Site icon

– Dansa – FOOT-BALL (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Tallers – 23/01/2015

Després de veure aquest espectacle, la primera paraula que ve al meu cap per tal de descriure l’espectacle, es FASCINACIÓ i és que vàrem sortir HIPNOTITZATS d’aquesta proposta i amb la sensació d’haver vist un espectacle dels que de ben segur faran història per sempre mes a Catalunya i segurament exportable en l’àmbit internacional, i malauradament no a l’estat espanyol.

FOOT-BALL és un espectacle de dansa creat pel ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, com una mena d’homenatge a la seva altra passió a la vida, a banda de la dansa, que és el Futbol i molt especialment, l’amor al seu equip… el Barça. Fa molts anys que volia fer aquest espectacle i ara ho ha aconseguit, emprant innumerables esforços administratius, tècnics i coreogràfics, per tal de portar-lo a terme.

Han estat més de dos anys de treballar intensament per aconseguir permisos per tal de poder projectar imatges del Barça, imatges que son propietat de MediaPro, de crear músiques i després d’interpretar-les per part dels alumnes de l’ESMUC, de seleccionar milimètricament escenes a partir de centenars o milers de vídeos amb imatges “netes” (sense anuncis, sense ser embrutades per altres subjectes aliens, i sobretot amb els enquadraments adequats per mostrar les jugades futbolístiques clares i en l’angle més adient)…. seleccionar un vestuari impactant que combini amb els colors vius que s’han seleccionat per una brutal il·luminació molt i molt acurada, que és importantíssima en aquesta producció…. i evidentment crear una coreografia basada en el futbol i en el Barça.

Els que em coneixeu una mica, sabeu perfectament que el futbol a mi no m’ha agradat mai, que no sóc capaç de fer ni mig pas per veure un partit i que intento evitar-lo al màxim, ja que mai m’ha interessat i inclús l’he rebutjat i l’he arribat a menysprear-lo; ara bé, per altra banda, em considero del Barça i arribo a patir força sovint per tal de què el Barça guanyi determinats partits…. i és que per mi, … per nosaltres, el Barça és un símbol de Catalunya i ens fot moltíssim que perdi davant d’altres equips, que representen el més ranci de l’estat espanyol.

La hibridació de llengües —anglès i català— que formen el títol d’aquest espectacle serveix al coreògraf Cesc Gelabert per presentar una hibridació de dos dels principals llenguatges no verbals de la nostra cultura —el futbol i la dansa— i així establir un diàleg entre la capacitat expressiva i la naturalesa poètica d’aquestes manifestacions escèniques. Foot-ball és l’ocasió de veure un equip de ballarins que juguen a descodificar coreogràficament algunes de les millors jugades del Futbol Club Barcelona.

És impossible descriure un espectacle de dansa amb paraules, però creieu-me que quan Cesc Gelabert en el col·loqui posterior, va afirmar taxativament que el futbol és també CULTURA, m’ho vaig començar a creure i mes després d’haver vist la fusió de les imatges de jugades futbolístiques convertides en passos bellíssims de dansa. Escenes que la meva retina intentarà tornar a veure de nou, com la del penal amb un crescendo inesborrable de la memòria, que em van arribar a emocionar.

A dalt de l’escenari, 7 joves ballarins + Cesc Gelabert en persona….. però aquesta suma de 7 + 1, no fan 8 ballarins, perquè crec que és just considerar un novè ballarí “tècnic”, que no és més que una il·luminació brutal, que dansa també a escena, al mateix temps que la resta de ballarins formant quadrats de color verd (la gespa ?) … o fúcsia, jugant un paper importantíssim en aquest espectacle inoblidable.

A partir d’ara estic segur que veure el futbol d’una altra manera i encara que segurament continuarà no interessar-me gaire, segur que com a mínim el consideraré com un art i com una part de la nostra cultura. Qui m’ho hauria dit a mi que un espectacle de dansa canvies la meva opinió tan radicalment ???

No us perdeu aquesta meravella d’espectacle; estic segur que us deixarà gairebé sense respiració durant l’hora que és representada. En acabar m’hauria agradat que tot comences de nou, i no descarto treure de nou entrades per veure la repetició de la jugada.

Idea i dirección: Cesc Gelabert
Coreografia: Cesc Gelabert amb la col•laboració dels ballarins
Audiovisual: Jordi MoratóCesc Gelabert / Coordinació tècnica audiovisual: Albert Coma /Música Original: Borja Ramos / Enregistrament musical: Orquestra de Cambra de l’ESMUC / Direcció musical: David Albet / Vestuari: Lydia Azzopardi / Il•luminació: Conxita PonsCesc Gelabert
Ballarins: Daniel CorralesLluc FruitósCesc GelabertVirginia GimenoAnna HierroLorena NogalLuis PedrazaAlberto Pineda
Producció: Teatre Nacional de CatalunyaGelabert Azzopardi – Mediapro – Patrocinador: FC Barcelona

Exit mobile version