– Roda de premsa EL JUGADOR – Teatre Tantarantana – 31.03.2017 (rp87)

EL JUGADOR – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques

Per Miquel Gasc贸n –聽

Divendres al Teatre Tantarantana presentaven la propera producci贸, dins de la tercera edici贸 de “El Cicl贸“, Cicle de Companyies independents en resid猫ncia, despr茅s de la bona rebuda i enorme 猫xit del darrer espectacle del Cicle, que s’ha pogut veure a la Sala, FairFly.

Es tracta de EL JUGADOR, versi贸 (molt) lliure de la novel路la de Fi贸dor Dostoievski, a c脿rrec de la companyia Ign铆fuga, de la que la temporada passada v脿rem poder veure KOOLHAS.

Ens comenten que els ha vingut de gust tornar al Teatre de Text, deixant una mica al marge la tecnologia que van emprar en aquell espectacle, malgrat que aqu铆 tamb茅 fan servir una c脿mera per poder retransmetre a la platea el joc de taula; 茅s per aix貌 que han treballat a partir d’una adaptaci贸 d’Albert Pijuan, que segons ell mateix,聽ha esquarterat el text de Dostoievski, precisament per ser fidel a l’esperit de la novel路la. Aqu铆 “El jugador” 茅s una dona, Aleksandra.

Els diners, sempre els diners…

Alekdsandra no ha vingut fins aqu铆 per jugar. Aleksandra forma part de la comitiva que acompanya el president rus en la seva gira europea i ha quedat atrapada en una ciutat balneari a la frontera entre B猫lgica i Alemanya. Benvinguts a Roulettenburg, un balneari que de nit es transforma en un casino on totes les nacionalitats europees van a jugar-s’hi l’脿nima. Gira la ruleta. Aleksandra est脿 enamorada de Polina i no t茅 on caure morta. Aleksandra vol que Polina l’estimi, si cal, cobrint-la amb monedes d’or. Gira i gira la ruleta. Aleksandra he de patir per ser feli莽. Aleksandra ha d’apostar-ho tot i perdre-ho tot per sentir-se afortunada. La ruleta frena, s’atura. Zero.

  • Per qu猫, Aleksandra, si no tens ni un c猫ntim i detestes el joc ?
  • Nosaltres, els russos, us entenem; per貌 vosaltres, europeus, sou massa limitats per entendre’ns: jugo per explorar la dimensi贸 de l’abisme…. jugo per estimar la vida.

Els ideals d’una Europa unida gr脿cies a l’her猫ncia cultural compartida i uns valors transversals basats en l’humanisme han desaparegut, per deixar tan sols unes estructures econ貌miques que han convertit el projecte europeu en un pur acord mercantil entre elits, i ja ni tan sols pol铆tiques, sin贸 m茅s aviat econ貌miques.

De nou, els diners….. sempre els diners…

Una acci贸 que en aquesta versi贸 ocorre en tan sols 3 dies i la Cia Ign铆guga proposa entendre aquesta hist貌ria que parla d’una perduda, en el proc茅s en curs on la vella Europa 茅s el principal i tr脿gic protagonista…. en una mena de premonici贸 de la fi de l’Europa que coneixem.

Ho volen fer amb escenes amb c脿rrega dram脿tica, malgrat que de tant en tant prefereixen trencar la quarta paret per parlar directament al p煤blic, sense fer-los participar. Ign铆fuga recerca la complicitat d’un p煤blic jove, treballant en un joc de diverses capes, la del text original, el de la trama actualitzada i la dels actors en alguns moments que abandonen els personatges temporalment.

La direcci贸 la porta en Pau Masal贸 i ser脿 interpretada per Eduard Autonell (un franc猫s rapinyaire, un trepa que s’acaba enamorant), Marina Congost (el jugador), J煤lia Rod贸n (Polina – comitiva russa) i la col路laboraci贸 especial de l’actriu Saskia Gir贸, que complir脿 amb aquesta intervenci贸 en l’obra el 55 aniversari de professi贸, als sus 77 anys d’edat.

L’estrena ser脿 dijous 6 d’abril (malgrat que dem脿 dia 5, hi haur脿 una pr猫via) i es podr脿 veure al Tantarantana fins al 30 del mateix mes.

Leave a Reply