– Cinema – SONITA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – DOCS Barcelona Festival – 24/05/2016

Per Miquel Gasc贸n

Aquest mat铆 he tingut l’enorme sort de poder assistir a un primer passi per la premsa, de la pel路l铆cula documental SONITA a la Sala Auditori del CCCB; aquesta pel路l铆cula ser脿 la que inaugurar脿 el Festival dem脿 25 de maig a l’Aribau Multicines en una sessi贸 (amb invitaci贸) en la que estar脿 present la directora iraniana Rokhsareh Ghaemmaghami.

Tamb茅 es podr脿 veure al mateix cinema, els dies 26 de maig a les 17:45 i el 27 a les 16:00 hores.

DOCS Barcelona Festival

Sonita 茅s una noia afganesa de 18 anys que ha entrat a Iran sense papers i es busca la vida als suburbis de Teheran. El seu esperit jove, en猫rgic i vital l鈥檃nima a lluitar pel somni de convertir-se en cantant de rap, tot i la forta oposici贸 de la seva fam铆lia. La passi贸 per la m煤sica xoca amb els plans de la seva mare que vol casar-la a canvi de diners. Fins i tot ja li ha posat preu a la n煤via: 9000 d貌lars.

A trav茅s de les seves can莽ons i videoclips de baix pressupost descobrim una artista carism脿tica, decidida a parlar de la dura realitat que l鈥檈nvolta amb una honestedat corprenedora. Com pot alliberar-se d鈥檜n entorn de repressi贸 i viure la vida que desitja? L鈥櫭▁it a YouTube del videoclip Brides for Sale, can莽贸 inspirada en la seva lluita, obre una porta d鈥檈speran莽a per canviar el seu dest铆.

This slideshow requires JavaScript.

La directora Rokhsareh Ghaemmaghami s’implica personalment en el futur de Sonita i la seva intervenci贸 ens fa repensar la posici贸 dels cineastes en relaci贸 amb els protagonistes de les pel路l铆cules. Un retrat fascinant d’una noia en explosi贸 creativa que contrasta amb la manca de llibertat de la societat on li ha tocat viure.

L’any 2009 l’Imma i jo v脿rem viatjar per lliure a Iran i el v脿rem poder rec贸rrer de punta a punta durant tot un mes. La pel路l铆cula m’ha fet rememorar aspectes no massa agradables per la nostra manera de viure en llibertat, que sobretot ha de patir la dona. Tot i aix貌 茅s un pa铆s que ens va meravellar per la seva gent i les seves infinites ganes d’absorbir tota la cultura al seu abast. Un pa铆s que estimem infinitament des de llavors.

La protagonista d’aquest documental, en ser afganesa, encara ha de patir molt m茅s per culpa de la cultura tancada del seu pa铆s…..molt铆ssim mes que les dones iranianes. Malgrat que no tracta directament de la vida dels ciutadans d’Iran, es pot veure en el documental com a tel贸 de fons, el contrast de la vida del dia a dia a Teheran i les contradiccions imposades per un r猫gim que no permet ni tan sols que els seus conciutadans puguin cantar en p煤blic, a no ser can莽ons religioses i permeses per les autoritats. En podem donar fer de diverses experi猫ncies viscudes a la ciutat de Isfahan, per exemple, a sota d’un pont on la gent cantava d’amagat en veu baixa… o en un restaurant quan din脿vem amb gent del pa铆s… i en un intent de cantar en veu baixa unes melodies, ens van fer callar els cambrers, per qu猫 temien que els hi tanquessin el local !!!

Recomano que si podeu, us apropeu aquest cap de setmana a l’Aribau multicine, perqu猫 crec que paga molt la pena veure aquesta pel路l铆cula, que de ben segur us atrapar脿 com a mi.

Festivals i Premis d’aquesta pel.licula:聽Sundance (Grand Jury Prize, Audience Award) 鈥 EUA, 2015 //聽IDFA (DOC U Award) 鈥 Pa茂sos Baixos,聽2015 //聽Ambulante Gira de Documentales 鈥 M猫xic, 2016 //聽True/False 鈥 EUA, 2016 //聽Hot Docs 鈥 Canad脿, 2016

Intentar茅 veure alguna altra de les pel路l铆cules/documentals que ofereix el DOC Barcelona Festival del 26 al 29 de maig. AQU脥 us deixo l’enlla莽 de la seva programaci贸.

Cargol irania虁 - 1Cargol afga虁

Leave a Reply