Site icon

-Teatre Musical – LOS MISERABLES (*****) – Barcelona Teatre Musical

 

Actualització 10/02/2012 – Tornem per segon cop a veure aquest espectacle a Barcelona, i encara el trobem millor (si es que es pot millorar). Fa pocs dies va saltar la noticia que l’actor/cantant Gerónimo Rauch que interpreta el paper de JEAN VALJEAN, ha estat contractat per debutar en el mateix paper en el nou càsting de LONDRES.   No ens estranya pas; en aquesta producció espanyola ha estat el gran protagonista.  Ens alegrem molt per ell….. s’ho mereix.

———————————————————————————————————

El divendres 30 de Setembre 2011, varem assistir a l’estrena a Barcelona del ja mític i per nosaltres molt estimat Musical “LOS MISERABLES“. Com diu en la portada del programa de ma… i en català….

….. EL SOMNI S’HA FET REALITAT

Efectivament per fi ha arribat a Barcelona i el nostre somni de poder-la veure a la nostra ciutat s’ha fet realitat;  ens hauria agradat que per l’ocasió s’hagués fet l’esforç de portar a Catalunya aquest grandiós musical en la nostra llengua, el Català, però també entenem que ens aquests moments de crisis econòmica es un sobrecost que segurament ni la gran productora STAGE es pot permetre.  Quedi constància però del que hauria sigut el nostre desig.

Sigui per el que sigui, la realitat es que el Teatre a Catalunya es fa cada vegada mes en Castellà i poc a poc perdem cada cop mes l’oportunitat de veure els espectacles en la nostra llengua, cosa que fa pocs anys no passava.  Especialment els Musicals, genere que a mi particularment m’apassiona, ja donem per descomptat que seran la majoria en la llengua mes rentable….. en Castellà.   Normalització ???

Aquesta nova producció nosaltres ja la varem veure a Madrid, en un viatge fet expressament per veure l’espectacle el 5 de març d’aquest mateix any, al teatre Lope de Vega… de la que ja vaig escriure en el seu moment la respectiva CRÒNICA, que podeu veure-la si clickeu AQUI.

La producció que ara ha arribat a Barcelona es la mateixa que la que varem veure a Madrid, amb la mateixa escenografia, cosa que desaprofita les grans possibilitats que te el enorme escenari del BARCELONA TEATRE MUSICAL, ja que l’escenari de Madrid era molt mes petit… i aquí únicament ocupa una petita part central del escenari.

Encara que es la mateixa producció, jo crec que a Barcelona ha guanyat molt en tots els aspectes, i suposo que es degut al rodatge que tots el seus participants han fet durant molts mesos a Madrid. L’espectacle, tot ell, encara està mes rodó i no te res a envejar als grans Musicals que es poden veure a Londres o New York. Amb tota seguretat, molts dels amants dels Musicals que ja coneixen quasi de memòria aquest meravellós Musical, perquè porta mes de 25 anys representant-se a tot el mon….. trobaran que cantada en Castellà …no es el mateix, perquè estem tots plegats acostumats a escoltar-la en la seva versió original en angles…. i costa acostumar-se a escoltar les cançons en un altre llengua; això passaria com si ara les cançons del Beatles es cantessin en versió castellana o catalana…. mai seria el mateix.

Però… sincerament si per un moment et pots oblidar d’això i fas un esforç per treure’t del cap aquests prejudicis…. aquesta versió en Castellà es magnifica i els actors/cantants molt dignes, jo diria que gairebé quasi tots.

Continuo pensant que aquesta producció te alguns punts febles si el comparem amb la versió que varem veure a Londres al desembre de 2010 i que podeu llegir  AQUI.

Dèiem quant varem assistir a Madrid a veure aquesta mateixa versió del Musical, que consideràvem que tenia alguns punts febles i  encara ho continuo pensant….

…tinc que donar com a punts febles, il·luminació que per mi no esta gens aconseguida i tampoc em va acabar d’agradar la Escenografia, que encara que molt semblant a la que varem veure a Londres, li manquen cosas tan importants com a profunditat d’escenari i a vegades els actors i cantants es veuen en la necessitat de apilar-se uns a sobre del altres.  En aquesta versió per intentar solucionar aquest problema de poca profunditat s’utilitza unes projeccions de cinema al fons del escenari que son massa fosques (diuen que estan bassades en pintures de Victor Hugo), que a mi no em van agradar gens ni mica.  Li falta l’espectacularitat del muntatge giratori en l’escena de la batalla, per exemple…. encara que el suïcidi d’en Javert està relativament ben aconseguit amb una projecció d’aigua al fons,  que dona ,ara si, una profunditat a la simulació de que s’esta enfonsant a les Aigües.

Respecte a les veus, tinc que felicitar especialment als dos grans protagonistes …  el del ex presidiari 23623 JEAN VALJEAN (l’ Argenti Gerónimo Rauch) …. que ha guanyat molt des de l’ultim cop que el varem veure a Madrid i ara està realment extraordinari,….. aixi com també el paper de JAVERT (el Barceloní Ignasi Vidal), els dos amb unes grans veus.

Una agradable sorpresa va ser veure la millora considerable de la veu de  la Sevillana Virginia Carmona que interpreta  FANTINE, i que a Madrid no em va acabar d’agradar…. ara ha millorat força, per lo que la felicito.

La resta de papers principals també amb unes veus força dignes, ens van agradar i molt…. la de THENARDIER ( el Madrileny Enrique R. del Portal), MARIUS  (l’Argenti Guido Batzaretti), EPONINE (la també catalana Lydia Fairen),   MME THENADIER (Eva Diago), ENJOLRAS (Daniel Diges, d’Alcalá de Henares) i COSETTE (la madrilenya Talia del Val).

Us ho recomano de debò…  no us la deixeu perdre sota cap concepte.  Potser nosaltres som un pel exagerats amb aquest Musical, ja que en 9 mesos l’hem vist 3 cops a tres ciutats diferents, tenim tots el vídeos que s’han editat i totes les versions editades en CDs… però es que creiem que es el Musical per excel·lència, l’únic que de principi a la fi es cantat, sense diàlegs parlats… i te una música extraordinària de CLAUDE-MICHEL SCHÖNBERG que ja ha passat a l’historia com un dels millors musicals de totes les èpoques.

Presentació a Barcelona en el TNC del Musical

Tràiler del espectacle

El preu pot considerar-se CAR a primera vista, però teniu que comptar que la musica es en directe amb orquestra situada al fossar, i moltíssimes persones actuant i cantant al escenari.  Es pot considerar gairebé amb el mateix cost que una òpera o possiblement mes encara.   Els preus a LONDRES per posar un exemple tripliquen els d’aquí.   Es una gran oportunitat que teniu al costat de casa i a un preu raonable.  Us animo a anar-hi i ja em direu el que.

– Barcelona Teatre Musical – Preu per persona de 110 a 20 Euros ( preu pagat 60 Euros –  sense descompte)

………

Exit mobile version