– Voltar per la Literatura – PERDIDA (🐌🐌🐌+🐚) de Gillian Flynn – 2018.01.09 (temp. 17/18 – llibre nº 014)

PERDIDA de Gillian Flynn – (temp. 17/18 – llibre nº 014)

Per Imma Barba

Havia llegit la primera novel·la d’aquesta autora, “FERIDES OBERTES” i tenia ganes de llegir aquesta, la seva tercera novel·la, de la qual es va fer una adaptació cinematogràfica dirigida per David Fincher en 2014, protagonitzada per Ben Affleck i Rosamund Pike.

 PERDIDA és un thriller psicològic i al mateix temps és una història d’amor no convencional entre Amy i Nick. Però és, també, una crítica a l’enorme poder dels mitjans de comunicació sobre l’opinió pública.

Nick Dunne té trenta-quatre anys i és periodista, Amy Elliott trenta-vuit i és psicòloga, tots dos han perdut la feina i s’han traslladat des de Nova York on vivien, al poble de Nort Carthage on viuen els pares i la germana de Nick.

Allà, ell i la seva germana Go obren un bar on Nick està treballant el dia que el matrimoni celebra el cinquè aniversari de les seves noces. Un veí l’avisa de què la porta de casa seva és oberta i Nick descobreix que Amy ha desaparegut sense deixar rastre.

A mesura que la recerca policial avança les sospites recauen sobre Nick. No obstant això, ell insisteix en la seva innocència.

Amy és la filla única d’una cèlebre parella d’escriptors que han aconseguit fama i fortuna gràcies a una sèrie de llibres infantils inspirats en la seva filla, “la sorprenent Amy”.

La novel·la està estructurada en tres parts: “Chico conoce chica”, “Chica conoce a chico” i “Chico recupera a chica” i està narrada a dos veus, d’una banda la visió masculina de Nick que ens explica tot el que succeeix després de la desaparició d’Amy, i d’altra banda la visió d’ella a través del seu diari que s’inicia set anys abans de la seva desaparició. A la primera part s’alternen les dues narracions, a la segona part ja no tenim diari i Amy ens explica els fets de la seva desaparició i a la tercera part, els dos protagonistes ens expliquen com viuen la mateixa realitat, de manera totalment diferent.

L’autora manté la intriga i la tensió narrativa amb sorprenents girs argumentals, on els papers de culpable i innocent s’intercanvien, i ens fa dubtar de la veritable identitat dels personatges. Una novel·la que ens fa pensar sobre la societat en la qual vivim i la manipulació social i personal. L’he llegit d’una tirada.

Gillian Flynn és una periodista i escriptora nord-americana nascuda a Kansas (Missouri) en 1971. Va treballar, durant deu anys fent crítiques de cinema, per a la revista Entertainment Weekly, debutant com a novel·lista en 2006 amb Ferides obertes (Sharp Objects), seguida per La llamada del Kill Club (Dark Places) en 2009 i Perdida (Gone Girl) en 2012.

Títol original: Gone Girl
Traducció: Oscar Palmer Yañez
Editorial: Random House (col.lecció Roja & Negra)
Data de publicació: març de 2013
Pàgines: 576

Leave a Reply