– 179 –  Voltar per la Literatura – EL CRIT (🐌🐌🐌) de Blanca Busquets – (temp. 19/20 – llibre nº 015) – 2020.04.07

EL CRIT de Blanca Busquets (temp. 19/20 – llibre nº 015)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

Aquest és el primer llibre que llegeixo de la seva autora, Blanca Busquets tot i ser la seva desena novel·la. “EL CRIT“, publicat per Proa és una història que té com a context l’atemptat del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, i en paraules de la mateixa autora “he fet servir els esdeveniments com a paisatge i els personatges estan marcats pels esdeveniments“, però en tot cas precisa, “és una novel·la, no és un llibre polític ni es tracta d’un assaig sobre el procés“.

Un llibre amb sis personatges, tres homes i tres dones, encadenats sentimentalment entre ells i amb el rerefons dels esdeveniments d’aquella tardor que van marcar la nostra societat. Cada capítol del llibre ens presenta un dels personatges i arrenca amb la Judit a la sala d’espera d’una psicòloga, la Matilde, el dia 5 de setembre del 2017. A la mateixa sala, els peus d’una criatura amb sandàlies la tenen obsessionada, perquè li recorden el que va veure el 17 d’agost a la Rambla de Barcelona des de l’habitació d’un hotel, en companyia d’algú.

La tensió dels secrets íntims dels personatges, lligats entre ells a través del llit, i el trasbals col·lectiu que van suposar els atemptats, el referèndum i l’empresonament dels líders polítics, confluirà durant les festes de Nadal. L’autora ens dibuixa un ventall de les diferents ideologies polítiques del nostre país, des de l’independentisme de la Judit, a la indiferència del Gerard, el seu marit, o a l’unionisme representat per la psicòloga.

Una història coral, un conjunt de veus interrelacionades, les de la Judit, l’Eduard, la Xènia, en Gerard, la Matilde i en Martí que ens expliquen, monologant, el seu propi relat. El sexe és un personatge més de la novel·la i juga un paper important, i ells desconeixen l’entrellat personal que els relaciona. Tota l’acció de la novel·la està localitzada a Barcelona.

Ha estat una lectura interessant malgrat que en alguns moments m’ha semblat estar llegint algunes de les notícies publicades durant aquells dies. Una lectura que atrapa, un llibre que sense dubtes es deixa llegir.

 Blanca Busquets i Oliu va néixer a Barcelona l’any 1961, i és escriptora, guionista i filòloga catalana. Viu a cavall entre Barcelona i Cantonigròs. Treballa a Catalunya Ràdio des del 1986 i ha treballat a Televisió de Catalunya durant set anys, com a redactora del programa de música clàssica. Per la seva formació musical és una de les fundadores del Festival Internacional de Música de Cantonigròs i continua sent membre del comitè organitzador.

A dotze anys va escriure el seu primer conte i ha publicat deu llibres: “Presó de neu” (2003), “El jersei” (2006), “Tren a Puigcerdà” (2007), “Vés a saber on és el cel” (2009), “La Nevada del cucut” (2010), amb el que va guanyar el Premi Llibreter 2011, “La casa del silenci” (2013), “Paraules a mitges” (2014), “Jardí a l’obaga” (2016), “La fugitiva” (2018) i “EL CRIT” (2019).

Els seus llibres han estat traduïts a diferents idiomes i el desembre del 2015 va rebre a Roma el prestigiós premi de literatura i periodisme Alghero Donna, en la modalitat de narrativa.

Títol: El crit

Autora: Blanca Busquets

Editorial: Proa – Col.lecció: A tot vent

Data de publicació: Novembre 2019

Idioma: català – Pàgines: 231

Deixa un comentari