– Dansa – TABULA RASA (***) – Tantarantana Teatre -18/05/2014

El Tantarantana esta celebrant aquets dies el Festival TANTADANSA, i dins del mateix han actuat diferents companyies en quatre diferents espectacles:

CAPITAL de Francisco Córdova Azuela (Mèxic)

TABULA RASA de Daniel Abreu (Canàries)

SINESTESIA  de la Cia. Iron Skulls (Catalunya)

CARTOGRAFIA ESPECIALIZADA de Jaime Camarena (Mèxic)…. aquesta ultima encara la podeu veure avui i el cap de setmana.

Taula Rasa b

Nosaltres per problema de agenda i d’altres esdeveniments mèdics (sense conseqüències), no hem pogut assistir mes que al espectacle TABULA RASA de Daniel Abreu.

Daniel Abreu i Roberto Torres presenten una obra que parla de la força de viure amb música i dansa. Un solo de dansa en el qual a vegades un ballarí balla i d’altres només està present a escena,  acompanyat d’una pianista i el seu piano, que també a vegades emmudeix. Un paisatge blanc que remarca el color de la vida, i com cadascú pot posar el color que vulgui, nosaltres posarem el vermell, el color de la sang viva.

Daniel Abreu és un dels noms més emergents de l’escena nacional i veient aquest espectacle senzill en les formes i en els moviments d’un sol ballarí, entenem el perquè està considerat un coreògraf de renom.

Un escenari, absolutament blanc que enlluerna al espectador per la seva excessiva blancor… el terra cobert de sal gruixuda i de plats petits enclastats en un paisatge oníric i que transmet pau i serenor. La dansa força lenta en els moviments del cos, (potser el naixement i la infància ?), de sobte es transforma en un volcà que esclata en un espectacle d’expressivitat i rapidesa de moviments, on tot el cos del ballarí participa d’una manera accelerada i esgotadora….. la joventut ?

En filosofia, “tabula rasa” fa referència a la tesi que cada individu neix amb la ment buida, és a dir, sense qualitats innates, de manera que tots els coneixements i habilitats de cada ésser humà són exclusivament fruit de l’aprenentatge a través de les seves experiències i les seves percepcions sensorials.

El color vermell apareix a la segona part i encara visualment es mes impactant en contrast amb el blanc absolut de la sal.  Potser el color es el senyal de que l’home ja ha arribat a la seva maduresa ?  L’home “armat” amb una perxa, ja posseeix una experiència i la utilitza.

La interpretació del ballarí Roberto Torres, porta tot el pes de la representació; la seva actuació ens va agradar molt i demostra que no te perquè tenir un cos de 20 anys per aconseguir dansar en un “solo” gairebé perfecte. Visualment ens va agradar molt i la musica de piano interpretada en directe acaba de arrodonir un bon espectacle.

M’hagués agradat preguntar al coreògraf, el perquè a les acaballes de cada una de les parts, l’home utilitza la seva samarreta i la transforma en una mena de burca, que li cobreix part del rostre.

Aquest espectacle ja no el podeu veure al Tantarantana, però encara esteu a temps aquest cap de setmana per assistir al últim espectacle d’aquest festival TANTADANSA.

IMG_5233-imp

TABULA RASA
COMPAÑÍA NÓMADA danza-teatro 
(Canàries)
Idea i creació: Daniel Abreu
Intèrprets: Roberto Torres (dansa), Helena Perisic (piano)
___________________________________________________________________________
– Teatre TANTArantana – Preu de 13 € a traves de la seva web –  ( Invitació)

____________________________________________________________

20140523-123911-45551689.jpg

Cargol “dansaire”

 

Deixa un comentari