– Grec2014 – Teatre – KRUM (crosta) (****) – Mercat de les Flors, sala MAC – 03/07/2014

Quan en la foscor de la sala vaig veure a l’esquerra de l’escenari a l’actor Pere Arquillué començar el seu primer monòleg, vaig arrufar el nas, però va ser una sensació negativa momentània, perquè al moment es van encendre els llums de tot l’escenari i el que vaig veure, amb tots els actors a escena palplantats, en un esclat de color i vestimenta estrafolària… em va fer canviar el meu estat d’ànim ràpidament.

KRUM - Foto de David Ruano - Grec2014

KRUM – Foto de David Ruano – Grec2014

KRUM (Crosta), és tracta d’un text del dramaturg israelià Hanoch Levin; un text molt dur que ens mostra la rutina del nostre dia a dia i de la majoria de gent d’aquest planeta, però ho fa des de l’humor intel·ligent i res barruer. Ens explica entre gag i gag la història dun home que ha intentat ser escriptor però que en realitat no ha fet res a la vida, quan torna a la terra dels seus orígens i es troba que està igual que quan el va deixar…. un lloc on sembla que no hi ha passat res.

Krum (un nom que en llengua hebrea significa ‘crosta’) torna a casa després d’un llarg viatge. A la maleta no hi porta cap regal, només roba bruta, però la seva vida no sembla gaire més plena: no s’ha fet ric, no ha trobat l’amor i, per descomptat, tampoc no ha triomfat. En arribar a casa, però, descobrirà que no hi ha canviat res: el seu és un món paralitzat i apàtic que no ha avançat, on ningú no ha desenvolupat cap projecte.

Naixements, casaments i funerals són els únics esdeveniments destacables, uns fets que Krum es mira com a espectador passiu, com si fos en un teatre on s’escenifiquen les seves pors i fantasies. Amb un humor esmolat i una ironia de vegades sagnant, Levin retrata un món que potser és el mateix que tots habitem, un microcosmos que ens parla de diferents aspectes de la condició humana.

KRUM - Foto de David Ruano - Grec2014

KRUM – Foto de David Ruano – Grec2014

La direcció de Carme Portaceli, aquesta vegada m’ha agradat i molt. Amb una posada en escena que sembla esbojarrada, ens presenta els personatges d’una manera fresca i divertida; evidentment ha tingut la gran sort de comptar per tal d’establir el moviment escènic amb el nostre admirat, Ferran Carvajal, que també interpreta un personatge que gairebé utilitza tan sols la mímica; l’espectacle sovint sembla un espectacle de dansa, dins i fora de l’escenari i en els que els ulls dels espectadors se’n van d’una banda a l’altre de l’escenari, intentant abastar tanta bellesa.

La escenografia de Paco Azorìn, senzilla, però molt efectiva i el vestuari de Antonio Belart, amb un esclat de color extraordinari i que a mi em va agradar molt.

Les interpretacions, totes elles extraordinàries; evidentment el protagonista que és el “Crosta”, té un paper més important i l’interpreta molt bé com sempre, en Pere Arquillué. Però a mi el personatge / actor que em va captivar més, és el “afligit”…. un paper força difícil d’un personatge desgraciadet que sempre surt a escena en calçotets, amb l’únic al·licient a la vida de saber quan és millor fer la gimnàstica…. si al matí o a la tarda…. però amb aquest dilema tan transcendent, no fa gimnàs per por de “cagarla” per no fer-la en el moment oportú. L’interpreta l’actor Oriol Guinart, en una de les millors interpretacions que l’hem vist mai.

Però també ens va agradar molt Lluïsa Castell, en el paper de la “Choni”, que arriba a casar-se amb l’afligit, perquè ja li ha passat l’ultim tren. L’escena de la masturbació en el sofà entre els dos personatges, és per sucar-hi pa. Increïble!!! Pepa López interpreta el paper de mare que defensa com sigui al seu fill Krum, i també està genial. El matrimoni que s’aprofita de qualsevol celebració per poder ficar al pap alguna cosa per poder menjar…. en Albert Pérez i una divertida i desconeguda Carme Gonzàlez, que ens va deixar bocabadats.

…i així fins a 11 actors…. una increïble Gabriela Flores en el paper de la “ansiosa”, el paper de “tactic” interpretat per en Joan Negrié molt mesurat, per finalitzar amb els papers histriònics i molt divertits de Rosa Boladeras i Jordi Collet.

L’únic que pot escapar d’aquest món rutinari és el personatge del “silenciós” (Ferran Carvajal), i ho fa per voluntat pròpia perquè s’adona que la vida se li escapa entre les mans sense haver pogut gaudir-la com es mereix. En “costra” l’intenta retenir per tal de no veure la seva pròpia vida com un fracàs…. i és que ell a hores d’ara ja ha tirat per la finestra totes les esperances de canvi.

Una obra de teatre amb aparença de “divertimento”, però amb un text contemporani molt seriós, que tracta d’aspectes que ens afecten a tots, com la solitud, la desesperança, el fracàs a la vida, el masclisme, el sexe, el desig, les ànsies de poder, les obsessions… i l’esperança.

Molt recomanable.

AUTORIA: Hanoch Levin / TRADUCCIÓ: Sergi Belbel, Roser Lluch
DIRECCIÓ: Carme Portaceli
INTÈRPRETS: Pere Arquillué, Pepa López, Ferran Carvajal, Oriol Guinart, Albert Pérez, Carme González, Joan Negrié, Gabriela Flores, Lluïsa Castell, Rosa Boladeras, Jordi Collet
ESCENOGRAFIA: Paco Azorín / MOVIMENT: Ferran Carvajal / VESTUARI: Antonio Belart / IL·LUMINACIÓ: Maria Domènech / SO: Jordi Collet «Sila» / AJUDANT DE DIRECCIÓ: Ricard Soler i Mallol
coproducció Teatre LliureFactoria Escènica Internacional i Grec 2014 Festival de Barcelona

KRUM - Grec2014 1-imp

Nota: Vull fer palesa la meva indignació davant la Direcció del Festival Grec. Crec que entraria dins de tota lògica avisar dels espectacles que ja es té la seguretat que es programaran dins de la temporada vinent. En el cas de KRUM, aquesta producció es podrà veure al Teatre Lliure del 13 de novembre al 7 de desembre del 2014. Els Teatraires realment aficionats, de nou patim les conseqüències i ens perdem d’altres produccions que no hem pogut seleccionar per falta de dates.

KRUM - Grec2014 2-imp

_____________________________________________________________________________
– Mercat de les Flors – Sala Maria Aurelia Campmany   – Preu 24 € – (preu pagat: 19,20 € – abonament)
_____________________________________________________________________________

cargol divertit

10 pensaments a “– Grec2014 – Teatre – KRUM (crosta) (****) – Mercat de les Flors, sala MAC – 03/07/2014

  1. Miquel Gascon

   Benvolgut Allau

   Amb l’embolic del GREC2014, vàrem perdre l’oremus comprant entrades i malauradament vaig comprar també pel dia que teníem òpera al Liceu. Per sort i pagant un suplement vàrem poder veure les dues òperes el dia 25 de juny. Aquí tens la nostra crònica que vaig publicar…..

   http://wp.me/p19AHZ-bJ2

   Nosaltres també et trobem a faltar sovint. Animat a veure quelcom del GREC…. pots veure els espectacles que anem a veure a la nostra AGENDA a la capçalera del Blog.

   Una abraçada

   Respon
 1. Imma C.

  Hoola!
  Hem vist KRUM al LLIURE de Gràcia amb un repartiment de luxe, bon treball coral. Hi ha 2 canvis la Mónica López i en Jordi Brunet, abans Rosa Boladeras i Ferran Carvajal. La direcció d´actors em sembla molt bona, com l´escenografia i el moviment.
  A la història-barri van passant coses, en Krum les observa totes, sempre des de la seva passivitat, vol ser escriptor.
  Ben recomanable! Quina sort una sala com el LLIURE de Gràcia!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   M’alegro un munt de què t’hagi agradat. És una de les produccions d’aquest passat GREC que em va sorprendre més. Les substitucions dels dos actors no crec que es noti gaire, ja que són també d’un molt bon nivell.

   El LLIURE de Gràcia és on vaig començar a estimar el Teatre, ja fa uns quants anys, quan encara tenia cabell. M’agradaria que li posessin a la Sala el nom d’Anna Lizaran, però aquesta direcció fa veure que no s’assabenta d’aquest clam popular. Llàstima.

   Respon
 2. Nona

  Hola! Jo també l’he vista i m’ha agradat molt! Una obra molt dinàmica, a on entre tots els personatges segur en trobem algun que ens recorda a algú que coneixem. Jo també la recomano!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gràcies Nona per comentar sovint

   Et dic el mateix…. una alegria poder gaudir de bon Teatre a casa nostre. Tot un luxe viure en una ciutat amb tanta activitat cultural i de gran qualitat !!!

   Respon
 3. Carme

  Els GAT’s també l’hem vist al Lliure. Vàrem tenir la gran sort de pogué disposar del text i llegir-lo abans d’anar-hi, sembla que no però es d’una gran ajuda, gaudeixes doblement de l’espectacle. Un text dur que gràcies a la posada en escena esdevé més fàcil.
  Altre cop hem de lloar el treball dels actors, fantàstics sense excepció
  Carme

  Respon
  1. Imma Barba

   A mi m’encanta llegir, molt, però mai he estat capaç de llegir teatre!!!!! Estic convençuda que conèixer l’obra abans de veure la a l’escenari afegeix matisos que d’altra manera es perden, potser com diu el Miquel quan em jubili ho intentaré …. És una obra complexa i amb molts personatges contraposats. La vam gaudir molt. Una abraçada.

   Respon
   1. Carme

    Imma t’entenc perfectament perquè al principi es una mica carregós, però si t’acostumes val la pena.
    Ara estem llegint La voci de dentro, traduïda per una companya italiana, ja que només havíem trobat el text amb italià. En casos com aquest que es sobresubtitulat perds una mica l’expressió dels actors i va molt i molt bé saber de que va.
    Una abraçada
    Carme

    Respon
    1. Imma Barba

     Amb tota seguretat que és així, de fet ja em passa amb adaptacions teatrals o cinematogràfiques de llibres que he llegit, et donen un altra perspectiva del que estàs veient, encara que en aquest cas les adaptacions no sempre són encertades!!!!, no se, potser m’animaré a provar.
     Gràcies.

     Respon

Leave a Reply