– Roda de premsa – ALÍCIA – Sala Atrium (rp75)- 06.03.2017

ALÍCIA – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

Ahir dilluns m’apropo a la Sala Atrium, per poder assistir a la presentació d’una nova proposta de la companyia Menú Teatral. Es tracta d’ALÍCIA basat en l’obra de Lewis Carroll, dirigit per David Maqueda i amb dramatúrgia de Pablo Ley.

En aquest espectacle, com si es tractés d’un estat alterat de la consciència, ens endinsaran en el món de Les Meravelles, el món d’Alícia, on el nonsense i els somnis són l’única norma a seguir. L’espectacle, que respecta gran part del text de Carroll, és un passeig per la psique d’Alícia, on es qüestiona la identitat, i la relació amb el món que l’envolta vers el seu propi món interior. És un viatge, sense direcció, és un viatge interior, cap als camins que hi ha dins de la ment.

Es tracta d’una ALÍCIA una mica corrompuda….. una història d’un somni. Ens comenten que ha estat un treball d’un procés força llarg, primer de lectures i més tard de laboratori d’idees, a la recerca de buscar la millor manera d’explicar aquest món oníric.

Una escenografia a partir d’una habitació abstracta, en el que veurem a tots els actors que s’aniran convertint en Alícia, per mostrar diferents punts de vista d’aquesta, en la que l’espectador podrà triar la que més li satisfà o amb la que se senti més identificat. L’habitació prendrà “vida” des del primer moment quan el públic entra en la llodriguera.

Aquesta vegada, no vol ser un espectacle amb reivindicacions polítiques o socials.

Vol ser un espectacle per a adults, ple d’aventures mentals (i només mentals), instal·lat en les preocupacions del segle XXI. Però si alguna cosa vol ser aquesta Alícia, és que és radicalment fidel a l’esperit i la lletra de Lewis Carroll i a més a més la companyia ha intentat aplicar els mètodes transgressors de Carroll sobre el llenguatge a tots els altres llenguatges que formen part del fet escènic.

En aquest sentit, cal dir que la dramatúrgia ha anat sorgint lentament dalt l’escenari, en un procés d’investigació amb el director i els actors que els ha permès anar construint una lògica paral·lela.

En paraules dels seus protagonistes:

Alícia neix de la necessitat de fer un espectacle on tothom s’hi pugui sentir identificat. Volíem trobar un referent de la cultura popular o de la literatura universal que pogués apel·lar de seguida l’imaginari de l’espectador.

Al retrobar les aventures d’Alícia al país de les meravelles i Alícia a través del mirall, vam veure que teníem davant nostre un material molt conegut que podíem relacionar amb molts altres temes: el món dels somnis, la psicodèlia, el món dels objectes i del teatre visual, la dansa, el teatre de l’absurd i sobretot, les nombroses teories que l’home té sobre el cervell, la memòria, l’Alzheimer i les nombroses malalties degeneratives del cervell.

Alícia per a nosaltres és un viatge a través de totes les preguntes que qualsevol persona pot tenir sobre la seva identitat o sobre el seu lloc al món. És per això que tant la dramatúrgia com l’espai seran clau per transportar l’espectador al món dels somnis i enviar-lo a un món on les coses no són el que semblen. Volem arribar a un públic adult, volem que connectin amb el nen que porten a dins i que gaudeixin de formats teatrals diversos. EL nostre objectiu amb aquest espectacle és que el públic tingui la sensació d’haver estat en un somni.

On són els límits de la realitat?

En què es basa la nostra percepció de realitat?

Què passa quan perdo el sentit de la identitat?

Com es fa possible l’impossible?

Com jutgem el que ens envolta?

Son necessaris els judicis per mesurar la realitat?

El protagonitzaran 5 actors: Aïda Bellet, Boris Cartes, Alba Duñó, Eleazar Masdeu i Núria Montes …. i haurà música en directe interpretada per Jorge de la Torre.

Us deixo l’àudio de la roda de premsa ….

…. i també l’àudio d’una escena força estressant, que vàrem poder veure …

Deixa un comentari