– 013 (23/24) – Teatre – JO TRAVESTI 聽(馃悓馃悓馃悓馃悓) – Centre de les Arts Lliures Joan Brossa – 29/09/2023

Ahir divendres 29 de setembre, el mateix dia que celebrava el meu sant, em va fer especial il路lusi贸 poder apropar-me al Centre de les Arts Lliures Joan Brossa, per poder veure i gaudir d’aquesta “b猫stia esc猫nica” que 茅s聽Roberto聽G. Alonso, al que l’Imma i jo seguim amb ganes des de fa molts anys.

Aquest espai inicia la nova temporada amb “JO, TRAVESTI“, una proposta esc猫nica que ha volgut homenatjar l’art del transformisme amb la interpretaci贸 de l’actor, ballar铆 i core貌graf聽Roberto聽G. Alonso, molt be acompanyat a escena per l’actor i m煤sic Jordi Cornudella, amb la dramat煤rgia de Josep Maria Mir贸.

L’espectacle es va estrenar en el marc del Festival Grec a la聽Pres贸聽Model de Barcelona聽(esgotant totes les localitats) i passant despr茅s per Fira T脿rrega. Es tracta d’una “alterficci贸” que combina teatre, m煤sica i dansa per reivindicar la cultura travesti i les figures dels transformistes i dels artistes imitadors d’estrelles que, al llarg del segle XX i fins als nostres dies, van obrir, i obren, moltes portes cap a la llibertat.

Un projecte sorgit de la complicitat entre聽Roberto聽G. Alonso (Roberto聽G punto) i Josep Maria Mir贸 (la Josep聽Maria). L’autor ha escrit una “alterficci贸”, una ficci贸 a partir de la realitat de l’artista. El resultat 茅s aquesta “autoficci贸” que ens convida a acostar-nos a transformistes i travestis com聽Mirko,聽Derkas,聽Leopoldo聽Fregoli, Edmond de Bries,聽Asensio聽Vidal,聽Pirondello,聽Oca帽a, Violeta la Burra,聽Carmen聽de聽Mairena聽o聽脕ngel聽Pavlovski, entre d’altres, i a espais m铆tics com el聽Wuli-Chang, la Criolla, l’Ed茅n聽Concert, la C煤pula Venus o la聽bodega聽Bohemia.

En la posada en escena d’aquest espectacle,聽Roberto聽G. ha estat acompanyada per l’actor i m煤sic Jordi Cornudella, que es transfigura a escena en” Jasmina Verdaguer”, una pubilla nostrada.

Com explica el mateix聽Roberto聽G. l’acte de transvestir-se no s’ha de confondre amb la transsexualitat, un travesti es vesteix de dona, per貌 no se sent dona. Ell mateix indica que 茅s millor actriu que actor, per貌 no se sent dona….

Una transformaci贸 que hauria de ser un acte de llibertat i d鈥檃utoafirmaci贸 per贸 que a la nostra societat, al segle XX i en aquest segle 鈥渄e tornada鈥 ha estat menyspreat, criticat i perseguit.聽

“JO, TRAVESTI” ens endinsa en el m贸n del transformisme amb humor i ironia on fins i tot, malgrat que ens entristeix, alhora ens fa somriure quan explica a la seva manera, la viol猫ncia patida a l’escola, a casa, i encara ara …聽de聽fet, recordem que fa tan sols uns dies el mateix聽Roberto聽G. Alonso va patir una agressi贸 hom貌foba en ple centre de Barcelona, agressi贸 que va ser presenciada per persones que van estar incapa莽os de reaccionar i que ni tan sols es van prestar a anar a declarar el que havien vist. Est脿 clar que encara hi ha molta feina a fer聽…..

Nosaltres vam con猫ixer聽Roberto聽G. Alonso, fa molts i molts anys, per貌 la primera vegada que el vam citar al nostre Blog d’Arts Esc猫niques, (que聽publiquem聽des del 2010), va ser en la seva faceta com a core貌graf a l’貌pera “JO DAL脥” al Gran Teatre del Liceu l’any 2011 i amb “LUL脷, PRIMERA NIT” al Teatre Gaud铆 en 2012. Des d’aleshores no hem deixat de seguir-lo, en la mida del possible, en cap de les seves facetes art铆stiques.

Jordi Cornudella 茅s membre de la companyia聽Anemisko聽i nosaltres l’hem pogut veure a peces com “GUILLERMOTTA” (Sala聽Atrium聽2021), “LABERINT STRIPTEASE” (Escenari Joan Brossa 2019) o “HEM VINGUT A DEIXAR LES COSES CLARES” (La Gleva 2017).

“JO, TRAVESTI” 茅s un espectacle que ens ha atrapat i commogut, i ens confirma que Roberto G. Alonso 茅s una “b猫stia esc猫nica鈥. Un magn铆fic text i una extraordin脿ria posada en escena.聽

La podeu veure al Centre de les Arts Lliures Joan Brossa, fins al dia 15 d鈥檕ctubre.

Paga molt la pena.

Deixa un comentari