Site icon

– Teatre – BLACKBIRD (*****) – Teatre Lliure Gràcia (sala ANNA LIZARAN ???) – 14 i 18/01/2013

per… MIQUEL GASCÓN

El passat dilluns 14 de gener varem ser convidats com a abonats del Teatre Lliure a assistir a l’assaig general de BLACKBIRD a la Sala de Gràcia, el mateix dia que es va enterrar a la nostra ANNA LIZARAN.

Sé que no servirà de res tornar a reivindicar des d’aquì que la Sala de Gracia porti en nom d’ANNA LIZARAN, com la de Montjuïc porta ja fa temps el nom de FABIÀ PUIGSERVER; tots sabem que continuarem dient Teatre Lliure de Gràcia i Teatre Lliure de Montjuïc, però crec que seria just que la Sala de Gràcia portes el nom d’una de les seves fundadores i sense cap mena de dubte l’actriu mes estimada de tota la història del Teatre Lliure.  No entenc el silenci dels que dirigeixen aquesta institució i encara molt menys els de l’associació d’espectadors del Teatre Lliure, de la que formo part.

Al arribar al Teatre Lliure de Gràcia ens va impactar que darrera dels vidres i de cara al carrer havien predisposat una gran pantalla de Televisió amb la cara de l’ANNA i al terra dins i fora de l’edifici havien espelmes enceses i un munt de flors. Es respirava a l’ambient una sensació de tristor que s’encomanava a tots els assistents a la funció d’aquell assaig.  Malauradament aquella sensació de desassosseg va acabar fent-se realitat i quant ja es portava representada 3/4 parts de la representació l’actriu protagonista BEA SEGURA va patir un  accident al caure malament al terra i es va donar un fort cop al cap que la va deixar mig estabornida; es va parar la representació momentàniament però als pocs minuts va sortir el regidor anunciant que l’assaig s’havia de suspendre.

Hi esperat a veure l’obra sencera per acabar de qualificar aquest espectacle, ja que dubtava entre les 4 o les 5 estrelles; un cop hem tornat a veure l’obra i ens hem tornat enamorar de nou de les increïbles actuacions de BEA SEGURA i JORDI BOSCH, sense cap dubte, li atorguem la màxima qualificació possible a Voltar i Voltar.

L’escriptor escocès DAVID HARROWER va rebre l’encarreg d’escriure un text pel Festival d’Edimburg; es va inspirar amb un cas real, el de Tony Studebaker, un exmarine nord-americà que va establir una relació amb una noia de 12 anys amb la qual desprès va fugir. Arrestat va ser processat i condemnat der rapte i delictes sexuals.

BLACKBIRD es va estrenar al King’s Theatre d?Edimburg l’agost del 2005… el 2006 a Londres i el 2007 a NY. Aquest ultim anys ve rebre el Premi Laurence Olivier a la Millor peça Teatral nova.

Harrower no fa més que exposar una serie de preguntes que van lligades al propi concepte de les relacions humanes… i no existeixen respostes clares davant del fet del que anomenem “abús sexual d’una menor“, encara que si, jurídiques i penals.   A quina edat podem considerar que una persona es adulta ? En quin moment neix la provocació i de part de qui ? Fins a quin punt una víctima es pot convertir en botxí d’un ésser humà que pot haver-se equivocat però que, tanmateix, després d’acomplir la seva pena, té el dret de reconstruir la seva vida?…. o fins i tot… qui pot arribar a assegurar que una relació d’aquest tipus no pot ser conseqüència de veritable AMOR per ambdues parts.

El text amb format thriller, és un bombó de xocolata amb licor del millor que esclata al tastar-ho, i provoquen a l’espectador sensacions contradictòries fins a l’ultim moment de la narració….. un bombó molt ben embolicat per la direcció perfecte de LLUÍS PASQUAL.

Però, amics teatraires és que a mes a mes, les actuacions dels 2 protagonistes… en JORDI BOSCH per suposat, però també la de BEA SEGURA quasi a la mateixa alçada interpretativa, son les dues per treures el barret… de les que guardarem per molt de temps a la nostra memòria.

Encara que creieu que el tema no us provoqui massa ganes d’anar a veure-la, per un cop feu-me cas, de debò, paga la pena trepitjar el Teatre Lliure de Gràcia de nou (aviat sala ANNA LIZARAN ???), per gaudir de nou de Teatre del bo, de l’autèntic, del que poques vegades tenim la sort de gaudir.  Teniu temps fins al 10 de febrer però no us adormiu ja que en aquests casos les entrades volen ràpidament.

Pels que sou molt teatraires us recomano una sessió doble els propers divendres 25 de gener, 1 i 8 de febrer, on podreu gaudir de dos espectacles excepcionals d’aquesta temporada…. a les 20:30 BLACKBIRD i a les 23:00 “Ivan i els gossos” (veure la meva crònica d’aquesta ultima en l’enllaç següent  (cliqueu AQUÌ). El Preu conjunt és de 40 Euros.

BLACKBIRD de David Harrower

direcció: Lluís Pasqual

intèrprets:  Jordi Bosch / Bea Segura

traducció de l’anglès Júlia Ibarz

ajudant de direcció Juan Carlos Martel Bayod / alumne en pràctiques de direcció de l’Institut del Teatre Héctor Mora – amb la col·laboració de Luara Mateu i Carla Vives

per fi una producció Teatre Lliure (L’única de la temporada ???)

______________________________________________________________

– Teatre Lliure de Gràcia – Preu 30,25 € – (preu pagat abonament 15 € )

_______________________________________________________________

Exit mobile version