– Concert OBC (11/12) – L’OBC i el Bolero de Ravel (***1/2) – L’Auditori – 18/05/2014

Amb força retard em poso a escriure una breu crònica del penúltim concert de aquesta temporada de l’OBC. El temps es inexorable i a vegades m’espanta la seva velocitat. Acabem de renovar el nostre abonament, però per la propera temporada en lloc dels 12 concerts acostumats ens hem apuntat també als 4 dedicats al cinema.

El programa aquesta vegada era extens i va les dues hores. Encara que el títol comercial feia referencia al Bolero de Ravel. en realitat el plat fort era el Concert per violi de Beethoven, amb la extraordinària interpretació del  prestigiós violinista Nikolaj Znaide.  Aquest violinista, dirigirà també l’OBC  aquest proper cap de setmana.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El Concert per a violí en Re major de Beethoven és un dels concerts més estimats pels violinistes. Des de l’estrena el 1806 per part de Franz Clement, tots els grans violinistes del món, des de Joseph Joachim fins a Itzhak Perlman, s’hi han atansat amb devoció. 

Ludwig van Beethoven (Bonn 1770- Viena 1827)

Concert per a violí i orquestra

Ja a la segona part, es va interpretar la primera audició de un peça curta que ens va sorprendre molt favorablement i segurament va ser perquè ens va agradar molt mes  del que esperàvem. Sempre fa una mica de “por” una musica contemporanea desconeguda.

Guillaume Connesson (Boulogne-Billancourt 1970)

 Une lueur dans l’âge sombre

Malgrat gaudir d’un catàleg molt ampli, Paul Dukas ha passat a la història musical com l’autor d’una sola obra: L’Apprenti sorcier (L’aprenent de bruixot), un poema simfònic fantàstic escrit el 1897, subtitulat “Scherzo inspirat en una balada de Goethe”. El poema de l’alemany (1797), que explica les desventures d’un aprenent de bruixot incapaç de gestionar amb encert la vareta màgica, dóna peu a un univers de gran imaginació sonora que Walt Disney traslladà a la pel•lícula Fantasia (1940).

Paul Dukas ( Paris 1865 – 1935)

L’apprenti sorcier

Joseph Maurice Ravel (Ziburu 1875 – Paris 1937)

Boléro

La ballarina Ida Rubinstein, que també havia estat mecenes de Stravinski, encarregà el Boléro perquè volia una música de caràcter espanyol que s’ajustés perfectament a l’estètica raveliana. Inspirat en una melodia cordovesa i defugint l’estructura de ballet tradicional en moviments, Ravel bastí una peça en un llarguíssim obstinat, que va creixent fins a arribar a l’èxtasi. Després d’una escandalosa estrena el 1928 a l’Òpera de París, que fou criticada per l’excessiva sensualitat de la dansa, l’obra es féu tan famosa que fins i tot sorprengué el seu ja cèlebre autor.

Aquesta vegada, una vegada mes, aquesta composició absolutament reiterativa fins al infinit i mes enllà…. em posa la pell de gallina.


ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA (OBC)
Stephane Denève, director
Nikolaj Znaider, violí
_____________________________________________________________________________
– L’Auditori– Preus de 51 € a 10 € –   ( preu pagat 24 € – abonament )
_____________________________________________________________________________

IMG_5177-imp

A la sortida ens quedem una estona escoltant una mica de jazz a la mateixa entrada del Auditori…. i es que ja ha començat com cada any la temporada VERMUT JAZZ de concerts gratuits. L’ambient com veieu es realment extraordinari.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Cargols Bolero de Ravel

Cargols Bolero de Ravel

 

Deixa un comentari