– 011 (23/24) – Dansa – BEYTNA (Omar Rajeh / Maqamat) – (🐌🐌🐌) – Mercat de les Flors – 27/09/2023

Després de massa temps sense trepitjar el Mercat de les Flors, aquesta temporada ens hem abonat a un munt d’espectacles, perquè teníem moltes ganes de veure novament dansa. A canvi hem deixat l’abonament de l’OBC després d’un munt d’anys d’assistir als concerts a l’Auditori.

Ahir dimecres 27 de setembre, es va iniciar la temporada al Mercat de les Flors, amb BEYTNA, una celebració a la vida del coreògraf libanès OMAR RAJEH. Una proposta molt adient per la inauguració, ja que més que un espectacle a l’ús, va ser realment una festa, en la que els espectadors també van poder participar sobre l’escenari.

BEYTNA és una creació d’Omar Rajeh, que ha reunit amb ell tres coreògrafs i quatre músics, amics de diferents procedències, aconseguint una peça en forma de mosaic humà i artístic en què tots ells conversen, riuen, ballen i cuinen junts. 

Els ballarins i coreògrafs Anani Dodji Sanouvi (Togo), Yi-Chi Lee (Changhua-Taiwan) i Koen Augustijnen (Malinas-Bèlgica), i els compositors Ziad El Ahmadie (Beirut), Samir Nasr Eddine (Kfar Atra-Líban), Bahaa Daou (Líban), percussionista, i Oussama Abdelfattah (Líban) han acompanyat Omar Rajeh en la proposta.

Les coreografies d’Omar Rajeh qüestionen el concepte d’unitat i singularitat del cos. El cos com a relació entre cossos que li donen presència i significat.

Segons comenta l’Omar, els àpats compartits, són moments importants a la vida de les persones i en aquesta proposta els espectadors hem estat convidats a assaborir els plats preparats per la seva mare, que dirigeix els moviments de la cuina, i la gran amanida que han preparat entre tots ells….

Una peça que parla de compartir un mateix espai i col·laborar en la creació i la cocció d’alguna cosa. Partint d’orígens diferents de tots els artistes involucrats: “estem en escena, obligats a crear una performance a partir de totes les nostres divergències“.

Ha estat una proposta molt diferent del que estem acostumats a veure, amb una excel·lent posada en escena on tots, ballarins i músics, han participat en la preparació de l’àpat en tant ens anaven regalant la seva música i el seu ball, a moments magnètic.

Quan hem pujat a l’escenari a degustar els plats, ja ens han avisat que la performance no havia acabat encara i, de fet, han continuat ballant i tocant entre els espectadors fent una experiència totalment immersiva i participativa.

Si hem de ser sincers, potser esperàvem més d’aquesta proposta, però hem de dir que ens ho hem passat força bé, especialment de la preciosa música libanesa i dels “solos” de dansa… malgrat el batibull i empentes provocades per bona part del públic, a fi de poder gaudir de la cuina libanesa, que la companyia ens havien preparat.

Les escenes finals de dansa, ha estat pràcticament impossible de veure a causa del munt d’espectadors que sobre l’escenari ens tapaven les seves accions.

Així i tot, creiem que ha estat un magnífic i participatiu inici de temporada al Mercat de las Flors, amb aquest espectacle únic i gairebé irrepetible. 

Deixa un comentari