Site icon

– Teatre – HEDDA GABLER (****+) – Teatre Lliure de Gràcia

Aquest text de HENRIK IBSEN, sincerament em feia respecte, i no las tenia totes amb mi de que m’acabes d’agradar. Aixi i tot la varem escollir dins del nostre abonament. Tampoc era un al.licient veure-la, ja que la protagonista principal, LAIA MARULL mai ha estat una de les meves actrius de capçalera… per tant ahir al vespre, 11/02/2012 per fi ens varem asseure al Lliure de Gràcia amb una mica de por…. per veure HEDDA GABLER.

Que equivocats estàvem !!! El text de IBSEN ens va semblar dur (molt dur), però realment extraordinari i es que a mes a mes, es un text que permet lluir-se a cada un dels personatges que intervenen, especialment a LAIA MARULL que fa una interpretació sublim.

Se que hi a disparitat d’opinions i en aquest cas he llegit opinions que la deixen força malament i altres (la majoria), com una representació IMPRESCINDIBLE d’aquesta  temporada. Jo m’alineo amb aquesta ultima opinió i ara entenc el perquè el public va esgotar totes les localitats per totes les funcions en menys d’una setmana.

Puc afirmar que…. ès…

TEATRE amb MAJÚSCULES !!!

A finals del segle XIX, quan es va estrenar aquesta obra clau del repertori universal, Hedda Gabler era considerada una dona freda, maliciosa i excèntrica. Avui, la protagonista resulta fascinant per ser una dona forta i un personatge complex. Filla del general Gabler, s’acaba de casar amb l’acadèmic Tesman. En tornar de la lluna de mel s’adona de l’error que ha comès: ser com els altres esperen que sigui i portar una vida que no pot ni vol assumir. Ella, com la resta de personatges, mirarà d’escapar-se de la teranyina que, tant el seu passat com la resta de decisions que ha pres al llarg de la seva vida, han teixit al seu voltant. La llibertat, la bellesa, la responsabilitat, l’amor, el passat, el somni d’arribar a ser allò que un somnia ser… són alguns dels temes que circulen dins d’aquest text inquietant i vital. 

HENRIK IBSEN

Henrik Ibsen (Skien, 1828 – Cristiana, actualment Oslo, 1906) fou un dramaturg noruec. Va ser el gran dramaturg del seu temps i l’iniciador del teatre modern (especialment del drama) i va influir d’una manera molt especial en autors com George Bernard Shaw i Luigi Pirandello.

La versió que ens presenta MARC ROSICH amb una direcció excel.lent de DAVID SELVAS, apropa al public d’avui en dia un text escrit l’any 1.890 i el transforma en un text absolutament contemporani.

Les reaccions d’aquesta “nena” malcriada no les acabes d’entendre… però la sens ben aprop i et mostra la “bestia” que tots tenim dintre nostre i que en qualsevol moment ens pot transformar i ens pot portar a fer coses que mai hauríem pensat. Ella esta acostumada a dominar TOT a la seva vida… fins i tot als homes que l’estimen de diferents maneres. Quant veu que aquest poder de dominació, el perd… llavors se li enfonsa tot el que ella significa i vol ser…. ja no paga la pena viure.

La escenografia de MAX GLAENZEL, encara ens la apropa mes….. ja que porta l’acció a una casa actual, a mig fer, amb una terrassa que envolta de llum el seu interior… pocs mobles, una cuina i trastos per arreu …. ja que encara els protagonistes estan a mig instal·lar… ordinadors apple… mòbils, SMS, nevera, microones…. etc… acaba de apropar aquest text al dia a dia de les nostres vides.

La il.luminació de MINGO ALBIR te una part molt important en aquesta producció, aixi com el extraordinari so i els recursos audiovisuals molt integrats dins de l’obra, responsabilitat de RAMON CIÉRCOLES i MAR ORFILA.

Interpretacions extraordinàries de LAIA MARULL, ERNEST VILLEGAS i PABLO DERQUI EJELERT, que formen el triangle amorós. El personatge que vol participar formant un quartet i que domina tot plegat es interpretat per el propi DAVID SELVAS, magníficament també, sense arribar a la excel·lència dels tres primers.

DAVID SELVAS s’ha arriscat molt al assumir un paper que tenia que ser per un altre actor… en FRANCESC ORELLA i que pocs dies abans de l’estrena va patir un accident en una cama i no va poder interpretat el seu paper. DAVID SELVAS ho intenta, però es un paper per un personatge força mes gran d’edat…. i això desequilibra una mica tot plegat. En aquesta ocasió millor Director que actor.

En papers mes curts, però també importants ÀNGELA JOVÉ, CRISTINA GENEBAT, les dues també magnifiques, de debò.

Punts febles pocs, però haig de dir que el Teatre Lliure arrossega des de la seva re-inauguració una audició força dolenta sobretot si no estas situat entre las tres o quatre primeres fileres. En moments on els personatges tenen que parlar flux, el so no arriba be als espectadors de les darreres fileres. En l’antic Lliure de Gràcia això no passava…. o poder es que jo era mes jove i ara començo a tenir problemes d’audició. GAES !!!

HEDDA GABLER d’Henrik Ibsen

Direcció DAVIS SELVAS

intèrprets Pablo Derqui Ejlert Løvborg / Àngela Jové Júlia Tesman / Cristina Genebat Thea Elvsted Laia Marull Hedda Gabler /David Selvas Brack Ernest Villegas Jörgen Tesman

traducció i versió Marc Rosich / escenografia Max Glaenzel / vestuari Maria Armengol / caracterització Ignasi Ruiz / il·luminacióMingo Albir / espai sonor i visual Mar Orfila / so Ramon Ciércoles

construcció d’escenografia Arts-cenics

————————————————————————————————————————-

– Teatre Lliure de Gràcia – Preu per persona 25 €  ( preu pagat 15 € –  Abonament)

——————————————————————————————————————————-

Exit mobile version