Site icon

– Grec2014 – Teatre – KRUM (crosta) (****) – Mercat de les Flors, sala MAC – 03/07/2014

Quan en la foscor de la sala vaig veure a l’esquerra de l’escenari a l’actor Pere Arquillué començar el seu primer monòleg, vaig arrufar el nas, però va ser una sensació negativa momentània, perquè al moment es van encendre els llums de tot l’escenari i el que vaig veure, amb tots els actors a escena palplantats, en un esclat de color i vestimenta estrafolària… em va fer canviar el meu estat d’ànim ràpidament.

KRUM – Foto de David Ruano – Grec2014

KRUM (Crosta), és tracta d’un text del dramaturg israelià Hanoch Levin; un text molt dur que ens mostra la rutina del nostre dia a dia i de la majoria de gent d’aquest planeta, però ho fa des de l’humor intel·ligent i res barruer. Ens explica entre gag i gag la història dun home que ha intentat ser escriptor però que en realitat no ha fet res a la vida, quan torna a la terra dels seus orígens i es troba que està igual que quan el va deixar…. un lloc on sembla que no hi ha passat res.

Krum (un nom que en llengua hebrea significa ‘crosta’) torna a casa després d’un llarg viatge. A la maleta no hi porta cap regal, només roba bruta, però la seva vida no sembla gaire més plena: no s’ha fet ric, no ha trobat l’amor i, per descomptat, tampoc no ha triomfat. En arribar a casa, però, descobrirà que no hi ha canviat res: el seu és un món paralitzat i apàtic que no ha avançat, on ningú no ha desenvolupat cap projecte.

Naixements, casaments i funerals són els únics esdeveniments destacables, uns fets que Krum es mira com a espectador passiu, com si fos en un teatre on s’escenifiquen les seves pors i fantasies. Amb un humor esmolat i una ironia de vegades sagnant, Levin retrata un món que potser és el mateix que tots habitem, un microcosmos que ens parla de diferents aspectes de la condició humana.

KRUM – Foto de David Ruano – Grec2014

La direcció de Carme Portaceli, aquesta vegada m’ha agradat i molt. Amb una posada en escena que sembla esbojarrada, ens presenta els personatges d’una manera fresca i divertida; evidentment ha tingut la gran sort de comptar per tal d’establir el moviment escènic amb el nostre admirat, Ferran Carvajal, que també interpreta un personatge que gairebé utilitza tan sols la mímica; l’espectacle sovint sembla un espectacle de dansa, dins i fora de l’escenari i en els que els ulls dels espectadors se’n van d’una banda a l’altre de l’escenari, intentant abastar tanta bellesa.

La escenografia de Paco Azorìn, senzilla, però molt efectiva i el vestuari de Antonio Belart, amb un esclat de color extraordinari i que a mi em va agradar molt.

Les interpretacions, totes elles extraordinàries; evidentment el protagonista que és el “Crosta”, té un paper més important i l’interpreta molt bé com sempre, en Pere Arquillué. Però a mi el personatge / actor que em va captivar més, és el “afligit”…. un paper força difícil d’un personatge desgraciadet que sempre surt a escena en calçotets, amb l’únic al·licient a la vida de saber quan és millor fer la gimnàstica…. si al matí o a la tarda…. però amb aquest dilema tan transcendent, no fa gimnàs per por de “cagarla” per no fer-la en el moment oportú. L’interpreta l’actor Oriol Guinart, en una de les millors interpretacions que l’hem vist mai.

Però també ens va agradar molt Lluïsa Castell, en el paper de la “Choni”, que arriba a casar-se amb l’afligit, perquè ja li ha passat l’ultim tren. L’escena de la masturbació en el sofà entre els dos personatges, és per sucar-hi pa. Increïble!!! Pepa López interpreta el paper de mare que defensa com sigui al seu fill Krum, i també està genial. El matrimoni que s’aprofita de qualsevol celebració per poder ficar al pap alguna cosa per poder menjar…. en Albert Pérez i una divertida i desconeguda Carme Gonzàlez, que ens va deixar bocabadats.

…i així fins a 11 actors…. una increïble Gabriela Flores en el paper de la “ansiosa”, el paper de “tactic” interpretat per en Joan Negrié molt mesurat, per finalitzar amb els papers histriònics i molt divertits de Rosa Boladeras i Jordi Collet.

L’únic que pot escapar d’aquest món rutinari és el personatge del “silenciós” (Ferran Carvajal), i ho fa per voluntat pròpia perquè s’adona que la vida se li escapa entre les mans sense haver pogut gaudir-la com es mereix. En “costra” l’intenta retenir per tal de no veure la seva pròpia vida com un fracàs…. i és que ell a hores d’ara ja ha tirat per la finestra totes les esperances de canvi.

Una obra de teatre amb aparença de “divertimento”, però amb un text contemporani molt seriós, que tracta d’aspectes que ens afecten a tots, com la solitud, la desesperança, el fracàs a la vida, el masclisme, el sexe, el desig, les ànsies de poder, les obsessions… i l’esperança.

Molt recomanable.

AUTORIA: Hanoch Levin / TRADUCCIÓ: Sergi Belbel, Roser Lluch
DIRECCIÓ: Carme Portaceli
INTÈRPRETS: Pere Arquillué, Pepa López, Ferran Carvajal, Oriol Guinart, Albert Pérez, Carme González, Joan Negrié, Gabriela Flores, Lluïsa Castell, Rosa Boladeras, Jordi Collet
ESCENOGRAFIA: Paco Azorín / MOVIMENT: Ferran Carvajal / VESTUARI: Antonio Belart / IL·LUMINACIÓ: Maria Domènech / SO: Jordi Collet «Sila» / AJUDANT DE DIRECCIÓ: Ricard Soler i Mallol
coproducció Teatre LliureFactoria Escènica Internacional i Grec 2014 Festival de Barcelona

Nota: Vull fer palesa la meva indignació davant la Direcció del Festival Grec. Crec que entraria dins de tota lògica avisar dels espectacles que ja es té la seguretat que es programaran dins de la temporada vinent. En el cas de KRUM, aquesta producció es podrà veure al Teatre Lliure del 13 de novembre al 7 de desembre del 2014. Els Teatraires realment aficionats, de nou patim les conseqüències i ens perdem d’altres produccions que no hem pogut seleccionar per falta de dates.

_____________________________________________________________________________
– Mercat de les Flors – Sala Maria Aurelia Campmany   – Preu 24 € – (preu pagat: 19,20 € – abonament)
_____________________________________________________________________________

Exit mobile version