– 147 – Voltar per la Literatura – JUNTS I PROU d’Anna Gavalda (🐌🐌🐌🐌) – 2019.01.05 (temp. 18/19 – llibre nº 005)

JUNTS I PROU d’Anna Gavalda (temp. 18/19 – llibre nº 005)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

JUNTS I PROU és la quarta novel·la de l’escriptora francesa Anna Gavalda que ens explica una història de quatre persones “perdudes”, quatre persones que aparentment no tenen res en comú, quatre persones que es trobaran i començaran a construir una amistat que s’anirà consolidant.

La Camile Fauque és una jove que treballa de nit com a dona de neteja, té una gran capacitat per dibuixar i viu en condicions penoses a les golfes d’un edifici. No es relaciona amb ningú i no es preocupa per la seva salut ni la seva imatge.

En el mateix edifici viu Philibert que pertany a l’aristocràcia i és extraordinàriament sensible, tímid i educat. Frank és el seu company de pis, aprenent de xef que treballa en un prestigiós restaurant. De mal caràcter, viatja un cop a la setmana a Tours a visitar la seva àvia, la Paulette que viu en una residència.

Una novel·la construïda al voltant de la relació que s’estableix entre aquestes quatre persones, relació que les farà perdre les seves pors i guanyar confiança en si mateixos i en els altres.

Una novel·la d’una gran tendresa i on sense que passi res d’espectacular anem coneixent als personatges. Narrat en tercera persona compta amb el diàleg com a part important de la narració.

L’any 2007 aquesta obra va ser portada al cinema de la mà del director francès Claude Berri amb el nom d’Ensemble, c’est tout, i on Camille era interpretada per Audrey Tautou.

Aquest no és el primer llibre que llegeixo d’aquesta autora, ja que fa uns anys vaig llegir “Je l’aimaisen francès, llibre que també em va agradar molt.

Anna Gavalda va néixer en 1970 a París.

En 1992 guanya el Premi France Inter amb “La plus belle lettre d’amour”, en 1999 va publicar una col·lecció de relats “Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part que va ser guardonada amb el Gran Prix RTL-Lire 2000. La seva primera novel·la, publicada en 2002, “Je l’aimais la va consagrar internacionalment. El mateix any va publicar la novel·la juvenil “35 kilos d’espoir”.

L’ultim llibre publicat en 2017 es “Fendre l’armure”, una col·lecció de relats.

Títol original: Ensemble, c’est tout
Autoria: Anna Gavalda
Traducció: Xavier Garcia Muniesa i Xavier Solé Muñoz
Editorial: Grup 62 – Col.lecció: labutxaca
Data de publicació: 2004 – Data de publicació en català: Juny 2009
Pàgines: 416

Deixa un comentari