– Teatre (195) – LAS MADRES PRESAS (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – 脌tic22 del Teatre Tantarantana – 24.02.2017

LAS MADRES PRESAS

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir divendres van tenir l’oportunitat de veure aquest mon貌leg amb dramat煤rgia, direcci贸 i interpretaci贸 d’una actriu valenciana, Pilar Mart铆nez. Una dramat煤rgia basada en el text original de Manuela Ortega que ens parla de la seva vida.

LAS MADRES PRESAS 茅s la cr貌nica real d’uns fets que paga la pena recordar i explicar.

Un homenatge a les mares que van lluitar contra la mis猫ria i la repressi贸. Una constataci贸 de qu猫 la hist貌ria del franquisme tamb茅 es construeix amb persones an貌nimes que van sobreviure malgrat tot.

madres-presas-atic22-voltar-i-voltar-1

Ens parla de dues mares, Josefa i Aurora, que van ser empresonades a la postguerra i es van con猫ixer a la pres贸. El marit de la Josefa tamb茅 estava empresonat i tenien set fills que van quedar sols, la m茅s gran, Isabel tenia 16 anys i el petit un beb猫 de mesos que va anar amb la seva mare a la pres贸. Manuela, 茅s la que ens explica uns fets que van passar quan ella nom茅s tenia 4 anys.

Aurora era v铆dua i tenia vuit fills, el m茅s petit dels quals tamb茅 va ser empresonat amb ella.聽L鈥橝urora va estar detinguda per ser la v铆dua d鈥檜n guerriller.

La hist貌ria comen莽a a Ja茅n i acaba a Val猫ncia,聽on es traslladen tots els membres de la gran fam铆lia un cop les dues dones s贸n alliberades, lluitant per aconseguir normalitzar les seves vides.

La Josefa havia estat detinguda per ajudar als 鈥渕aquis鈥 i ser membre del Partit Comunista. El seu marit havia estat detingut per no denunciar-la.

madres-presas-atic22-voltar-i-voltar-2

Coincideixen a la mateixa cel路la, i, des de la pres贸 ajuden als seus fills a sobreviure, anant tots a viure a una mateixa casa i formant, sense ser-ho, una gran fam铆lia. Elles, des de la pres贸, van dirigir amb determinaci贸 la seva educaci贸 i la seva conviv猫ncia. Elles dues van forjar una s貌lida amistat que duraria tota la vida.

Un homenatge a totes aquestes dones an貌nimes que amb la seva resist猫ncia van v猫ncer, tot i pert脿nyer al b脿ndol dels ven莽uts.

Manuela Ortega, pen煤ltima filla de Josefa ha bussejat en els seus records d’infantesa, per portar-nos al present una hist貌ria commovedora i honorar el coratge de les seves dues mares. Vol ser la mem貌ria de les veus enterrades per tres motius, per ser dones, per ser pobres i per pert脿nyer al b脿ndol perdedor.

Una posada en escena senzilla, recolzada en un v铆deo a partir d’unes fotografies de fam铆lia i amb alguns elements escenogr脿fics carregats de records.

Una magn铆fica interpretaci贸, des del cor, que ens ha deixat pell de gallina.

madres-presas-atic22-voltar-i-voltar-3

Dramat煤rgia, direcci贸 i interpretaci贸:聽Pilar Mart铆nez
Text original: Manuela Ortega
Escenografia i atrezzo:聽Paca Mayordomo \ Disseny audiovisual:聽Abel Mart铆nez \ Realitzaci贸 de v铆deo:聽Luis Lizar谩n \ Disseny cartell:聽Carlos Maiques \ Disseny de llums:聽Flor铆n Baldilici
Idioma: castell脿
Durada: 50 minuts

mare-i-filla-cargols

Deixa un comentari