– Teatre (150) – HAMLETOLOGÍA (🐌🐌🐌🐌+ 🐚) – Laboratorio Teatro – Passatge Sant Antoni Abad, 6 – 08/04/2016

Amb aquest espectacle, assolim la quantitat de 150 espectacles d’arts escèniques, que veiem aquesta temporada, des del passat mes de setembre; arribarem a les 200 representacions?…. definitivament som uns “malalts” del Teatre…. i és que, creiem que una vegada que aquest “virus” s’activa, no hi ha cap remei per curar-lo.

HAMLETOLOGIA voltarivoltar - 1

Fa unes setmanes ens va escriure un dels components de Laboratorio Teatro, convidant-nos a assistir a veure aquesta proposta teatral, HAMLETOLOGÍA, que sincerament desconeixíem que s’estava representant a Barcelona, ni tampoc coneixem l’existència d’aquesta sala, ben a prop del Mercat de Sant Antoni.

Hamletologia cartellHem pogut fer un forat a la nostra agenda teatraire i per fi aquest passat divendres, després de veure un altra representació aquella mateixa tarda, vàrem poder apropar-nos al Passatge Sant Antoni Abad, 6 … per veure aquesta proposta. La sorpresa, com veureu, ha estat majúscula!!!

Estem davant d’una adaptació lliure de Hamlet dirigida per Jessica Walker i amb dramatúrgia de Compañía Laboratorio Teatro i podem afirmar sense cap mena de dubte que estem davant d’una de les millors adaptacions lliures de Hamlet que hem pogut veure.

Aquesta és la tercera creació d’aquesta Companyia, després de Hambret (seleccionada per l’Off Almagro 2014) i Altazor (guanyadora del CENIT 2015). La Companyia va néixer dins del Laboratorio de Expresión Corporal Dramática, fundada fa 17 anys a Barcelona per Jessica Walker. Amb aquest muntatge, volen anar, si recullen els fons necessaris, a la 51 edició del Off d’Avignon d’enguany…. i és que, per aconseguir-ho, han d’estalviar ni mes ni menys que 10.000 euros per llogar un teatre i poder-la representar !!!

No busco la proyección del actor sobre el escenario, busco su alma. Sólo así podré ver su belleza“. (Jessica Walker)

Hamletologia 5

En entrar, olor d’encens i llum tènue. Arriba l’hora i abaixen la persiana del carrer, un actor damunt d’una cadira ens informa que està a punt de començar l’obra. Entrem a les fosques i observem les siluetes de set actors a l’escenari, a la banda esquerra, un teclat i una pianista, a terra la directora de l’espectacle i a la dreta la persona que ens ha rebut que agafa un focus amb la mà. Intensa olor d’encens i llums d’espelmes …..

Hamletologia 2

Cada un dels actors porta a l’esquena una motxilla plena i el terra és ple de papers de diari…. una escenografia senzilla però absolutament espectacular que ens recorda les onades del mar; de sobte comença l’acció, amb una gran entrega i energia tots els actors pugen i baixen, literalment, per les parets de la sala, corren, criden i Hamlet increpa Ofèlia….. No escoltarem les paraules de Shakespeare però si anirem descobrint els personatges de l’obra, que es van fent preguntes, van deixant les seves motxilles, es van despullant del seu personatge i acaben deixant sortir la persona amagada darrere de cada un dels personatges.

Tots són culpables o innocents, tots carreguen una motxilla plena de vida o mort, d’experiències vitals positives o negatives, d’esperances, de pors.

En paraules de la directora:

Hamletología se inspira en la humanidad de Hamlet como punto de partida, para entrar en la propia. La guerra contra nosotros mismos es la gran verdad. En un mundo habitado por la culpa, ¿Cómo trascender aquello que nos da miedo?

Hamletología habla de nuestra propia humanidad frágil, vulnerable y dividida. El falso yo versus el ser es el motor de reflexión que nos mueve a crear.

En Hamletología todos los personajes-actores son héroes-huérfanos que buscan, a su manera, su propia liberación”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta companyia treballa col·lectivament a partir d’uns personatges sobre els quals investiguen des de la improvisació i el treball corporal. Es tracta de l’anomenat teatre experimental o meta teatre que els hi permet crear un llenguatge propi.

La posada en escena l’hem trobat extraordinària i ens ha impactat tenir a la directora davant nostre i veure com dirigia amb les mans i amb la veu. En aquest treball col·lectiu han invitat al públic a sortir i participar i en Miquel ha aprofitat per, durant uns moments córrer i llençar fulls de diari amb ells, amb força, amb ganes, com a simbolisme de llençar fora de nosaltres mateixos allò que ens és feixuc, el que ens impedeix ser nosaltres, el que amaga la veritat i la llibertat.

Hamletologia 8

Davant del micròfon situat a l’Esquerra de l’espai, tots els actors un per un, inclosos pianista i directora han despullat momentàniament la seva anima. Un final quasi místic, ja que després de les salutacions tots s’han abraçat formant una rotllana mentre les llums s’apaguen i de mica en mica tots els espectadors, bocabadats, … fascinats, sortim de la sala.

HAMLETOLOGIA voltarivoltar - 2

Una obra fascinant que volem recolzar des d’aquest espai i un grup que de ben segur seguirem d’ara endavant.

Desitgem que al Festival d’Avinyó, tinguin la sort de ser descoberts internacionalment i assoleixin un gran triomf !!!

Dramaturgia: Compañía Laboratorio Teatro basado en Hamlet de William Shakespeare.
Direcció i posada en escena: Jessica Walker
Intèrprets:  David Bocian, Julieta Dentone, Mario González Aragón, Carlos Martín-Peñasco, Julia Rabadán, Roser Vallvé, Camilo Zaffora.
Músics: Sara Almohalla (piano) \ Carola Zafarana (veu) \ Disseny de llums: Jessica Walker

Cargol alterntiu

Deixa un comentari