– Voltar per la literatura : LA ECUACIÓN DE LA VIDA de Yasmina Khadra

La ecuación de la vida”  es una novel·la que ens ajuda a descobrir el veritable valor de la vida, les petites coses que donen la felicitat, una novel·la articulada entorn del contrast entre dues civilitzacions, Europa i Àfrica.

La ecuacion de la vidaKurt Krausmann és un metge de Frankfurt que porta una vida tranquil•la entre la seva consulta i la seva casa burgesa. Almenys fins que un drama familiar li aboca de sobte a la desesperació. Per ajudar-li a superar el seu dolor, Hans, el seu millor amic, un home de negocis que també dedica el seu temps a l’ajuda humanitària, li proposa acompanyar-li en un viatge en veler cap a les illes Comores.

En el transcurs del viatge, prop de la costa somali, el seu vaixell és assaltat per pirates. Kurt i Hans són segrestats i traslladats a un campament clandestí en el qual troben a Bruno, un ostatge francès que sembla haver estat oblidat pel món i que intenta conciliar la seva passió pel continent africà amb l’angoixa per la seva captivitat.

La incertesa en unes condicions de subsistència indicibles, la proximitat perillosíssima amb escenaris sense pietat són el començament d’un descens als inferns del que és impossible sortir indemne. Però també constituirà per Kurt el començament d’una bella història d’amor.

La història està narrada en primera persona per Kurt que ens explica el seu calvari personal i que durant la segona part de la novel·la experimenta una gran transformació convertint-se en un altra persona i aprenent a desprendre’s de tot el que no és estrictament necessari. I de la seva mà els lectors acabem canviant la nostra mirada i entenent una mentalitat en la qual sembla dominar l’odi, el rancor i la mort.

“Vive cada día como si fuera el primero  y olvida tus pesares y fechorías

    vive cada noche como si fuera la última pues nadie sabe del próximo dia”.

Yasmina Khadra (en àrab “gessamí verd”) va néixer l’any 1955 en el Sàhara algerià i fa ja més de 10 anys que es va desvetllar la seva veritable identitat. Malgrat el seu nom femení no era una escriptora àrab, sinó el comandant Moulessehoul que havia optat per un pseudònim desprès de què li fossin prohibides les seves primeres novel·les.

Bibliografía

Yasmina Khadra

Yasmina Khadra

La fille du pont (1985)
El Kahira (1986)
De l’autre côté de la ville (1988)
Le privilège du phénix (1989)
Le dingue au bistouri (1990)
La Foire des Enfoirés (1993)
Les agneaux du seigneur (1998) (trad. española, Los corderos del Señor)
Morituri (1997) (trad. española, Morituri).
Double blanc (1998)(trad. española, Doble blanco)
L’automne des chimères (1998) (trad. española, El otoño de las quimeras)
À qui rêvent les loups (1999) (trad. española, Lo que sueñan los lobos)
L’écrivain (2001) (trad. española, El escritor)
L’imposture des mots (2002)
Les hirondelles de kaboul (2002) (trad. española, Las golondrinas de Kabul)
Cousine K (2003)
La part du mort (2004) (trad. española, La parte del muerto)
L’attentat (2005) (trad. española, El atentado)
Les sirènes de Bagdad (2006) (trad. española, Las sirenas de Bagdad)
Ce que le jour doit à la nuit (2008) (trad. española, Lo que el día debe a la noche)

Cargol pirata

Aquesta entrada ha esta publicada en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a – Voltar per la literatura : LA ECUACIÓN DE LA VIDA de Yasmina Khadra

 1. alopez47 ha dit:

  Hola Imma:
  No he llegit res d’aquest autor, potser comença a ser hora… Prenc nota de la teva referència i ja miraré de llegir aquesta o alguna altra novel.la. Certament, la figura d’un militar algerià ocult darrera el nom d’una dona per escriure les seves obres resulta atractiva.
  Fins aviat!

  M'agrada

  • Imma Barba ha dit:

   Jo també he llegit El atentat i Las golondrinas de Kabul, però t’he de dir que m’ha agradat molt mes aquest. Realment això dels pseudònims dona per a molt i amaga veritables sorpreses. Una abraçada i gràcies.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.