– 032 (23/24) – Teatre – ELS OSSOS DE L’IRLANDÈS – Teatre Akadèmia (🐌🐌🐌🐌+🐚) – 17/11/2023

Ahir divendres 17 de novembre, al Teatre Akadèmia, vam poder veure la nova producció de Teatre Nu, ELS OSSOS DE L’IRLANDÈS. Una peça escrita el 2021 per Víctor Borràs Gasch (Barcelona 1977) qui va aconseguir amb aquest text el Premi Quim Masó 2022, el Premi Frederic Roda 2022 i el suport a la creació de la Sala Beckett. Aquesta proposta ha estat estrenada al teatre de Salt en el marc de Temporada Alta.   

La proposta és dirigida per Xavi Ricart (Badalona 1974) i està interpretada per tres actors en estat de gràcia: Ivan Benet (Vic, 1976), Norbert Martínez (Capellades 1976) i Ernest Villegas (Manlleu 1976).

Es tracta d’una comèdia negra, que centra la seva acció en el món rural, un petit poble de Catalunya on la terra marca el dia a dia de la gent que hi viu. “ELS OSSOS DE L’IRLANDÈS” explica com revelar un secret pot convertir els vincles personals en territoris hostils. Tres amics han volgut viure sense mirar enrere, però una tempesta els obligarà a recordar allò que creien enterrat i oblidat, i s’hauran de tornar a embrutar les mans.

Segons llegim, el títol de l’obra i la tria de la nacionalitat de l’indigent (l’irlandès) són una clara referència a la literatura contemporània que millor ha retratat els mons rurals.

El Llorenç (Ernest Villegas) ha demanat a l’Héctor (Norbert Martínez) i el Xevi (Ivan Benet) de veure’s un moment.

La peça està dividida en dos actes clarament diferenciats i no podem explicar gaire més de l’argument, que hem de dir que ens ha atrapat i ens ha fet gaudir i riure de valent. 

Tres protagonistes perfectament dibuixats, en Xevi, un exitós treballador de la Caixa que té com a hobby la producció artesanal de cervesa, en Llorenç una mica ximplet, que viu amb la seva mare i es dedica a la cacera i l’Hèctor, un fracassat amb negoci propi casat amb la Sandra, una dona controladora. Es coneixen de petits quan anaven junts a l’escola i han viscut sempre en el poble. Un fet traumàtic ocorregut fa vint anys va alterar la seva amistat i ara aquest mateix fet els torna a reunir. 

En paraules del director …

Teatre Nu, és una companyia establerta a Sant Marti de Tous, dedicada al teatre artesanal. Aquesta és la tercera producció per a adults després de “LA LLEUGERESA I ALTRES CANÇONS” (que vam veure a la Sala Beckett el 2019) i “LA DONA DEL TERCER SEGONA” (que vam veure a la Sala Atrium el 2021).

ELS OSSOS DE L’IRLANDÈS” parla de l’amistat centrant-se en el fracàs, en tot allò que les persones arrosseguem i que sovint voldríem enterrar.

Igual que en les dues produccions esmentades, el Víctor Borràs fa també l’ajudantia de direcció, fet que permet comptar amb l’autor dins de la sala d’assaig. La resta de l’equip el completen l’Anna Tantull com a escenògrafa, en Joan Camprodon a l’espai sonor, en Pep Barcons a la il·luminació i la Núria Llunell al vestuari. Entre tots aconsegueixen una esplèndida posada en escena.

Una proposta magníficament dirigida i interpretada, amb un text fluid on les repliques i contrarèpliques dels tres protagonistes no deixen respirar el públic.

Nosaltres no som massa de comèdies, però aquest cop els gags creiem són adequats a cada situació i molt ben mesurats; és per això que podem dir que l’hem gaudit de valent.

No us la perdeu. Feu-nos cas… paga molt la pena anar al Teatre Akadèmia, on farà estada fins al 10 de desembre

Deixa un comentari