– Teatre – UBÚadella (🐌🐌🐌) – Almeria Teatre – 21/12/2015

La companyia Gataro, resident al Almeria Teatre ens presenta la seva última producció, UBÚadella, una farsa sobre l’Albert Boadella.

ubuadella

Una versió força surrealista que segueix la tradició “ubuesca” personalitzant l’Ubú. Albert Boadella torna a generar debat per aquest cop per passiva, en convertir-se en diana d’aquest muntatge teatral. A nosaltres aquest personatge ens produeix urticària tan sols pensar-hi.… i és que no entenem pas l’odi visceral que té a tot el que significa Catalunya, i encara menys sabent que és nascut a Barcelona.

Albert Boadella, creador i director d’Els Joglars durant 40 anys, ho va fer tres cops amb les personalitats de Jordi Pujol, Salvador Dalí i Josep Pla. Ara, els Gataro li dediquen l’honor a Boadella, avui director artístic de Teatros del Canal de Madrid, “on viu a l’exili.”

Ubuadella 2

Ubu Rey una obra teatral d’Alfred Jarry, estrenada l’any 1896 a París, ens parla d’un ésser autoritari que instigat per la seva dona, usurpa la corona al monarca de Polònia instaurant una tirania.

En aquesta versió d’UBÚadella, Ubú és l’exrei de Polònia que viu exiliat a la capital d’Ibèria, on ocupa un alt càrrec institucional i que s’encarrega que a Polònia se’n recordin d’ell, fins que decideix tornar a reconquerir-la.

Segons el dramaturg i director d’aquesta proposta, Víctor Álvaro, Boadella ha anat convertint-se en un personatge ubuesc. Un personatge que el que realment aspira és a ser el bufó de la cort.

Segons manifesta:

“Nosaltres som uns grans admiradors patafísics de l’obra de Jarry i Boadella és evident que també. Quan encara era al front de Joglars, vam tenir ocasió de llegir diversos articles que apuntaven que l’Albert estava caient en el seu personatge de Ubú. Ens va fer gràcia descobrir que no érem els únics que ho pensàvem i vam decidir que es mereixia tenir el seu Ubú. I això deu ser cíclic perquè jo, que tan sols estic fent un exercici d’imitació, sento que l’Albert s’està apoderant de mi”.

Ubuadella 1En l’espectacle apareixen a més del mateix UBÚadella, paper que s’ha reservat el mateix autor/director, personatges com Esperanza Aguirre, el mateix Jordi Pujol, el Capità Renec, l’actual director dels Joglars Ramon Fontserè …… i es fa un recorregut pels 40 anys de Joglars.

El teatre a tres bandes amb una enorme rampa per on baixen i pugen els actors caminant o com si és tractes d’un tobogan. Una obra molt dinàmica i amb una gran entrega de tots els actors.

La veritat és que hem rigut força i ens ho hem passat bé. Es representarà al Almeria Teatre fins al 31 de gener.

Ubuadella 3

Direcció i dramatúrgia: Victor Alvaro
Amb : Victor Alvaro, Frank Capdet, Gemma Deusedas, Savina Figueras, Tono Saló
Disseny espai escènic, figurinisme i il·luminació : Victor AlGo\ Coreografies: Bealia Guerra \ Patronatge i confecció vestuari: Elisa Perez Azcárate i Inés Bayo \ Construcció escenografía: Art Coolers \ Tècnic funcions: Josep Sánchez-Rico \ Comunicació i prensa: K de Comunicación \ Producció executiva: Savina Figueras \ Producció: Almeria Teatre i Gataro

Cargol Ubu rey

Leave a Reply