– 025 (23/24) – Teatre – LA NOSTRA CIUTAT (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Lliure de Montjuïc – 31/10/2023

Ahir, últim dia del mes d’octubre vam fer cap al Teatre Lliure de Montjuïc a la Sala Fabià Puigserver, per veure la proposta LA NOSTRA CIUTAT de Thornton Wilder, que, amb dramatúrgia de Llàtzer Garcia, és dirigida per Ferran Utzet. La traducció al català és de Victor Muñoz Calafell.

Thornton Niven Wilder (Madison, Wisconsin, 1897- Hamden, Connecticut, 1975) va ser un dramaturg, novel·lista i guionista estatunidenc que va guanyar tres premis Pulitzer, un d’ells l’any 1938 per aquesta peça “Our Town”, una peça metateatral sobre que significa ser humà. D’aquest escriptor coneixem l’espectacle “EL LLARG DINAR DE NADAL” que vam poder veure en 2014 al Maldà.

En aquesta peça l’element essencial és el pas del temps i com aquest afecta inexorablement la vida de les persones i les relacions que s’hi estableixen. L’autor ja va pensar aquesta obra sense escenografies, però pensem que Ferran Utzet ha arriscat molt, en aquesta primera direcció a la Sala Fabià Puigserver, apostant per una inexistent escenografia que recolzi el text (tan sols algunes cadires que apareixen i desapareixen, un parell de taules i dues escales de tisora). La mímica i gestualitat del magnífic equip actoral, 15 actors i actrius, ens ha fet veure tot allò que la narradora ens anava presentant.

Una trama pràcticament inexistent podria fer pensar que les dues hores de durada serien difícils de pair, tota la proposta es basa en els quinze personatges de la ciutat, que interrelacionats ens van mostrant la seva evolució en el temps. Els observem en tres moments concrets, 1901, 1904 i 1913. Però a nosaltres ens ha semblat senzillament fascinant i hem de dir que tret dels primers minuts que ens han descol·locat una mica, hem sortit del teatre amb la sensació d’haver vist una gran producció.

L’equip actoral, magnífic, està integrat per Rosa Renom, la regidora del teatre que ens presenta la ciutat, alguns dels seus habitants i la seva història. 

Els membres de la família Gibbs, la mare Julia Gibbs, Rosa Boladeras, la dona del metge i cap de família, Frank Gibbs, Xavier Ripoll i els seus dos fills, George un adolescent esportista que interpreta Guillem Balart i la germana petita Rebecca interpretada per Tai Fati.

Els membres de la família Webb, la mare Myrtle Webb, Mercè Pons, dona de Charles l’editor del Sentinel, el diari del poble, que interpreta Carles Martínez, i els seus dos fills, Emily, una jove brillant i decidida que interpreta Paula Malia, i Wally el germà petit interpretat per Biel Montoro.

Al voltant d’aquestes dues famílies, apareixen Jenny Beacraft com la professora Willard, mestre de l’escola de la ciutat, Oriol Genís que és Howie Newsome, el lleter del veïnat, Lluís Oliver que interpreta a Joe Crowell, un jove escolar talentós, Isabel Rocatti com la senyora Soames, la persona que sap tots els secrets del poble, Josep Sobrevals, l’agent Warren que vetlla per la seguretat dels veïns i Albert Triola com a Simon Stimson, el problemàtic organista de l’esglesia i director del cor.

L’obra consta de tres parts, un naixement, un casament i un funeral separats per tres i nou anys, on els mateixos personatges ens mostren la seva evolució en el temps. La ciutat, que no poble, en la que viuen és Grover’s Corner i hi viuen 2.542 habitants just al començament de la història.

Una posada en escena magnífica, impecable, amb l’espai escènic de Josep Iglesias que ens ha sorprès molt positivament a la tercera part, la il·luminació de Guillem Gelabert, el so de Guillem Rodriguez, la caracterització d’Anna Madaula i el vestuari de Berta Riera.   

La direcció musical és de Carles Pedragosa i el moviment de Marta Gorchs.

Tal com hem dit, hem sortit del teatre entusiasmats i fascinats per la posada en escena, el text, la direcció i també per la majoria de les interpretacions. 

Una proposta programada fins al 12 de novembre.

Deixa un comentari