– 013 (23/24) – Teatre – JO TRAVESTI  (🐌🐌🐌🐌) – Centre de les Arts Lliures Joan Brossa – 29/09/2023

Ahir divendres 29 de setembre, el mateix dia que celebrava el meu sant, em va fer especial il·lusió poder apropar-me al Centre de les Arts Lliures Joan Brossa, per poder veure i gaudir d’aquesta “bèstia escènica” que és Roberto G. Alonso, al que l’Imma i jo seguim amb ganes des de fa molts anys.

Aquest espai inicia la nova temporada amb “JO, TRAVESTI“, una proposta escènica que ha volgut homenatjar l’art del transformisme amb la interpretació de l’actor, ballarí i coreògraf Roberto G. Alonso, molt be acompanyat a escena per l’actor i músic Jordi Cornudella, amb la dramatúrgia de Josep Maria Miró.

L’espectacle es va estrenar en el marc del Festival Grec a la Presó Model de Barcelona (esgotant totes les localitats) i passant després per Fira Tàrrega. Es tracta d’una “alterficció” que combina teatre, música i dansa per reivindicar la cultura travesti i les figures dels transformistes i dels artistes imitadors d’estrelles que, al llarg del segle XX i fins als nostres dies, van obrir, i obren, moltes portes cap a la llibertat.

Un projecte sorgit de la complicitat entre Roberto G. Alonso (Roberto G punto) i Josep Maria Miró (la Josep Maria). L’autor ha escrit una “alterficció”, una ficció a partir de la realitat de l’artista. El resultat és aquesta “autoficció” que ens convida a acostar-nos a transformistes i travestis com Mirko, Derkas, Leopoldo Fregoli, Edmond de Bries, Asensio Vidal, Pirondello, Ocaña, Violeta la Burra, Carmen de Mairena o Ángel Pavlovski, entre d’altres, i a espais mítics com el Wuli-Chang, la Criolla, l’Edén Concert, la Cúpula Venus o la bodega Bohemia.

En la posada en escena d’aquest espectacle, Roberto G. ha estat acompanyada per l’actor i músic Jordi Cornudella, que es transfigura a escena en” Jasmina Verdaguer”, una pubilla nostrada.

Com explica el mateix Roberto G. l’acte de transvestir-se no s’ha de confondre amb la transsexualitat, un travesti es vesteix de dona, però no se sent dona. Ell mateix indica que és millor actriu que actor, però no se sent dona….

Una transformació que hauria de ser un acte de llibertat i d’autoafirmació peró que a la nostra societat, al segle XX i en aquest segle “de tornada” ha estat menyspreat, criticat i perseguit. 

“JO, TRAVESTI” ens endinsa en el món del transformisme amb humor i ironia on fins i tot, malgrat que ens entristeix, alhora ens fa somriure quan explica a la seva manera, la violència patida a l’escola, a casa, i encara ara … de fet, recordem que fa tan sols uns dies el mateix Roberto G. Alonso va patir una agressió homòfoba en ple centre de Barcelona, agressió que va ser presenciada per persones que van estar incapaços de reaccionar i que ni tan sols es van prestar a anar a declarar el que havien vist. Està clar que encara hi ha molta feina a fer …..

Nosaltres vam conèixer Roberto G. Alonso, fa molts i molts anys, però la primera vegada que el vam citar al nostre Blog d’Arts Escèniques, (que publiquem des del 2010), va ser en la seva faceta com a coreògraf a l’òpera “JO DALÍ” al Gran Teatre del Liceu l’any 2011 i amb “LULÚ, PRIMERA NIT” al Teatre Gaudí en 2012. Des d’aleshores no hem deixat de seguir-lo, en la mida del possible, en cap de les seves facetes artístiques.

Jordi Cornudella és membre de la companyia Anemisko i nosaltres l’hem pogut veure a peces com “GUILLERMOTTA” (Sala Atrium 2021), “LABERINT STRIPTEASE” (Escenari Joan Brossa 2019) o “HEM VINGUT A DEIXAR LES COSES CLARES” (La Gleva 2017).

“JO, TRAVESTI” és un espectacle que ens ha atrapat i commogut, i ens confirma que Roberto G. Alonso és una “bèstia escènica”. Un magnífic text i una extraordinària posada en escena. 

La podeu veure al Centre de les Arts Lliures Joan Brossa, fins al dia 15 d’octubre.

Paga molt la pena.

Deixa un comentari