– Concert Palau 100 (5/13) – EL MESSIES (****) de Händel – ENSEMBLE MATHEUS i Cor cambra Palau Musica – Palau de la Música de Catalunya – 19/12/2012

El nostre últim concert de l’any 2012. Dimecres passat, 19 de Desembre varem “viure” un altre concert memorable en el Palau de la Música dins concerts PALAU100, i és tracta de la interpretació d’EL MESSIES” de Georg-Friedrich Händel (1685 – 1759).

Palau 100-5Normalment quasi cada any escoltem aquesta meravella en un dels “concerts participatius” que tant ens agraden i mes si estàs situat en un lloc on t’envolten els centenars de cantaires que participen.

Aquest cop no ha estat així, i encara que no te l’espectacularitat de escoltar tantes veus a la vegada, hem de dir que hem sortit molt satisfets amb la versió que ens han aportat l’orquestra ENSEMBLE MATHEUS dirigit per Jean-Christophe Spinosi, així com amb el sempre magnífic COR de Cambra del Palau de la Música Catalana.

El Messies, és una de les obres més conegudes i populars de Händel, especialment el seu cor «Al·leluia».

El Messies - ensemble Matheus 3-imp

Händel va composar El Messies, tan sols en 24 dies a l’estiu de 1741, entre el 22 d’agost i el 14 de setembre. El llibret és de Charles Jennens i està format per fragments bíblics extrets de la traducció de la Bíblia anomenada Bíblia del rei Jaume, molt influent en la literatura anglesa. Jennens va concebre l’estructura del llibret com una òpera en tres actes, en cada un dels quals es relata i es reflexiona sobre un episodi de la vida de Jesucrist: el naixement, la passió i la resurrecció. Malgrat descriure episodis de la vida de Jesús, la majoria de fragments bíblics procedeixen de l’Antic Testament que fan referència a la futura vinguda del messies, així com alguns del llibre de l’apocalipsi de Joan.

ensemble-Matheus ensemble-Matheus

ensemble-Matheus ensemble-Matheus

En Jean-Christophe Spinosi, va fundar el quartet Matheus a l’any 1991 i molt aviat es va convertir en la Ensemble Matheus. El seu repertori abraça del segle XVII al XXI, sempre utilitzant instruments propis de cada època (barroca, clàssica, romàntica o contemporània). Ha enregistrat una sèrie d’àlbums principalment amb òperes de Vivaldi i col·labora amb solistes de renom com poden ser Natalie Dessay, Cecilia Bartoli i molts d’altres. Durant més de 20 anys, ha estat una de les agrupacions més reconegudes en el món de la música clàssica per la seva originalitat.

Cor de cambra Palau Musica

Ens va impressionar la extraordinària direcció que va portar a terme Jean-Christophe Spinosi, amb un sentit del ritme extraordinari, que feia que ell i l’orquestra fossin quasi be un sol cos. L’Ensemble Matheus una orquestra amb no masses components va saber extreure el so original de l’època en la que es va compondre. Igualment el Cor de cambra del Palau de la Musica va estar a l’alçada i no varem trobar a faltar una massa coral mes amplia… senzillament una interpretació magnifica.

Florian Boesch

Florian Boesch

David DQ Lee

David DQ Lee

Sandrine Piau

Sandrine Piau

.

.

.

.

.

En quant als solistes vocals, també força a l’alçada d’aquesta extraordinària composició; des de el “cel” del segon pis tat la música com les veus arribaven nítides i potents, sense trepitjar-se l’una a l’altre.

Els quatre solistes a un nivell semblant, encara que segons els meus gustos, i posant-los per ordre, el millor el baríton Florian Boesch, seguit de molt d’a prop per el contratenor David DQ Lee una mico millor; la tercera la soprano Sandrine Piau i per últim el tenor Topi Lehtipuu, segurament amb una bona veu, però amb una potencia força mes fluixa.

Un concert que valorem en 4 estrelles; un altre Palau 100 que ens confirma que va ser una bona opció renovar l’abonament un any mes, a pesar del augment desmesurat d’un 40% en les nostres butaques. Ja veurem com va la nostre economia l’any vinent i és que aquets preus son francament prohibitius.

El Messies - ensemble Matheus-imp

________________________________________________________________

– Palau de La Musica Catalana  – Preus de 100 € a 15 €

 ( preu pagat 18,75 € – abonament 25% descompte)

________________________________________________________________

Cargol %22El Messies%22

Deixa un comentari