– Voltant per AFRICA – Agost 2012 (24) – illa de IBO – Moçambic

Per IMMA i MIQUEL …

Segur que ja no us recordaveu, però no havíem acabat de narrar el viatge per Àfrica de l’estiu passat. Un “coitus interruptus”…. però ara posarem la directe i acabarem d’explicar com va acabar el viatge. Estem al Parc Nacional de les illes QUIRIMBAS a Moçambic.

Quirimbas mapa

Dimarts 21 d’agost 2012

Desprès de viure la nit mes moguda i cansada del viatge, ens despertem tard en un LODGE de luxe i no es creiem el que veiem des de la terrassa de la nostra habitació…. és per nosaltres el paradís

IBO A1-impIBO A2-imp

IBO A3-imp

Esmorzem tots plegats i mes aviat sembla un dinar, ja que ahir va ser d’absolut dejú… els cambrers no es creuen el que arrime a menjar; els ocells al costat nostre construint els seus nius és un senyal de què estem en un recó del mon on la natura encara esta intacta.

IBO A7-imp

IBO A5-impIBO A8-imp

IBO A10-impIBO A11-imp

La marea esta baixant i els vaixells es queden a terra firme.

IBO B1-impIBO B2-imp

Sortim a conèixer la petita illa i a voltar per la part mes antiga de l’antiga ciutat colonial portuguesa…IBO.

IBO A14-impIBO A15-imp

IBO A17-impIBO A24-imp

L’illa d’Ibo és una petita illa localitzada en el Parc Nacional de las Quirimbas al nord del país i té una superfície de 48 kilòmetres quadrats i una mica mes de 4.000 habitants.  Va ser un centre important de comerç i comunicacions, amb un gran llegat històric i cultural.

IBO A20-impIBO A22-imp

Malgrat això, actualment basa la supervivència dels seus habitants en l’agricultura i la pesca de subsistència.

IBO A25-impIBO A26-imp

Aquestes precàries condicions de vida, fa que l’edat mitjana de vida se situa en 38,5 anys, i van motivar la creació de la Fundació Ibo l’any 2002 per un grup d’experts que van considerar que l’illa d’Ibo reuneix les condicions idònies per desenvolupar projectes que inverteixin la seva situació actual fins a aconseguir la seva autosostenibilitat.

Val a dir que l’electricitat va arribar a l’illa tan sols 6 mesos abans de la nostra arribada.

IBO B5-impIBO B7-imp

Els motius son entre d’altres que l’illa és de moderades dimensions i gairebé no pateix influències externes, que els seus habitants formen un col·lectiu reduït i estable i que el 40% de la població és menor de 14 anys i per tant l’impacte de qualsevol iniciativa a mig termini és major.

IBO B6-impIBO B8-imp

IBO B9-imp

IBO A28-impIBO A29-imp

IBO A30-impIBO A31-imp

IBO A33-impIBO A34-imp

IBO A35-impIBO A36-imp

IBO A37-impIBO A38-imp

Bàsicament el poble de Ibo és una plaça amb església i escola i un carrer molt ampli amb edificis senyorials a banda i banda ocupats en algun cas per un parell de lodges i al final del carrer comença el poble “real” amb cases petites on viu la gent.

IBO B10-imp

La població disposa de tres petits forts colonials, dels que podem visitar dos, el primer molt petit i el segon esta tancat i el tercer el visitarem a la tarda i disposa d’alguns espais on treballen la plata, la fusta i la confecció i on finalment podrem comprar alguna cosa per portar de record.

IBO A39-impIBO A40-imp

En una de les botigues de plata ens separem de la resta del grup i anem fins a la sortida del poble, aquí no arriben els pocs turistes que estem a l’illa i podem fer fotos als nens.

IBO A41-impIBO A42-imp

IBO A43-imp

IBO A44-impIBO A46-imp

IBO A45-impIBO A47-imp

IBO A48-imp

IBO A49-impIBO A50-imp

IBO A51-impIBO A53-imp

IBO A52-imp

IBO A54-impIBO A55-imp

IBO A56-imp

IBO A58-impIBO A60-imp

IBO A61-impIBO A63-imp

… No us dona la impressió de què son mes feliços que nosaltres ???

IBO A65-impIBO A66-imp

….. sembla que no tothom creu el mateix… i és que no entenen el perquè nosaltres som “monstres descolorits” …. i ens tenen veritable terror…

IBO A67-imp

IBO A68-impIBO A69-imp

IBO A72-impIBO A73-imp

Dinem en un dels lodges del carrer principal i també aquí ens toca esperar una bona estona.

IBO A74-imp

IBO A75-imp

IBO A76-impIBO A78-imp

Joáo Baptista, conselheiro e historiador da ilha do IBO – 3º Oficial da adminstraçao estatal reformado – IBO HISTOR”… vaig veure aquest cartell per casualitat i vaig picar a la porta…. i varem conèixer a la persona de mes edat de l’illa amb mes de 100 anys, cosa que aquí és molt estrany…. varem estar xerrant una bona estona… semblava que ja érem amics…

IBO A79-imp

IBO A59-impIBO B20-imp

IBO B18-imp

IBO A80-impIBO A81-imp

IBO A82-impIBO B22-imp

Per la tarda visita al fort gran, en aquest cas amb entrada de pagament, ….. té una “biblioteca” com veureu molt antiga i descuidada.

IBO A85-imp

IBO A86-impIBO A87-imp

…. i desprès tornem a l’hotel per fer un banyet a la piscina tot veient la posta de sol.

IBO A88-impIBO A90-imp

IBO A89-imp

IBO A91-imp

IBO A93-imp

Sopem al restaurant del hotel.

Anar al primer capítol

Anar al capítol anterior

Anar al capítol següent

________________________________________________________________

Cargol viatger

Cargol viatger

3 pensaments a “– Voltant per AFRICA – Agost 2012 (24) – illa de IBO – Moçambic

  1. josep

    Unes fotos extraordinàries com de costum. No acabo d’entendre que només hi hagi una mitjana de vida de 38,5 anys i també gent de més de 100 anys, això deu voler dir que la mortalitat infantil deu ser brutal.!
    Que l’electricitat no arribés a l’illa fins el 2012 vol dir que aquest hotelet no hi era abans? o que no tenia llum.?.
    Estarem a l’aguait de la resta d’aquesta aventura africana tan interessant, que gairebé s’ajuntarà amb l’americana, jejeje.
    Una abraçada

    Respon
    1. Imma Barba

      Mes que la mortalitat infantil que es molt alta, el que mes impacta es no veure nois i noies adolescents, veus nens molt petits i després joves – adults. De gent gran tampoc no es veuen gaires. L’ hotel funcionava amb generador i/o espelmes però sense electricitat. Era la antiga casa del governador i funciona fa una parell d’anys com hotel. i dir-te que hem fet una marató i en tres dies acabem la odissea africana. Petons.

      Respon
  2. Retroenllaç: - Voltant per AFRICA – Agost 2012 (25) – Navegació per les QUIRIMBAS (de IBO a Mogundula) – Moçambic | Voltar i Voltar

Deixa un comentari