Site icon

– Teatre – COM DIR-HO ? (*) Almeria Teatre – 07/03/2013

Per MIQUEL GASCÓN

Sembla que no pugui ser… i a vegades passa; un decensis absolut per no dir un mig cabreig, per lo que a mi em va semblar una presa de pel. Estic segur que a altra gent li agradarà perquè és d’un autor estimat e interpretada per un dels millors actors de Catalunya…. però a mi gens; se’m va fer avorrida, increïblement llaaaaarga i això que dura menys d’una hora, reiterativa fins al punt de pensar… cony DIGALI EL QUE SIGUI PER FAVOR, però digali ja d’una punyetera vegada i anem a sopar que aquí estem perdent el temps.

COM DIR-HO ? és una nova producció que es basa ni mes ni menys que un text de Josep M. Benet i Jornet, dirigida per l’extraordinari  Xavier Alberti  i protagonitzada per l’immens  Jordi Boixaderas…. com és possible dir que no m’ha agradat gens ?

Com dir-ho? Plou a bots i barrals, i dues persones, un home de maduresa avançada i una noia en la primera joventut, s’enfronten sense saber ben bé per què. Plou a bots i barrals. Com dir què està passant sota la pluja?

D’entrada agraeixo a aquets 3 noms situats en el cim del teatre actual a representar una obra, encara que sigui de petit format en un Teatre poc conegut, en el cor de Gràcia. És en teoria, donar una bona oportunitat a un Teatre per donar-se a conèixer…. però malauradament casi tot ha fallat i crec que a l’Almeria Teatre li han fet un flac favor.

D’entrada el text de Benet i Jornet, no te contingut ni argument i estaria explicat en menys d’un minut (cosa que no faré).  És un relat que deuria haver estat curt i que segurament afegit a altres obres del mateix format a mode de retaule, hauria estat de ben segur un èxit. Aquí l’autor l’ha errada i ha volgut allargar un text mes del doble del que hauria sigut desitjable… i segurament per tal de justificar el preu de l’entrada … l’ha allargasssssssssaaaat de tal manera que el fa pesat e insuportable…. i l’únic que te bo, sota el meu punt de vista, és el gir final que sorprèn a l’espectador i que el treu de sobte de l’avorriment i el desperta tan sols perquè pugui aplaudir.  Un text que té moltes errades de coherència i que encara em faig creus de què pugui estar escrit per un dels meus autors teatrals de capçalera.

La direcció de Xavier Albertí encara es pitjor; crec que es deuria asseure una nit a les cadires de la Sala i adonar-se de què no s’escolta bé… que moltes de les frases no arriben amb claredat als espectadors… i això que nosaltres estàvem a la fila 1 de les graderies centrals. Com pot ser que no s’escolti en una Sala petita on tan sols existeixen 3 fileres per banda ?  ….l’il·luminació encara es pitjor…. patètica, amb una mitja penombra tota l’estona i que moltes vegades impedeix veure l’expressió dels dos actors…. i alguna vegada ni tan sols les cares. L’escenografia inexistent…. una taula i poca cosa mes (potser no la varem veure tota perquè en cap moment es van encendre les llums !!!).

Les interpretacions dels dos personatges no puc dir que no siguin bones, però com aquell que diu no l’hem vist ni les cares…. una llàstima que es pugui malmetre a un dels millor actors de casa nostre com és Jordi Boixaderas i una promesa de bona actriu com sembla ser Clàudia Benito. Menys mal que escoltàvem les seves veus, encara que a voltes no arribaven clares i ens perdíem matisos de les seves converses.

Menys mal que hem vist varies produccions a l’Almeria Teatre que ens han agradat força  i sabem que no és pas culpa de la Sala perquè té les condicions necessàries per representar com Deu mana.  Si no fos així de ben segur no tornaríem a trepitjar la Sala creient infundadament que tot plegat era pel mal condicionament de la mateixa.

No puc recomanar una obra en aquestes condicions.  Una nit de Teatre malmesa.

______________________________________________________________

– Almeria Teatre – Preu 20 € – (preu pagat 13 € – TresC)

_______________________________________________________________

de Josep M. Benet i Jornet

Direcció Xavier Albertí

Repartiment:  Jordi Boixaderas i Clàudia Benito

Ajudant de direcció Victor Alvaro – Escenografia Victor AlGo i Jordi Soler  – Vestuari i Caracterització Núria Llunell – So Jordi Bonet – Una producció de Gataro

Exit mobile version