci贸 teatral QUI BONES OBRES FAR脌 amb dramat煤rgia i Direcci贸 de Pep Tosar.

Despr茅s d’una curta presentaci贸 d’en Xavier Albert铆, director del TNC, en Pep Tosar pren la paraula i el primer que fa 茅s presentar-nos a la Companyia que gaireb茅 tota est脿 present a la roda de premsa; comenta que ha estat molt dif铆cil arribar a programar al TNC, malgrat que fa temps havia presentat alguns projectes a aquest teatre que no havien arribat a bon port.

QUI BONES OBRES FARA虁 - TNC - Roda de premsa - Voltar i Voltar - 1

Es tracta d’un text escrit per ell, per貌 basat en “L’Hort dels cirerers” del dramaturg rus Anton Tx茅khov, perqu猫 t茅 la seva mateixa estructura, malgrat que aquells personatges han estat canviats substancialment i en lloc de tractar-se d’una fam铆lia burgesa en greu crisis econ貌mica que est脿 en la disjuntiva de vendre’s l’Hort per poder construir uns apartaments…. ara es tracta d’una “fam铆lia” Teatral que despr茅s de mantenir viva una sala de Teatre durant m茅s de 35 anys, ara s’adona que el tipus de teatre que realitza ja no interessa al p煤blic i estan a punt de ser desnonats per falta de pagament del lloguer de la Sala. Malgrat aix貌, ells no estan disposats a canviar el seu enfoc聽teatral perqu猫 volen mantenir per sobre de tot l’aspecte art铆stic, oblidant-se del m茅s comercial.

Comenta que ha volgut tamb茅 basar-se en teatres que ja han desaparegut per voler continuar amb la seva l铆nia art铆stica o alguns en situacions prec脿ries similars com el Teatro “A Barraca” de Lisboa.

Comenta que Tx茅khov va viure el canvi de segle del XIX al XX, quan precisament es va comen莽ar a fer una nova manera de fer Teatre amb un llenguatge totalment nou; ara en aquest nou canvi de segle, el Teatre ha de lluitar amb la comercialitat del cinema i la televisi贸 i sobretot amb la immediatesa que exigeix un p煤blic nascut en una nova cultura m茅s consumista on tot caduca quan tot just a acabat de n茅ixer. En aquestes circumst脿ncies ell mateix s’arriba a preguntar … Quin sentit t茅 ara el Teatre?

QUI BONES OBRES FARA虁 - TNC - Roda de premsa - Voltar i Voltar - 2

Aquesta producci贸 teatral, vol seu una mena de cerim貌nia d’acomiadament del Teatre de la paraula, aquell que te com el seu 煤nic objectiu fer-lo ben fet, explicant una hist貌ria de la millor manera possible per tal de provocar les emocions dels espectadors, sense pensar en el rendiment econ貌mic i si en l’art铆stic.

Pep Tosar ha volgut fer聽un homenatge a Anton Tx茅khov amb aquesta proposta, i l’ha volgut plantejar com un joc de miralls, perqu猫 la companyia abans de tancar el teatre est脿 assajant “La Gavina” d’Anton Tx茅khov, que q眉estiona la crisi del Teatre com a llenguatge; els personatges principals han format un triangle, malgrat que un d’ells ja ha mort….. i els joves que els acompanyen estan a punt de formar un nou triangle… un altre joc de miralls.

La duraci贸 de l’espectacle ser脿 de 2 hores i 45 minuts al que s’ha de sumar la duraci贸 de l’entreacte; en ell intervindran un nombre elevat d’actors: Evelyn Ar茅valo, Imma Colomer, Tilda Espluga, Pere Eugeni Font, Miquel Gelabert, Xavi S谩ez, Blai Llopis, Xavier Ripoll, Mireia Ros i el mateix Pep Tosar. La pianista Elisabet Raspall, interpretar脿 en directe la m煤sica especialment creada per l’espectacle. En Pep Tosar interpreta un personatge “fantasma” que est脿 entremig dels actors i els espectadors, com un personatge frontissa.

En resposta a una pregunta d’un periodista, Pep Tosar afirma que el “afer” del Circol Mald谩, no t茅 res a veure amb l’argument d’aquesta proposta; recorda que ell va inaugurar aquell Teatre l’any 2009 amb un contracte de lloguer per 5 anys i que sempre fidelment va abonar el lloguer… i per tant no va ser desnonat; quan va acabar la vig猫ncia del contracte, el propietari no聽va voler renovar-li i si en canvi ho va fer amb un altre grup art铆stic.

QUI BONES OBRES FARA虁 - TNC - Roda de premsa - Voltar i Voltar - 3

Una cosa em va quedar molt clara en aquesta roda de premsa: La visi贸 de Pep Tosar sobre la realitat del Teatre actual 茅s realment molt PESSIMISTA.

QUI BONES OBRES FAR脌, es podr脿 veure a la Sala Petita del TNC, des del 19 de maig fins al 12 de juny.

Cargol Teatral

Leave a Reply