– Roda de premsa JÚLIA – Sala Atrium (rp57) – 24.01.2017

JÚLIA – Roda de premsa

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques

Per Miquel Gascón – 

…. i de la Roda de premsa de la Sala Muntaner, amb un cop de Metro, acudeixo a la segona Roda de premsa d’aquest passat dimarts, a la presentació de JÚLIA, la segona proposta escènica de la trilogia de la imperfecció, que aquesta temporada presenta la Sala Atrium.

Júlia és una noia a qui li agrada flirtejar amb allò prohibit, allò desconegut. Durant la nit de Sant Joan ha decidit barrejar-se amb la diferència, amb el “poble”. El company triat per aquesta aventura, aquesta nit serà el Jean, un seductor, intel·ligent i manipulador depredador. La nit serà llarga, una nit d’exorcisme personal, polític i de gènere.

JÚLIA està inspirada en la” Senyoreta Júlia” de l’escriptor suec August Strindberg i ens parla bàsicament de les relacions basades en la lluita de poder. El poder de l’home sobre la dona. El poder del ric sobre el pobre. El poder de la moral sobre el lliure albir….. de la realitat sobre el somni …  i així podríem continuar amb una infinita llista de maneres de relacionar-nos i de viure.

julia-sala-atrium

Si l’anterior obra de la trilogia, NORA, ens parlava d’una dona lluitant per alliberar-se d’una societat antiga i convencional; a JÚLIA veiem una dona lluitant contra un individuo, un tète a tète entre una dona i un home. Sotmetre a l’altre sembla que és la manera de relacionar-nos encara avui en dia i sembla que la nostra societat està basada en la clara voluntat que així sigui.

El Jean i la Júlia han nascut en èpoques equivocades i els seus egos es troben atrapats en una solució irresoluble. Un superhome i una superdona en un món només per a homes i dones. L’obra vol ser una advertència de com poden acabar les coses entre nosaltres si no ens escoltem, ens valorem i ens estimem més que a nosaltres mateixos. Abans de quedar-nos de nou sols, ens farem molt de mal, per la voluntat de voler sotmetre a l’altre o inclús pel plaer de sentir-se sotmès.

Aquesta posada en escena torna a repetir l’experiència d’utilitzar la càmera per realitzar vídeos en directe com a NORA, malgrat que potser no tant com en aquella; ara s’ha volgut fer un pas més en la innovació de fusionar arts cinematogràfiques en l’escena teatral i per això es podran veure algunes escenes de la pel·lícula que el director suec, Alf Sjöberg va realitzar l’any 1951 sobre aquest text; aquestes escenes en blanc i negre (amb diàlegs manipulats), interaccionaran amb els actors en l’acció teatral.

julia-roda-de-premsa-sala-atrium-voltar-i-voltar-1

Júlia no vol ser una senyoreta, perquè el seu pare l’ha educat com un home; ella mai s’ha relacionat massa amb la gent del seu entorn social, i és que en realitat ha tingut més contacte amb els animals que amb els éssers humans. Troba en el Jean, un referent per poder jugar, perquè li agrada seduir des de la seva volguda “masculinitat” i en cap cas des de l’educació que impera en l’època.

Jean, és un personatge molt “modern” per l’època i molt ambiciós, que ha nascut en un entorn social de classe baixa, malgrat que ell es considera gairebé aristocràtic. Considera que ha de deixar de banda els sentiments, per aconseguir els seus objectius.

La direcció i dramatúrgia és de Raimon Molins i les interpretacions seran a càrrec de 3 actors: Patricia Mendoza (Júlia), Jordi Llordera (Jean) i Mireia Trias (Cristina, el tercer personatge que representa el símbol de la tradició); una posada en escena que vol donar la visió de fa un segle i al mateix temps la d’avui en dia, malgrat que tota ella embolcallada en una visió en blanc i negre d’aspecte “vintage”.

Us deixo aquí, un fragment de l’àudio de la roda de premsa…..

L’estrena de JÚLIA serà aquesta nit 27 de gener i es podrà veure a la Sala Atrium fins al 26 de febrer.

cargols-en-lluita

Deixa un comentari