– Teatre – OTHELO (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Villarroel – 10/11/2015

El teatre que es fa a Argentina, cada vegada m’agrada m茅s i aquesta versi贸 de OTHELO en clau “gamberra”, 茅s un bon exemple. Focus ha portat quasi d’amagat a La Villarroel aquesta producci贸 meravellosa que quasi em perdo, a no ser per l’efecte boca/orella que aquesta vegada ha funcionat miraculosament a velocitat de vertigen a trav茅s de les xarxes socials i de les recomanacions dels mateixos espectadors. 脷nicament s’ha pogut veure durant 6 representacions del 3 al 12 de novembre i en un horari prohibitiu per la majoria de gent (de les 22.30… en realitat de les 11 de la nit a l’una de la matinada), i en dies laborables (dimarts, dimecres i dijous).

Othelo 2

Aquest espectacle va passar per l’煤ltim Festival d’Almagro amb una acollida excel路lent de p煤blic i cr铆tica, que la va qualificar de “genialitat teatral que mata de riure”.

I 茅s que aquest espectacle 茅s pur teatre per貌 en clau c貌mica (potser el primer Othelo clown de la hist貌ria), tot i que respecta el m脿xim possible el text de Shakespeare. Est脿 dirigida i molt ben adaptada per l’argent铆 Gabriel Cham茅; els int猫rprets (Matias Bassi, Justina Grande, Herm谩n Franco i Mart铆n L贸pez) s贸n art铆sticament clowns, de l’escola del mateix Cham茅; l’adaptaci贸 inicial la va posar el director per貌 en realitat ha estat una creaci贸 col路lectiva en qu猫 cada int猫rpret hi va poder posar el seu gra de sorra…

Cham茅, hi posava l’ordre! Ell va voler que els actors hi aport茅ssim la nostra creativitat, ja que en el m贸n del clown una de les coses que ens uneix i defineix 茅s la llibertat. Vam comen莽ar a jugar a partir de la seva adaptaci贸, en la que b脿sicament va tallar moments reiteratius i algunes escenes, deixant-hi, per貌 el nucli“, expliquen.

Othelo 1

La quarta paret 茅s trencada constantment pels actors… de fet, crec que desapareix en quant els actors fan la seva interactuaci贸 amb el p煤blic i molt sovint comenten aspectes amb els espectadors i al segon seg眉ent tornen al seu paper amb tota naturalitat; vaig “patir” en carn pr貌pia aquesta integraci贸 dels espectadors a l’espai esc猫nic, ja que per un parell de cops, l’actriu Justina Grande se’m va abra莽ar fortament, a la recerca de la meva aprovaci贸… oi que si, gafotas? Aquest 茅s un dels “perills” d’estar a la fila 1.

Cada un dels actors es desdobla en dos personatges constantment, el real com a actor en el moment de la representaci贸 (tractant temes d’actualitat que ens afecten en el dia a dia m茅s proper), amb el personatge o personatges que estan interpretant; el canvi de registre 茅s brutal i rapid铆ssim, deixant als espectadors m茅s que sorpresos a cada una de les escenes; els quatre actors dominen a la perfecci贸 l’art del clown, el burlesc i el vodevil.

Per altra banda, tamb茅 es tracta d’un teatre molt f铆sic, ja que el moviment 茅s constant arribant quasi a l’acrob脿cia esc猫nica i a l’esgotament f铆sic a causa de les empentes, caigudes provocades entre els quatre actors. Matias Bassi interpreta el paper de Othelo i Mart铆n L贸pez el de Iago, mentre que els altres dos actors (Justina Grande i Hern谩n Franco) interpreten diversos papers, especialment aquest 煤ltim, amb algunes escenes incre茂bles en les quals interpreta al mateix temps 3 o 4 personatges.

Othelo 4

L’obra es mou a la mateixa 猫poca que va plantejar Shakespeare, encara que l’est猫tica 茅s actual i la manera de parlar, tamb茅: “Aix貌 li d贸na un toc absurd, lluny del realisme i amb molt de gest. No 茅s un Othelo tan formal com el cl脿ssic. 脡s una obra popular, lleugera i blanca, que s’ha creat amb el m脿xim respecte per a Shakespeare“.

La Villarroel plena fins al cap d’amunt, amb un p煤blic molt jove, que no va parar de riure durant les dues hores de representaci贸. Jo feia molt de temps que no m’ho passava tant b茅聽assegut en un teatre i m’he descollonat de riure, deixant-me anar totalment. En acabar la representaci贸 tothom, per貌 quan dic tothom, 茅s TOTHOM, ens v脿rem posar dempeus i van aplaudir fins que ens feien mal les mans.

This slideshow requires JavaScript.

OTHELO聽es va estrenar el febrer del 2012 a Buenos Aires i ha estat girant per l’Am猫rica Llatina. Actualment estan de gira per Europa. Esperem que l’empresa Focus torni a portar a Barcelona aquesta producci贸 l’any vinent per una temporada ben llarga, ja que 茅s una ll脿stima que el p煤blic majoritari no l’hagi pogut gaudir.

Othelo - La Villarroel

Sense cap mena de dubte, ser脿 un dels espectacles que recordar茅 m茅s d’aquesta temporada. BRUTAL!!! 聽Un altre espectacle que ha aconseguit la m脿xima qualificaci贸 Voltaire.

Autor:聽William Shakespeare
Adaptaci贸 i Direcci贸:聽 Gabriel Cham茅 Buend铆a
Repartiment:聽聽Matias Bassi –聽Justina Grande – 聽Hern谩n Franco – 聽Mart铆n L贸pez
Escenografia iIl路luminaci贸: Jorge Pastorino //聽Vestuari: Gabriel Cham茅 Buend铆a //M煤sica: Sebasti谩n Furman //聽Fotografia: Martin Wullich

Cargol clown

 

2 thoughts on “– Teatre – OTHELO (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – La Villarroel – 10/11/2015

  1. Retroenlla莽: – La llista del millor TEATRE de l’any 2015 a VOLTAR i VOLTAR | Voltar i Voltar

  2. Retroenlla莽: – Resum de la temporada teatral 2015 – 2016 | Voltar i Voltar

Leave a Reply