Site icon

– Concert – COR VIVALDI, petits cantors de Catalunya – STABAT MATER (****) – Oratori Sant Felip Neri de Gràcia – 26/03/2013

Per MIQUEL GASCÓN

A conseqüència de la nostra crònica de l’òpera STREET SCENE al Liceu el passat 1 de març i com agraïment al nostre comentari per la bona actuació del COR VIVALDI, petits cantors de Catalunya, es van posar en contacte amb nosaltres per tal d’informar-nos que el COR faria una pre-estrena benefica d’aquest concert, per tal de recollir “calerons” per les persones mes necessitades del barri. Evidentment ens ho vam apuntar a l’agenda d’immediat.

Al arribar i abans d’entrar a l’església, la primera sorpresa de la nit, ja que em vaig trobar amb una companyia de la meva feina, la Carme Mata; resulta que la seva filla forma part en l’actualitat del Cor Vivaldi, na Judit Badia Mata, que desprès seria una de les dos protagonistes dels primers solos de la nit.

El cor esta format quasi amb la seva totalitat de noies, (varem veure tan sols 2 o 3 nens), algunes d’elles molt i molt petites, però segons ens va explicar el seu director al finalitzar el concert, es tracta d’anar introduint poc a poc petits, per tal d’anar renovant el Cor. Des de ben petits van assajant en petits cors per edats i els van introduint en el mon de la Musica… fins que als 9 o 10 anys es fa una selecció mol acurada per poder entrar a formar part del Cor Vivaldi. Els seus membres son “jubilats” amb gran honor, a l’edat de 18 anys amb una festa, on se li fa entrega d’un bastó com reconeixement de bon “jubilat”.

Per començar i fora de programa, un altre agradable sorpresa, ens van interpretar el AVE VERUM CORPUS de Wolfgang Amadeus Mozart.

Ave verum corpus és un himne eucarístic curt que data del segle XIV que ha estat musicat per diversos compositors; la seva creació s’atribueix al papa Innocenci VI; a l’edat mitjana es cantava en l’elevació de l’hòstia durant la consagració. El títol de l’himne vol dir “Salut, cos veritable”, i està basat en un poema d’un manuscrit de segle XIV de l’Abadia de Reichenau, al costat del llac Constança. El poema és una meditació sobre la creença catòlica de la presència real de Jesús en el sagrament de l’eucaristia.

Wolfgang Amadeus Mozart va compondre el motet Ave verum corpus (KV 618) per celebrar la festa del Corpus Christi i l’autògraf porta la data del 17 de juny de 1791, i és per a cor, instruments de corda, i orgue; Mozart el va compondre mentre escrivia la seva darrera òpera, Die Zauberflöte –moriria mig any després–, mentre visitava a la seva muller Constanze, que estava embarassada amb el seu sisè fill, que passava uns dies en el balneari de Baden.

Ja dins del Programa oficial ens han presentat :

STABAT MATER – dues versions del mateix drama, però molt diferents musicalment parlant; un concert on es pot confrontar la musica del període barroc amb la música actual.

Stabat Mater és un seqüència gregoriana llatina utilitzada dins l’església catòlica del segle XIII dedicat a Maria i atribuït a Jacopone da Todi. El tema de l’himne, un dels poemes conservats més impactants de la literatura llatina medieval, és una meditació sobre el patiment de Maria, mare de Jesús, durant la crucifixió.
A part de les versions musicals gregorianes en la forma habitual de seqüència, el text del poema ha estat musicat per molts compositors al llarg dels segles.

1ª Part – STABAT MATERGiovanni Batista PERGOLESI ( 1710 – 1736) va ser un compositor, violinista i organista italià del període Barroc;  potser la seva obra religiosa més coneguda és el seu Stabat Mater. L’obra és va fer molt popular, convertint-se en la més editada i impresa del segle XVIII, i ha estat arranjada o adaptada per un gran nombre d’altres compositors, incloent a Johann Sebastian Bach.

2ª Part – STABAT MATER – Alberto Garcia DEMESTRES – Compositor actual de varies Òperes i composicions; va assistir al concert i va agrair els aplaudiments amb un GRÀCIES cantat amb una veu amb força potencia. Us deixo L’ENLLAÇ de la seva Web, per si us be de gust tenir mes informació.

La primera versió, la de Pergolesi evidentment es la clàssica i per tant la mes coneguda,…bellíssima… però la segona versió de Demestres en va sorprendre molt favorablement, i de debò que no sabria pas ara mateix valorar quina de les dos em va agradar mes. La primera amb l’acompanyament del Quartet de corda Ressonància i orgue; la segona amb acompanyament de piano i orgue.

Son absolutament diferents, però en la versió de Demestres, els nous sons li donen un esperit molt mes actual i “dicharacheru”, que segurament l’apropa mes a les generacions d’avui en dia… i a sobre, amb la participació dels cantors amb instruments de percussió i sons guturals, picades de mans, pals d’aigua, etc.

Sembla ser que al mestre Alberto Garcia DEMESTRES, no li ha agradat massa la paraula “dicharacheru” que he utilitzat en broma i evidentment no d’una forma despectiva… mes aviat al contrari. Segurament no és la paraula mes adequada per descriure el seu treball, però em reitero perquè és el que vaig pensar en el moment d’escoltar la seva versió…. i en el meu Blog intento sempre expressar el que penso. (04/04/2013).

La qualitat del COR VIVALDI esta fora de tota dubte; ens va impressionar la disciplina, el treball d’hores i hores d’assajos i sobretot les veus; els cantants vestits de 3 diferents colors que assenyalem el tipus de veu de cada grup, s’ho prenen amb absoluta seriositat i responsabilitat i suposo que ho fan aixi per l’orgull de saber que pertànyer al potser millor Cor jove de Catalunya.

Especial menció a les actuacions en solitari de forces cantants, on realment veus que la tasca per aconseguir la afinació, la potencia i la perfecció de cada veu, es immensa.

Però sense cap dubte el que aconsegueix aquesta perfecció es el treball del seu director OSCAR BOADA, implicat al 100% en aquesta tasca, des de el moment que el va fundar, ara farà 25 anys. Treballar amb nens i aconseguir aquesta perfecció te que ser una tasca, m’imagino BRUTAL.

COR VIVALDI, petits cantors de Catalunya

Arnau Farré, orgue

Josep Buforn, piano

Quartet de corda Ressonància

– Direcció: OSCAR BOADA

El Cor Vivaldi va ser creat l’any 1989 per el que es encara el seu director musical, en Oscar Boada; és l’aposta d’un centre d’ensenyament (l’Escola IPSI) de primaria i secundaria, absolutament singular a Catalunya i fins i tot a l’estat espanyol. Al llarg dels casi 25 anys de vida ha enregistrat 15 CDs i ha actuat en els centres mes importants de Catalunya (Liceu, Auditori i Palau de la Música), d’Espanya i ha realitzat gires per Europa, Argentina i Estats Units. Des del 2001 té un cicle propi de concerts.

Fotografia dels dos nens que varen fer el seu debut en aquest concert.

… si voleu visitar la seva Web cliqueu a COR VIVALDI.

La estrena oficial d’aquest concert, serà el proper 6 d’Abril a les 19 hores a l’Auditori Axa de l’illa Diagonal. Us animo a assistir-hi, ja que es tracta de debò … d’un concert deliciós del que surts amb un somriure a la cara.   Avui en dia això no te preu.

________________________________________________________________

– Oratori Sant Felip Neri de Gràcia – Concert Benefic – aportació voluntaria

________________________________________________________________

COR VIVALDI, petits Cargols de Catalunya

Exit mobile version