– Teatre – VIAJE AL FIN DE LA NOCHE (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – 2017.11.18 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 114)

VIAJE AL FIN DE LA NOCHE (temp. 17/18 – espectacle nÂș 114)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Emmarcat en el VIII Cicle de Companyies en Xarxa del Teatre Tantarantana, tenim l’oportunitat de veure VIAJE AL FIN DE LA NOCHE, tercera i Ășltima peça del Proyecto 43-2 sobre el procĂ©s de pau a Euskadi, la memĂČria col·lectiva i la convivĂšncia amb l’ALTRE.

MarĂ­a San Miguel és la creadora d’aquesta iniciativa artĂ­stica i pedagĂČgica, amb la finalitat d’utilitzar el teatre com una eina pel diĂ leg i la convivĂšncia. Teatre documental sobre el procĂ©s de pau a Euskadi.

La primera de les peces del projecte, anomenada “PROYECTO 43-2” va ser estrenada el febrer de 2012. Un treball fet a partir d’entrevistes amb els protagonistes reals dels fets per tal d’entendre la realitat social actual d’Euskadi.

En 2015 s’estrena la segona de les peces de la trilogia “LA MIRADA DEL OTRO” que nosaltres vam poder veure la temporada passada en aquesta mateixa sala. En aquesta proposta ens van fer partĂ­cips de les trobades entre vĂ­ctimes d’ETA i dissidents de la banda, trobades que van tenir lloc a la presĂł de Nanclares de la Oca (Àlaba).

This slideshow requires JavaScript.

VIAJE AL FIN DE LA NOCHE ens presenta dues persones que han viscut la violĂšncia en el paĂ­s basc des de dos punts totalment oposats. MarĂ­a San Miguel Ă©s la filla d’una persona assassinada pels GAL i viu amb dolor l’absĂšncia del pare. Alfonso MendiguchĂ­a  (quina veu !!!), Ă©s el fill d’una persona assassinada per ETA i viu amb dolor l’absĂšncia de la mare.

Desgranen els seus records de quan encara hi eren, i els seus personatges sĂłn tan reals, tan convincents que patim amb ells l’absĂšncia dolorosa del pare i de la mare.

Ella escriu un diari a la seva filla acabada de néixer i parla del seu pare perquÚ la nena quan sigui gran no oblidi el seu avi.

Ell puja al “monte” per parlar amb la mare i li explica a la seva filla gran qui era la seva Ă via, perquĂš, i com va morir. Vol que la seva filla conegui la histĂČria, que no oblidi.

This slideshow requires JavaScript.

Tots dos han crescut en el silenci i ara no volen silenciar més.

Un lloc sense nom. La filla del mar i el fill de la terra. Recorden. Viatgen al passat. Tornen al present. La identitat. Les paraules. Les experiĂšncies. Beuen. S’escolten. Parlen. El dolor i la pĂšrdua. Les absĂšncies. Els nous habitants. L’amor pels seus fills. El paisatge. La polĂ­tica. El final de la violĂšncia. Barreja de records I de desitjos. SĂłn mĂ©s coses les que ens uneixen o les que ens separen dels altres?

VIAJE AL FIN DE LA NOCHE estĂ  dirigida per Pablo RodrĂ­guez i estĂ  ubicada en una sidreria perquĂš les sidreries sĂłn espais essencials a la vida social i identitĂ ria basca.

Un mosaic del present del PaĂ­s Basc que es construeix a partir de les veus que encara no han estat escoltades, els relats dels fills i filles de la violĂšncia.

Diferents vivĂšncies explicades des dels records, des del sentiment d’identitat, des del desig de deixar enrere una histĂČria de violĂšncia.

This slideshow requires JavaScript.

Una magnĂ­fica posada en escena on la simbologia de la terra a l’escenari, que permet enterrar i desenterrar el nostre passat, la nostra histĂČria. Una enorme tina de sidra com a punt de trobada i on dues persones tan distanciades ideolĂČgicament, es poden arribar a entendre parlant, deixant sortir els neguits i les pors, i fins i tot la rabia continguda durant tota una vida de silenci.

MagnĂ­fica tambĂ© la il·luminaciĂł de Xiqui RodrĂ­guez i la banda sonora de Jorge Arribas. Tot plegat, una proposta que ha aconseguit la nostra empatia amb un procĂ©s dolorĂłs que encara marca tota una generaciĂł, i que ens permet tenir al nostre davant, els diferents punts de vista d’una realitat que nosaltres vĂ rem viure intensament, malgrat que fĂ­sicament, per sort, de lluny.

La podreu veure al Tantarantana fins al dia 26 de novembre.

DramatĂșrgia: MarĂ­a San Miguel (relat del gatet adaptat de “El eco de los disparos” d’Edurne Portela
Direcció: Pablo Rodríguez
Repartiment: Alfonso Mendiguchía i María San Miguel
Ajudant de direcciĂł: Nahia LĂĄiz \ Assessorament artĂ­stic i pedagĂČgic: Domingo Ortega \ Disseny d’il·luminaciĂł: Xiqui RodrĂ­guez \ Disseny d’escenografia i vestuari: Karmen Abarca \ MĂșsica original: Jorge Arribas \ Contingut audiovisual: Alba Muñoz, Guillermo GarcĂ­a LĂłpez \ Imatge de cartell: Luis Gaspar \
DirecciĂł de producciĂł: MarĂ­a San Miguel \ Adjunt a la producciĂł: Alejandro Librero \ Assistent de producciĂł: Alba Muñoz \ Assistent d’escenografia i vestuari: Juan Carlos Mora \ AssistĂšncia tĂšcnica en gira: JosĂ© Montero \ Disseny web: Chuchi GarcĂ­a
Amb la col·laboració de: Sintagma films i Juan Paños
Premsa: Silvia Espallargas (Así comunica) \ Distribució: Fran Ávila \ Producció: Proyecto 43-2
Idioma: castellĂ 
Durada: 65 minuts

Leave a Reply